Prečo by ste sa mali rozprávať so svojim telefónom aj na ulici

Keď k nám v roku 2011 zavítala Apple Siri, nikto nepredpokladal, ako zmení náš svet. Technologický pokrok napredoval, trendy prichádzali a odchádzali, voice assistant sa však stal neodmysliteľnou súčasťou životov takmer 100 miliónov užívateľov po celom svete. Teda až na Slovensko. Hlasový asistent nám nič nehovorí, pretože sa hanbíme a nevieme po anglicky.

Predstavte si, že ste manažér alebo manažérka s vlastnou sekretárkou alebo asistentom. Cupitajú okolo vás, odpovedajú na telefonáty, plánujú vaše stretnutia, zobúdzajú vás, píšu smsky a dokonca dokážu aj kúpiť narodeninový darček vašej mamičke, ktorej ste už mesiac nezdvihli telefón.

No, a teraz si predstavte, že vaša sekretárka alebo asistent zrazu prídu o svoje telá. Počujete už iba ich hlasy.  Poltergeist? Ale kdeže. To sú iba vaši virtuálni asistenti.

Voice assistant, alebo ak chcete VIRTUAL ASSISTANT, je taká vaša sekretárka bez tela. Taký homekit do vrecka. Môžete si vybrať hneď z niekoľkých možností. Poznáme napríklad: Siri, milé digitálne žieňa uväznené v iphonoch, ďalej Google asistenta, nájomníka zo sveta Androidov a napokon Alexu, celým menom Alexa Amazon, prebývajúcu v pralesoch. Ale nie, Alexa prebýva v inteligentných reprákoch (a dokáže mimochodom prehrávať aj slovenské a české audioknihy z Audiolibrix). Za zmienku stojí aj Cortana od Microsoftu alebo slečinka Bixby, ktorá by mala Samsung žalovať zato, že ju tak pomenovali. 


Voice Assistant a Slovensko

Kráčam po ulici, v jednej ruke kafe a v druhej raňajky z nemenovaného fastfoodu Mcdonald’s. Chcem si pustiť “Royal Blood”, čo urobím? Poviem: “Hey, Siri, play Figure it out.” Alebo: ”Hey Siri, play another song.” Žiadny problém! Pieseň prepnutá a ja nemusím žonglovať s práškovou praženicou a Popradskou, čo sa tvári, že je z kávových bôbov z Marsu.

Polovica majiteľov AI technológii využíva voice search denne, čo je pre značky príležitosť stať sa súčasťou každodenného rituálu, presne ako toho môjho. Siri ma zobúdza, nastavujem si pomocou nej budík, stopky, trakujem si svoju životosprávu, píšem smsky. Taktiež nie je problém ovládať osvetlenie, termostat a aj domáce spotrebiče pomocou mobilu a kamaráta, ktorému technologická verejnosť nadáva Homepod. Je to v podstate taký múdry reprák so zabudovanými mikrofónmi, ktorý slúži na ovládanie vašej inteligentnej domácnosti. Samozrejme, homepod vám neaktivuje gamatku u starkej, potrebujete inteligentné zariadenia s pripojeniami a k tomu tú správnu značku homekitu. Nejde však o nič zložité, ktorýkoľvek priemerný predavač elektroshopu Vám dokáže pomôcť s výberom a inštaláciou. 

Štatistiky od Google hovoria, že 20 % všetkých vyhľadávaní na Android zariadeniach dospelými používateľmi v USA roku 2017 bolo cez hlasové vyhľadávanie. Podľa predpovedí do roku 2020 narastie podiel takýchto vyhľadávaní na 30-50 % a počet amerických domácností, ktoré vlastnia zariadenie s voice asistentom zo 7 % na 75 %. A ako je to teda so Slovenskom? Ehm, späť k praženici a k Royal Blood.

Na čo sa hráte?

Ako tak kráčam a rozprávam sa s vlastným telefónom, oproti mne cupitá mladá pohľadná mamička so synčekom ruka v ruke. Keď zachytí moje: “ Hey Siri, gimme the nearest restaurant”, tak sa na mňa tak škaredo zaškerí, až sa rozkašlem. Jej narúžovaný pohľad mi ziape do ucha, že som úbohý pózer, čo sa hrá na Američana z reklamy.

Že sa hrám na niečo, čo funguje iba v Orange reklamách. To krásne zasnežené vianočné Slovensko a deti v oranžových svetroch napichané z nového paušálu. Moja reakcia? Skláňam hlavu. Niečo sa vo mne stiahne. Scvrkne. Áno, je to moja odvaha robiť veci podľa seba. Nasledujúcu smsku posielam v slovenčine. 

Hlasové vyhľadávanie nie je limitované jednoduchými pokynmi ako je napríklad navigácia. Áno, pokiaľ ste pripojení na internet, môžete svojej virtuálnej asistentke prikázať, aby vás navigovala hoci aj do pekla samotného. To nie je však zďaleka všetko! Voice search nie je len o jednoduchých otázkach a odpovediach. Je aj o vytváraní si nákupných zoznamov, to-do listov, o práci s kalendárom a pripomienkami. Títo digitálni duchovia neslúžia len na to, aby vám povedali, aké je dnes počasie. I keď aj to dokážu. Čo nám v tom bráni?

Späť k príbehu. 

Pohľadnú mamičku s tvárou Belzebuba míňam a o desať minút neskôr ma už prekvapuje pracovný hovor. Čo urobím? Odložím praženicu na lavičku aj s kávou a zdvihnem. Rukou! Následne si zapisujem tasky do mobilu, keď zrazu notifikácia! Micka ti dala lajk na “fotečku”. A už to ide. Kuknem Instagram, jedna fotka, druhá, tretia, kuknem mail, kuknem kuknem kuknem KUKNEEEEEEM. Predstavte si ma v časozbere jak stojím pri lavičke a čumím do mobilu, zatiaľ čo sa v pozadí deň strieda s nocou a ja starnem. 

Office je hore nohami, nie som sústredený na prácu, v hlave mám totiž babenku z instáčiku. Škvŕka mi v bruchu, myslím na to ako sa zamknem na wecku, vyrevem a pustím do svojej anorganickej praženice. To nemyslíš vážne! Praženica ostala na zastávke.  

Vážení, toto by sa nestalo, ak by som sa nehanbil za svoje, nazvem to lyricky, TÚŽBY. Tá mamička s pohoršenou tvárou mi mala byť ukradnutá.

Kľúč k budúcnosti

Poviem Vám to narovinu. Tempo je šialené. Multitasking sa na nás vyškiera zo všetkých svetových strán. Naši šéfovia, kolegovia, konkurenti prispôsobujú svoje mozgy, rozumej vnímanie,  práve vyššie spomenutému multitaskingu a iným ingom predstavujúcim benzín modernej Zeme. Každým rokom dokážu zvládnuť viac a viac vecí naraz. Firmy na tieto trendy odpovedajú. Technika na tieto trendy odpovedá. Skôr, či neskôr ju nebudeme môcť používať, pretože nám bude chýbať kľúč.

Ako keď starenka vojde do raňajkovne kúpiť kilo šošovice, pretože ju videla vo výklade. Čašníčka jej darmo vysvetľuje, že tá strukovina je len ozdobou okien reštiky. Starenka už nemá kľúč čítať a spájať jedno s druhým. S hlasovým asistentom v našich zariadeniach je to rovnaké. Je to kľúč. Kľúč k budúcnosti a k pochopeniu nových rovníc, postojov, trendov a produktov, o ktorých sa nám dnes ešte ani len nesníva. 

Hlasoví asistenti s umelou inteligenciou, resp., zatiaľ iba s akýmsi jej tieňom, sa neprestajne učia. Čím viac ich budete používať, tým viac vás budú poznať. Siri najprv nedokázala porozumieť slovenskému menu mojej priateľky. Nedokázala ju vytočiť. Dnes ju vytočí bez problémov. 

Predstavte si ako to s týmito pomocníkmi bude vyzerať, keď na trh dorazia produkty ako Google glasses, v headsetoch s tzv, rozšírenou realitou. V nastaveniach rozšírenej reality totiž musia používatelia vykonávať rôzne zložité úlohy a zároveň komunikovať s vonkajším svetom, čo znamená, že nebudú môcť používať vstupné zariadenia, ako sú klávesnice a myši. Za pomoci iných technológií, ako je sledovanie očí a rozhranie mozog – počítač (BCI), asistenti s umelou inteligenciou umožnia používateľom bezproblémovo komunikovať s ich virtuálnym aj fyzickým prostredím.

Už sa nenechám znechutiť peknými mamičkami a ani nikým iným. Aj vy by ste to tak mali spraviť. Nazrite do svojich mobilov a nájdite si v nich svoje sekretárky a pomocníkov. Komunikujte s nimi. Pomôžu Vám. Koniec koncov, sú to predsa kľúče k budúcnosti.

Alebo inak: Neprepínajte piesne na mobile počas šoférovania, nechajte to na svojho hlasového asistenta.

„Hey Siri, wake me up at 7. Goodnight for now.“

„Goodnight, Peter.“

Zdieľaj článok

2 komentáre

  1. Aneta
    1. decembra 2023 @ 14:58

    Som nevidiaca a chcela by som
    Komunikovat voice asistent
    Napriklad poviem
    Otvor yutube
    Tak by to splnilo
    Ak by sa dalo
    Za pochopenie vopred dakujem

    Reply

    • Petra Schultze
      11. decembra 2023 @ 17:35

      Dobrý den, určitě můžete na chytrém telefonu nastavit hlasového asistenta, máte na začátku možnost si s tím nechat pomoci? Mrzí mě to, ale takhle na dálku se v tomto bohužel těžko pomáhá. Nicméně je to v nastaveních telefonu – aktivovat hlasového asistenta, ale vždycky závisí na zařízení. Zároveň existují na trhu čtečky, které vám pomohou s většinou techniky. Pokud máte možnost se poradit, nebo si třeba nechat pomoci s někým z rodiny, to by bylo skvělé a potom už můžete ovládat a používat zařízení za pomoci hlasu.

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Audioknihy

Audioknižný experiment: Vybrali sme najlepšie audioknihy z obľúbených žánrov

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úlohu vybrať zo svojho obľúbeného žánru jedinú jednu audioknihu, ktorú by odporučili odvážnemu jedincovi ochotnému prebádať dosiaľ nepoznaný žáner. ...
Pokračuj >
Audioknihy

Veľký audioknižný prieskum 2023

Veľký audioknižný prieskum 2023 a súťaž o 22 audiokníh. Vyplňte dotazník. Pomôžete zmapovať trendy na trhu audiokníh a ešte môžete vyhrať audioknihy.
Pokračuj >
Umelá inteligencía Technológie

Umelá inteligencia: už ste sa s ňou stretli?

Umelá inteligencia, ChatGPT, AI. Pojmy, ktoré na nás skáču zo všetkých strán, veľmi im nerozumieme, ale podľa všetkého je to niečo skvelé a zároveň desivé. ...
Pokračuj >