Ako zvládať úzkosť

UPOZORNENIE: Autorka článku nie je psychologička, ani odborníčka na tému psychických problémov. Tento blog nemá nahradiť terapiu, ani odbornú pomoc. Blog je súhrnom skúseností autorky na danú tému. Ak máte ťažkosti s úzkosťou, alebo iný podobný psychický problém, vyhľadajte pomoc odborníka.

Život v 21. storočí vôbec nie je ľahký a stres pociťujeme takmer každý deň. Jednou z emocionálnych odpovedí nášho tela naň, je úzkosť. Určite ste sa už s tým stretli aj vy. Bojíte sa nadchádzajúceho pracovného pohovoru, skúšky v škole, rodinnej oslavy s príbuznými, s ktorými sa veľmi nechcete stretnúť… Čo vám prvé napadne ako najlepšie riešenie? Vlastne, treba to vôbec riešiť? A čo potom keď príde ten pocit znova? A znova…

Vačšina z nás neštudovala psychológiu a povieme si na nejakú obavu a kúsok strachu, že veď to nič nie je. Na ten pohovor idem aj keď sa mi budú triasť ruky a hlas. Deň pred skúškou od strachu nebudem ani jesť, alebo pôjdem na ďalší termín. A na tej oslave zatnem zuby a zaklamem hollywoodskym úsmevom č. 3 ako rada všetkých vidím. Tak?

Nie úplne.

Ale poďme na to od začiatku, nech sa dostaneme na rovnakú vlnu. Psychológiu som neštudovala ani ja, ale už by som dokázala viesť konštruktívny, informovaný rozhovor na túto tému. Bohužiaľ jednak preto, že s úzkosťou zápasím od detstva. A našťastie preto, že som si dala záväzok, že túto hrôzu pochopím a naučím sa s ňou žiť.

Čo je to teda tá úzkosť? 

Poďme si najprv definovať, o čom sa ideme baviť. Úzkosť je “Emócia charakterizovaná nepríjemným stavom vnútorného nepokoja, často sprevádzaná nervóznym správaním ako napríklad prechádzaním sa sem a tam, somatickými problémami a rumináciou. Zahŕňa subjektívne nepríjemné pocity strachu pred nadchádzajúcimi, predpokladanými udalosťami.” Teda ak hovoríme o úzkosti, týka sa budúcej udalosti, niečoho, čo sa má alebo môže stať.

Strach ako emócia je trošku odlišný, “Strach je emócia spôsobená vnímaným nebezpečenstvom alebo hrozbou, ktorá spôsobuje psychologické zmeny a v konečnom dôsledku behaviorálne zmeny, ako napríklad útek, úkryt, alebo zamrznutie (stuhnutie) pred vnímanými traumatickými udalosťami.” Strach ako taký pociťujeme, keď nám priamo hrozí nebezpečenstvo.

Úzkosť pramení z hypotetickej udalosti, pravdepodobnej, alebo aj menej pravdepodobnej. Je to úvaha v našej hlave “čo ak”. Je to v princípe problém, že nie ste prítomní v danom okamihu. Rozmýšľate do minulosti (čo sa už stalo zlé) a / alebo do budúcnosti (čo by sa mohlo stať), prípadne kombinácia oboch (niečo sa stalo v minulosti a preto by sa mohlo stať toto v budúcnosti).

Reakcie tela aj mysle na nebezpečenstvo sú v ľuďoch hlboko zakorenené. Keď vás mal v džungli zožrať tiger alebo uštipnúť jedovatý had, obavy z hýbajúceho sa lístia boli zrejme na mieste. Dnes už ale vačšina z nás bežne nečelí na ulici predátorom, a naše telo napriek tomu reaguje na “sociálne nebezpečenstvo” veľmi podobne. Bežné sociálne situácie nepredstavujú priame ohrozenie na živote alebo zdraví. Stále však vedia ovplyvniť náš život a preto naše telo reaguje, ako keby stálo pred hrozbou. Pokašľaný pohovor môže znamenať nezamestnanosť a nezaplatený nájom, zbabraná skúška ohrozenie vzdelania a budúcej vysnívanej práce, odmietnutie rodiny môže znamenať opustenie alebo nepríjemný a dlhodobý konflikt.

Úzkosť aj strach stále majú miesto v našom živote. Niekedy ale tieto negatívne emócie prevládajú, prípadne majú nezdravé formy. Človeka paralyzujú, alebo mu znemožňujú žiť život plnohodnotne. 

Úzkosti sa nezbavíte, to vám poviem rovno. Dá sa ale dostať pod kontrolu aby vám ostala len malá kontrolka, že niečo nie je tak, ako by malo byť. 

Ako si vybudujeme dlhodobú úzkosť?

Mozog každého človeka (až na zriedkavé formy vrodených alebo nadobudnutých neurologických porúch) funguje rovnako. Veľmi zjednodušene povedané, v mozgu máme časť, ktorá sa volá amygdala, ktorá nás okrem iného udržuje v bezpečí. Amygdala neustále sleduje dianie a ak považuje niečo za hrozbu, vydá varovanie. Zvýši sa adrenalín, zrýchli tep, dýchanie. Povedomé? 

Dôležité je ale, čo spravíme ako vedomú odpoveď na toto varovanie. Ak sa vyhneme situácii aby sme zahnali nepríjemný pocit úzkosti (nepôjdeme na pohovor, na skúšku, na rodinnú oslavu…). Amygdale odovzdáme informáciu: “Nebezpečenstvo je zažehnané. Bola to situácia, ktorej je potrebné sa vyhnúť.” A amygdala nabudúce bude varovať ešte silnejšie, pretože veď už sme si overili, že to je skutočné nebezpečenstvo, ktorému sa musíme vyhnúť! 

utek

Kedy by ste mali začať riešiť svoju úzkosť?

Najlepšie je začať hneď čítaním tohto blogu a trénovaním riešení, ktoré ponúkam. Problém úzkosti je, že jednak ju do určitej miery pociťuje každý, a tiež aj, že čím dlhšie sa jej človek vyhýba, alebo ju ignoruje, tým je to horšie. Je jednoduchšie predísť úzkosti, alebo riešiť jej ľahšie formy, než sa snažiť napraviť roky budovania úzkosti a “full-blown” záchvaty paniky. Ľudia zvyčajne úzkosť riešia, keď im začne zasahovať do života. Nikdy nie je neskoro, no vtedy je už najvyšší čas. 

Ak patríte do skupiny ľudí, ktorí občas pocítia trošku úzkosti pri výnimočnej stresovej situácii, ako je pracovný pohovor, prezentácia, alebo príhovor, čítajte ďalej. Aj keď sa v nasledujúcich riadkoch úplne nenájdete, dostanete najlepšie zbrane zvládnuť aj tú najmenšiu formu úzkosti. Prípadne využijete tieto informácie na pomoc inému človeku, ktorý to bude potrebovať. 

Mnohí ľudia si prešli záchvatmi paniky nevedomky – možno patríte do tejto kategórie. Búšenie srdca, nevysvetliteľný strach, ťažoba, problémy s dýchaním, závrate, (nutkanie na) vracanie, pocity ako pri infarkte a mnoho iných príznakov si niekedy ľudia nevedia spojiť práve s úzkosťou. Niečo podobné sa stalo aj Michaelovi Hyattovi na začiatku knihy Zaměřte svou pozornost, čo ho viedlo k zmene usporiadaniu jeho života.

Ak už patríte do akejkoľvek kategórie, nasledujúce riadky vám ponúknu spôsoby na zvládanie úzkosti. 

zapad slnka

Rýchle riešenie úzkosti

Sklamem vás, dlhodobé trénovanie vašej amygdaly, že je niečo nebezpečné, si vyžaduje dlhodobý tréning opačným smerom. 

Rýchly a veľmi populárny fix je napríklad liečba častokrát aj nelegálnymi medikamentami. Úzkosť vzniká z nejakého dôvodu a lieky vám pomôžu zmierniť ju viacmenej hneď, no ak nevyriešite príčinu, nájde si k vám cestu naspäť. Na túto tému odporúčam výborné interview s psychiatrom Michalom Patarákom z časov, keď v lekárňach vypadol Lexaurin. V článku sa dočítate, že pri nasadení Lexaurinu nastáva toto: “Prináša nielen uvoľnenie napätia, ale vytvára aj pozitívny zážitok seba samého. Človek sa naozaj cíti dobre. Je to veľmi podobné tomu, ako pôsobí alkohol. Zvýši sa sebavedomie, zníži sa nadmerná sebakontrola, dokonca sa oslabia aj úzkostné črty osobnosti. Prvé týždne si to človek vyslovene užíva, ja to nazývam medové týždne. No ako pri každej závislosti, tento pozitívny element sa postupne znižuje a objavuje sa skôr potreba užiť liek, lebo bez neho už človek nie je schopný urobiť to, čo robí bežne. Začína tak pociťovať abstinenčné príznaky.” Po medových týždňoch prichádza absťák a potrebujete zvýšiť dávky. Z dlhodobého hľadiska nulová pomoc, len ďalší problém, ktorý potrebujete vyriešiť. 

Dočasné užívanie liekov aj bez terapie niekedy pomôžu človeku preklenúť ťažké obdobie akútnej traumy. V interview psychiater Marek Zelman hovorí o tejto situácii pri konkrétnom type liekov: “Skutočne sú stavy, pri ktorých nasadenie benzodiazepínov má svoj význam. Ide napríklad o vyslovene krátkodobé stavy extrémnej úzkosti a napätia spojené s vážnou jednorazovou životnou udalosťou. Vtedy užívanie benzodiazepínov môže mať význam – aj na pár dní.“ Stále platí opakovaná múdrosť: Len pod dozorom odborníka.

Ak sa vo vašom živote ale úzkosť objavuje opakovane, potrebujete aj tak fungovať ďalej. Sú spôsoby, ako si môžete pomôcť aj sami. Tu je pár možností rýchlej pomoci, ktoré sa dajú použiť  na akútne zvládnutie ľahkej až strednej úzkosti. Výborný vedľajší účinok týchto cvikov je, že ukľudňujú telo a trénujete aj amygdalu, aby prestala húkať na poplach.

1. Uvedomiť si vlastné telo a emócie

Nachádzate sa v nepríjemnej situácii, pociťujete úzkosť. Čo presne? Bojíte sa, hanbíte sa, ste smutní alebo nahnevaní? Trasú sa vám ruky, hlas, potíte sa? Keď upriamite pozornosť na to, čo fyzicky cítite, ste v prítomnom okamihu. Ľahké to nie je, ale skôr ide o dané cvičenie pozorovať sa, čo aktuálne cítite. Nebojujte so svojími emóciami, nenegujte ich. Len sledujte. Pozorovanie vášho tela a mysle vám pomáha pomenovať, čo sa s vami deje. Už to nie je len obrovský čierny oblak “je mi hrozne zle” – keď tomu dáte meno, prestane to byť také desivé. Získavate nadhľad a ukľudňujete sa. Je to efektívnejšie, než sa na prvý pohľad zdá.

svoje telo

2. Dýchanie

Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že správne dýchanie skutočne pomáha. Môžete nájsť veľa overených metód, kľudne ich otestujte. Môj návod je 6 sekúnd nádych a 6 sekúnd výdych, bez zadržiavania dychu. Týmto si spomaľujete dýchanie, srdce prestane búšiť a znižujete si tlak. Vaše telo bude mať problém ostať v strese s tak pomalým a regulovaným dychom. Okrem toho, že si regulujete fyziologicke procesy, je to aj určitá forma meditácie. Zase sa sústreďujete na seba, prítomný okamih a vaše myšlienky nelietajú do minulosti, ani do budúcnosti. 

Na tému dýchania mám skúsenosť aj s metódou Wima Hoffa. S budovaním návykov na jeho techniky len začínam, no už mám čo-to za sebou. Život vám uľahčí jeho aplikácia, kde vás bude prevádzať jeho technikami. Najrýchlejšie pomáhajú dychové cvičenia, ktoré vrelo odporúčam.  Tieto postupy vám naopak dostávajú telo do stresu – no stres tela nie je to isté, čo psychický stres. Studená sprcha, špeciálne dýchanie a cvičenie navodzuje pocit šťastia, až eufórie. Teoreticky (a z vlastnej skúsenosti aj prakticky) vás tieto cvičenia pripravia na zvládanie úzkosti. 

dychanie

3. Uzemnenie

Toto cvičenie môže mať mnoho foriem, no základ je rovnaký ako pri predchádzajúcich dvoch. Potrebujete sa uviesť do prítomnosti, uzemniť sa. Preniesť vaše iracionálne uvažovanie do racionálnej sféry. Môžete ho použiť aj pri záchvate paniky… teda, ak si na to v tej chvíli spomeniete 🙂 

Počítajte čokoľvek, čo vidíte. Koľko stromov je pred oknom, koľko kachličiek je na stene. Ak idete autom, tak lampy, ktoré vidíte z okna. Červené autá, alebo len biele. Alebo všetky autá. Podstatné je, aby ste počítali a sústredili sa na tie čísla. Ak nemáte čo počítať, môžete si v hlave vytvárať vlastné matematické problémy, sčítanie, odčítanie, na čo sa cítite. 

uzemnenie

Mne najlepšie funguje kombinácia počítania číselného radu v hlave a dýchania pri jednotlivých číslach. Takto: (jeden) zároveň pomalý nádych, (dva) pomalý výdych, (tri) pomalý nádych, (štyri) pomalý výdych, atď. Skúšala som počítať aj len do 10 a potom odznova, no nie je to také dobré ako nekonečný rad. Čím ďalej sa v počítaní dostanete, tým viac sa musíte sústrediť, pri akom čísle ste – a máte oveľa menej priestoru na úzkosť. Čísla sú tiež stále dlhšie a aj keď si ich hovoríte len v duchu, vaše nádychy a výdychy sú stále dlhšie a teda dýchate pomalšie.

Ďalší dobrý spôsob, o ktorom som sa dozvedela, je nájsť si nejakú tematickú oblasť (napr. zvieratá, miesta, rozprávkové bytosti, filmy…) a vymýľať názvy podľa abecedy. Čiže: A – antilopa, B – bobor, C – cvrček… ak si to chcete sťažiť, vymyslite na každé písmeno tri, alebo päť. Alebo choďte abecedu naopak. Zamestnávate hlavu v prítomnom okamihu. 🙂

4. Mobilné hry

Mobily sú dnes zdrojom všetkého zla, aspoň podľa článkov, ktoré čítam. Tak tu je jedna z pozitívnych vecí, na ktoré môžete vaše vreckové počítače využiť. Pre iPhone môžete napríklad skúsiť Bejeveled Classic. Androiďáci isto tiež nájdu nejaký ekvivalent 🙂 Táto hra má Zen mód, v ktorom si môžete nastaviť príjemné ambient zvuky a aj vizuálne zobrazenie dýchania. Popri tom si zahráte hru. Sústredíte sa na prítomný okamih, zamestnávate hlavu, aby ste neriešili iné veci a cvičíte amygdalu, že vlastne v tejto situácii o nič nejde a všetko je v poriadku.

Hrať sa môžete doma, ako formu meditácie. Skombinujte to s myšlienkovým cvičením, ktoré opisujem pri meditácii nižšie. Nie je to také účinné, ako meditácia samotná, no ak sa neviete dokopať k meditácii, týmto môžete začať. Ak je to možné, hrať sa môžete počas stresovej situácie. Všetko s mierou.

mobil

Dlhodobé riešenia úzkosti

Úzkosť nevzniká bez príčiny. Najmä formy a intenzita, keď už si poviete “toto mi veľmi zasahuje do života”, je spôsob vášho tela varovať vás pred oveľa väčším problémom. Môže to byť čokoľvek. Nechcem zachádzať do konkrétnych príkladov, pretože je to veľmi individuálne. Problém môže vzniknúť v detstve a prejaviť sa v dospelosti, na vine môžu byť aj genetické predispozície, prípadne traumatické zážitky z minulosti. A to nemusí byť len katastrofa, alebo úmrtie blízkej osoby, ale aj situácia, nad ktorou by niekto mávou rukou a pre niekoho je to spúšťač pre dlhodobú úzkosť. Existuje aj pojem komplexná trauma, kedy nie je možné ukázať prstom na jednu konkrétnu traumatickú udalosť. Je ich viac, menšieho či rozsiahlejšieho charakteru a dokopy tvoria komplexnú traumu, ktorá človeka poznačí. Ak sa chcete naučiť s úzkosťou efektívne žiť, je potrebné nájsť a vyriešiť si jej dôvody.

1. Psychoterapia

Psychoterapia je najefektívnejšia, keď si ňou prejdete s odborníkom, psychológom. Dnes už našťastie opadáva stigma z terapie u psychológa a nie je dôvod hanbiť sa za to, že jeho pomoc využijete. Keď máte boľavý zub, tiež sa neschovávate pred zubárom, lebo viete, že čím dlhšie budete čakať, tým viac vás zub bude bolieť. Tak isto je to aj s hlavou. Čím dlhšie zametáte pod koberec, tým väčší bordel tam je. A pekne to tam hnije.

Určitú formu terapie si môžete spraviť aj sami, štúdiom psychológie a terapeutických procesov. Rozprávanie sa s iným človekom, napríklad dôverným kamarátom, vám dá nadhľad, aký možno nečakáte. Niekedy stačí iba o probléme začať hovoriť a pocítite zmenu. Druhá strana často ani nemusí (a väčšinou by ani nemala…) hľadať pre vás riešenia, prídete na ne sami. 

Psychológovia sú tiež len ľudia a treba myslieť na to, že každý má svoj vlastný štýl. Nemusí vám vyhovovať spôsob terapie každého psychológa. Nájdite si iného, ak máte pocit, že to nie je ono. Len pamätajte, že keď si psychológ robí svoju prácu, tne do starých rán a nie je to príjemné. Terapia je ťažká, lebo riešite problémy, o ktorých veľakrát ani neviete, že ich máte. 

terapia

2. Exposure therapy

Exposure therapy (prekl. Exposure = vystaviť sa) je jedným z najefektívnejších a dlhodobých riešení úzkosti. Môžete si ju naordinovať aj sami. Podstata spočíva v dobrovoľnom vystavovaní sa čomukoľvek, z čoho máte strach. Pamätáte na amygdalu? Touto cestou ju trénujete, aby nezapínala alarm vo vašom tele na niečo, na čo nechcete. 

Bolo preukázané, že vystavovanie sa stresoru dobrovoľne vs. nedobrovoľne mení fyziológiu človeka aj jeho vnútorné pocity počas plnenia úlohy, ktorá je nepríjemná. Ak je vystavenie sa dobrovoľné, má pozitívny účinok na človeka pri plnení danej úlohy a posobí aj na budúce iterácie.  

bojovnicka

Exposure therapy je založená práve na dobrovoľnosti. Ak pociťujete úzkosť napr. vo výťahu, prvý krok je pozrieť sa na obrázky výťahov – pokiaľ sa na výťah nemôžete pozrieť naživo ani z diaľky. Ak sa zvládate pozerať na obrázky výťahov, pozriete sa na nejaký z (pre vás) bezpečnej vzdialenosti osobne. Postupne sa prepracujete až k tomu, že doňho nastúpite. Neskôr aj zavriete dvere. A eventuálne sa ním zveziete. Čas, počet dní, týždňov… závisí len na vás. Nezabúdajte, je to dobrovoľné. Zakaždým prekračujete svoje limity, no akonáhle začne byť vaša interakcia so stresorom nedobrovoľná, celé cvičenie stráca význam. 

Ak máte strach “zo všetkého”, porozprávajte sa s niekým a snažte sa vysvetliť, čo všetko vás desí. Konkrétne veci, situácie. Rozoberte si váš všeobecný problém na drobné, riešiteľné časti. Napíšte si to na papier – ak o tom nechcete s nikým hovoriť, preskočte rozhovor s druhým človekom a rovno píšte. Keď budete mať zoznam, môžete začať pracovať na vystavovaní sa vášmu stresoru. 

Zaujímavé je, že týmto cvičením nestratíte strach. Miesto toho sa naučíte, že viete byť odvážny a čeliť situácii, aj keď je nebezpečná. 

3. Medikamenty

Ako som už spomínala pri rýchlom riešení, lieky na lekársky predpis užívajte len pod dohľadom lekára, najlepšie psychiatra.

Najúčinnejší prírodný liek, ktorý môžete užívať aj dlhodobo a nepotrebujete predpis, je Kamilka – Rumanček pravý (Flos chamomillae). Je to sedatívum a antispazmolytikum (blokuje kŕče). V rumančeku sa tiež prirodzene nachádza kumarín, ktorý riedi krv. Ak máte problémy v tomto smere, užívate lieky na riedenie krvi, alebo máte inak súvisiace zdravotné problémy, poraďte sa pred užívaním so svojím lekárom. 

kamilka

Kamilku kúpite v lekárni alebo na internete vo forme kvetu, z ktorého sa varí čaj – veľmi ho odporúčam. Iné alternatívy voľnopredajných liekov vám predstaví Dr. Tracey Marks vo videu.

Stále viac do popredia sa v posledných rokoch derie aj téma dôležitosti zdravého črevného mikrobiómu. Probiotiká, či už vo forme kapsúl – napríklad moje obľúbené Bio Kult so 14 kmeňmi alebo prirodzená súčasť stravy ako mali naši predkovia kedysi: fermentovaná zelenina, kapusta, bryndza, kefír, kombucha, kváskové pečivo, kimchi… nespočetne veľa možností. Fermentované potraviny ma uchvátili pred pár rokmi a držia ma dodnes. O črevný mikrobióm sa treba starať – nie nadarmo cítite úzkosť práve v bruchu!

4. Meditácia, Mindfulness

Áno, meditácia je top. Ak ste už nejaký ten článok – dva ako sa zbaviť úzkosti prečítali, isto ste to už počuli. Ak doteraz pravidelne nemeditujete, za skúšku stojí základná meditácia s dychom: Pohodlne sa usaďte, ľahnite si, alebo sadnite. Sústreďte sa na svoj prirodzený dych a snažte sa nezaspať. Keď príde myšlienka na čokoľvek iné, ako pozorovateľ ju prijmite a pustite preč. Ideálne aspoň 15-20 minút, ale ak dáte aj 5 minút každý deň, je to stále lepšie, ako nič. Nastavte si jemný budík, aby vám oznámil koniec. 

Na začiatku možno budete mať pár sekúnd ticho v hlave a potom sa začnú na vás valiť myšlienky. Nebojujte, len opakujte postup a znovu pozornosť vráťte k dychu. Čím dlhšie a častejšie budete cvičenie opakovať, tým viac tichého priestoru vám vaša hlava dopraje. Meditácia má ďalekosiahle účinky, nielen v danom momente. Mení spôsob, ako váš mozog funguje a celkovo vás ukľudňuje počas dňa. Berte to ako liek, ktorý si dávate napr. každý večer a čím častejšie ho užívate, tým je účinnejší.

meditacia

Mindfulness je niečo podobné, môžete to robiť hocikedy. V podstate sa snažíte o uvedomenie si prítomnosti takej, aká je, bez súdenia. Umývate si ruky? Pozorujte celým svojim telom, aký pocit máte z mydla na koži, bublinky. Vôňu mydla. Jemný pohyb vašich rúk, prúd vody ako zmýva mydlo z pokožky. Keď prídu iné myšlienky, podobne ako pri meditácii, ich ako pozorovateľ prijmite, a nechajte odísť. Neexistuje nič viac, než vy a vaše umývadlo. Predpokladám, že väčšinou uvažujete, kam od umývadla pôjdete, alebo čo idete variť, alebo koľko toho máte ešte dnes na práci. Uvedomenie si prítomného okamihu vám dá kľud v mysli, ktorý hľadáte.

Na začiatku, keď som hľadala spôsoby na zvládnutie mojej úzkosti, som mala pocit, že meditácia a mindfulness je len ďalšia forma úteku od problémov. Že ak nebudem v hlave riešiť všetko, čo mi moje myslenie podsúva, skrývam sa pred tým. Nie je to tak. Máte právo mať kľud v hlave. Váš mozog pracuje napriek tomu, že vo vedomej mysli vytvárate pre seba priestor. Ak skúsite meditáciu, isto prídete na to, že váš mozog to myslí smrteľne vážne s permanentnou aktivitou. Nechajte svoj mozog v pozadí pracovať, kým vo vedomej mysli budete mať poriadok a dovolenku. Odpoveď na otázku ako zahnať vtieravé myšlienky nájdete v tejto knihe, ktorá ponúka jednoduché a efektívne postupy: Brouci v hlavě: Jak se zbavit vtíravých myšlenek

5. Animoterapia, alebo ľúbte svoje domáce zvieratká

Stále nie je jasné, prečo kontakt človeka so zvieraťom pozitívne vplýva na našu psychiku, no je to tak. Zmierňuje aj úzkosť. Z čisto pragmatického hľadiska zvieratá vyžadujú veľa pozornosti – či už si pýtajú pohladenie, alebo potrebujú prechádzku, vymeniť vodu, dať žrať. Vaša pozornosť v tej chvíli smeruje k nim, nie do minulosti, ani do budúcnosti. Pes vás vytiahne von z domu a už máte aj fyzický pohyb, ktorý je skvelý na riešenie úzkosti. Pri zvieratku si veľmi ľahko nacvičíte aj mindfulness, lebo niekedy vám ani nič iné nedovolia, než byť prítomný. Väčšinou v dobrom. 

Enzo

Animoterapia je riadený kontakt so zvieraťom, zvyčajne aj s jeho psovodom (alebo iným odborníkom podľa druhu zvieraťa). Môžete si spraviť aj vlastnú formu doma s vaším zvieratkom. Ak vás kontakt s vaším domácim miláčikom teší a ukľudňuje, ste na správnej ceste.

Pri výbere nového zvieraťa alebo konkrétneho psa myslite aj na to, čo je vhodné pre vaše aktuálne rozpoloženie, aj pre zvieratko samotné. Je to samozrejme na vás, len vložte viac úsilia do výberu. Ani hocijaký pes nie je vhodný pre každého. Príliš energický pes, alebo pes, ktorý vyžaduje veľa tréningu nemusí byť práve pre vás, ak chcete hlavne spoločníka, ktorý nebude príliš vymýšľať a bude vás s kľudnou hlavou ľúbiť. Nie vám zbytočne pridávať vrásky na čele.

Odkedy si pamätám, chcela som mať psa. Až nedávno, keď mi ťahalo na 30tku som si vytvorila priestor mať psy. Psíky sú láska a už si neviem predstaviť život bez nich. Mám to šťastie mať dvoch úžasných Belgických ovčiakov (Malinoisa a Tervuerena) a jedného stredoazijata. Ak o nich chcete vedieť viac, nechajte komentár pod blogom, možno napíšem aj o nich 🙂 Samozrejme s fotkami! (Malý photo-teaser mojich psíkov – strieborný Enzo na prvej fotke vyššie a ryšavý Azkaban spolu s mojím trénerom a figurantom Marošom na fotke nižšie :))

Aj chladnokrvný živočích vám može priniesť do života úľavu. Veľhady kráľovské ma tiež odmalička lákali a keď už si plním tie sny, musela som si zaobstarať aj 3 hadíky a ďalšie 2 sú na ceste… Je zaujímavé, že hadíky mi priniesli pokoj a interakcia s nimi je až meditačná ❤️ Na fotke moja rozvážna dáma, Karamelka.

6. Žite pravdivo

Klamstvo vás posunie v živote na cestu, ktorou nechcete isť, lebo nežijete svoju pravdu. Alebo si zoberme príklad z úvodu: cítite úzkosť pri pracovnom pohovore. Bojíte sa zlyhania? Prečo? A možno v skutočnosti ani nechcete pracovať v tejto oblasti? Čo je skutočným spúšťačom vašej úzkosti v tejto situácii? Veďte so sebou rozhovor a snažte sa nájsť svoju pravdu. 

maska

Pointa komunikácie vašej pravdy iným ľuďom nie je byť krutý alebo drzý. Ak niečo nechcete robiť, povedzte nie. Ak niečo chcete, pýtajte si! Viete to povedať aj asertívne, bez urážky a bez vysvetľovania. Efektívna medziľudská komunikácia je už ale zase na ďalší článok… 

Niekedy ani nejde o vyjadrenie toho, čo potrebujete iným ľuďom, proste za tým choďte. Na vašej ceste s vami veľa ľudí nebude súhlasiť, niektorí vás opustia. No jedným dychom nájdete iných ľudí, ktorí vás prijmú akí ste, aj s vašimi názormi. Je to váš život, nenechajte iných, aby ho žili za vás.

7. Bonus

Dať zbohom úzkosti môžete dať aj iným spôsobom. Nájdenie príčin vzniku úzkosti, riešenie vášich reakcií na situácie, terapia – to všetko si dôležité. Ale uvedomme si, že úzkostné reakcie sú v prvom rade naučené, naprogramované správanie. Čím viac utekáte, tým viac učíte amygdalu nejakej odpovedi. Vytvárajú sa a upevňuju neurónové spojenia, diaľnice. Programujete si mozog.

Dobrá správa je, že ako ste si ho nevedomky naprogramovali, viete si ho aj preprogramovať. 

Ako návod odporúčam knižku Život bez úzkosti. Ak váhate, ktorú knihu prečítať, určite túto. Výsledky Brewerových postupov sú rýchle a najmä dlhodobé. Proces nie je úplne instantný, ale z vlastnej skúsenosti vám viem povedať, že prináša ovocie. Možno aj skôr, než ste čakali. Kniha sa venuje aj odbúraniu závislostí. V určitom slova zmysle je aj úzkosť závislosťou… s touto knihou vyriešite aj iné podobné problémy. Ja osobne som napríklad prestala fajčiť. A úzkosti som tiež dala touto knihou peknú bodku.

Ako ďalej

Život vám prinesie okrem príjemných chvíľ ešte mnoho nástrah. Rozmýšľate, čo s tým? Že príde ďalší problém a nikto vám nedokáže zaručiť, čo bude a či to zvládnete? 

Zvládli ste všetko, celý svoj život, až do tohto bodu. Ľahšie, ťažšie, ale ste tu. Nepotrebujete nikoho ďalšieho, ani žiadnu udalosť, veci. Silu vysporiadať sa s čímkoľvek vo vašom živote máte odvždy v sebe. Len ju použite a konajte. Naučte sa sebeláske. Nájdite svoju pravdu. Žite ju.

A pamätajte, patríte k druhu najnebezpečnejšieho predátora na tejto planéte. Svet sa nepotrebuje stať bezpečným miestom, aby ste sa zbavili úzkosti. 

Len vám musia narásť poriadne ostré zuby.

Latest posts by Slávka Kršková (see all)

Zdieľaj článok

2 komentáre

  1. Čo ma o strese naučila armáda - Blog Audiolibrix SK
    8. augusta 2023 @ 13:28

    […] v ruke s chronickým stresom ide rozvoj úzkosti, depresií, obezity a zvýšenie rizika cukrovky, rakoviny a iných civilizačných […]

    Reply

  2. Peter
    19. novembra 2023 @ 22:15

    SUper clanok

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Audioknihy

Audioknižný experiment: Vybrali sme najlepšie audioknihy z obľúbených žánrov

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úlohu vybrať zo svojho obľúbeného žánru jedinú jednu audioknihu, ktorú by odporučili odvážnemu jedincovi ochotnému prebádať dosiaľ nepoznaný žáner. ...
Pokračuj >
Audioknihy

Veľký audioknižný prieskum 2023

Veľký audioknižný prieskum 2023 a súťaž o 22 audiokníh. Vyplňte dotazník. Pomôžete zmapovať trendy na trhu audiokníh a ešte môžete vyhrať audioknihy.
Pokračuj >
Umelá inteligencía Technológie

Umelá inteligencia: už ste sa s ňou stretli?

Umelá inteligencia, ChatGPT, AI. Pojmy, ktoré na nás skáču zo všetkých strán, veľmi im nerozumieme, ale podľa všetkého je to niečo skvelé a zároveň desivé. ...
Pokračuj >