Doba plastová. Ako minimalizovať spotrebu plastov?

Žijeme v dobe plastovej. Plasty sú všade okolo nás, od zubných kefiek, tričiek až po automobily. Odborníci varujú, že ak neznížime ich spotrebu, v roku 2050 bude v oceánoch viac plastov ako rýb.

Ohrozené však nie sú len živočíchy v oceánoch, ale aj ľudia na celom svete. Plasty nie sú len okolo nás, ale aj v nás. Vedeli ste, že za týždeň skonzumujete také množstvo plastu, z akého je vyrobená kreditná karta? Za mesiac si tak pochutnáte na celom vešiaku.

Vo voľnej prírode pribudne podľa Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) ročne asi 100 miliónov ton plastového odpadu, z toho 9 miliónov sa dostane do oceánu. Plasty sa našli už aj v najnižšie položenom mieste na svete, v Mariánskej priekope. Vedci z univerzity v Newcastle objavili na dne Tichého oceánu, v hĺbke takmer 7000 metrov nový typ kôrovca, ktorého nazvali Eurythenes plasticus. V jeho vnútornostiach totiž objavili vlákno z mikroplastov.

Zvyšky plastov boli nájdené v telách viac ako 240 druhov živočíchov. Vtáky nimi kŕmia svoje mláďatá v domnení, že ide o potravu. Plastový odpad zabije ročne asi milión morských vtákov, stotisíc morských cicavcov, morských korytnačiek, množstvo rýb nie je možné ani spočítať. Takáto smutná smrť sa nevyhýba ani tým najväčším obyvateľom mora. Na pobreží Sardínie našli minulý rok mŕtvu veľrybu, v jej v žalúdku bolo neuveriteľných 22 kilogramov plastu.

„Krajiny okolo Stredozemného mora vyprodukujú ročne 24 miliónov ton plastového odpadu, z toho 72 percent končí v riadnom zbere, väčšinou na skládke. Len 3,9 milióna ton sa zrecykluje, 6,6 miliónov ton sa vôbec nevyzbiera a končí v prírode, alebo sa vyzbiera, no končí na nelegálnych skládkach či skládkach, ktoré nespĺňajú limity,“ zverejnil minulý rok v správe WWF.

Nemusíme však chodiť k moru, plastový odpad sa nájde aj v našich riekach a vlastný ostrov plastov máme aj v priehrade Ružín na východe Slovenska. 

Mikroplasty

Plasty sú svojím spôsobom geniálnym materiálom. Sú formovateľné, odolné voči vode, korózii, nehnijú. Pritom sú ľahké a lacné. Výhodou a zároveň ich najväčšou nevýhodou je, že sú odolné voči rozkladu. Narozdiel od iného odpadu vydržia oveľa dlhšie a predpokladá sa, že rozkladať sa budú niekoľko stoviek až tisíce rokov. Nebezpečné nielen pre prírodu a živočíchy, ale aj samotného človeka je rozklad plastov na stále menšie kúsky. Vznikajú takzvané mikroplasty, ktoré sa nachádzajú v oceánoch, ale aj v našej pitnej vode. Vedci odhalili, že bežný človek zje za týždeň asi päť gramov mikroplastov. Nachádzajú sa najmä vo vode, balenej aj tej z kohútika, v morských živočíchoch, soli, ale aj v pive.

Recyklácia plastov

Každý rok sa na celom svete vyrobí až 300 miliónov ton plastov (na Slovensku je to približne 120 tisíc ton). V Európe sa zrecykluje len 30% plastového odpadu, polovica sa donedávna vyvážala do tretích krajín (tie však dovoz takéhoto odpadu postupne zakazujú), zvyšok končí na našich skládkach alebo sa spaľuje. Spaľovanie takéhoto odpadu produkuje obrovské množstvo CO2, čo spôsobuje globálne otepľovanie a zmenu klímy.

Recyklácia sa teda z tohto pohľadu zdá byť tým najlepším riešením – znižuje sa spotreba ropy, minie sa menej energie ako pri výrobe nových produktov, obmedzujú sa emisie skleníkových plynov a plastový odpad sa nedostane do prírody. Problémom recyklácie plastov je, že každou recykláciou plast degraduje, je teda možné vyrobiť z neho len produkt z nižšou kvalitou.

„Recyklácia ako taká je veľmi užitočná, je treba ju robiť, ale je to riešenie krátkodobé a neudržateľné do budúcnosti,“ hovorí profesor Pavel Alexy zo Slovenskej technickej univerzity. Ten, spolu so svojím tímom vyvíja špeciálne bioplasty, ktoré sú schopné rozložiť sa v prírode.

Zbavte sa závislosti na plastoch v 10 krokoch

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, koľko plastov denne vyhodíte? Každý z nás môže svojou troškou prispieť k zníženiu plastového odpadu a ochrane životného prostredia. Stačí len nazrieť na vlastnú spotrebu a poobzerať sa po alternatívach.

1. Vyzbrojte sa do obchodu látkovou taškou a vrecúškami

Poznáte to. Kopia sa v poličke, vypadávajú z košíka. Už netušíte, čo ste v nich doniesli, je to už dávno zjedené, ale oni sú stále tu. Šuštia, zavadzajú. Sáčky. Prvým, jednoduchým krokom k zníženiu plastového odpadu je zabezpečiť si látkovú nákupnú tašku a látkové vrecúška na ovocie, zeleninu a pečivo.

2. Zabudnite na jednorázové plasty

“Veď je to len jedna slamka, povedalo si takmer 8 miliárd ľudí.” Jednorázové plasty ako slamky, príbory, taniere, obaly na jedlo nám poslúžia pár minút, no príroda sa s nimi neokáže vysporiadať niekoľko desiatok až stoviek rokov. Pritom sa dajú nahradiť ekologickejšími, kompostovateľnými alternatívami, znovupoužiteľnými výrobkami alebo úplne eliminovať ich použitie.

3. Zabezpečte si vlastnú fľašu

Vypočítali ste si niekedy koľko peňazí miniete na nákup nápojov v plastových fľašiach? Ak si kúpite jednu znovupožiteľnú fľašu, šetríte si peniaze, zdravie aj našu planétu. Win-win-win. V obchodoch máte na výber sklenené, či nerezové alternatívy rôznych tvarov a farieb.

4. Kávičkujte s vlastným hrnčekom

Ste stále v pohybe a nemáte čas vychutnať si kávu doma, či v kaviarni za stolom? Aj keď sa mnohé jednorázové poháre tvária ako papierové, sú zvnútra potiahnuté tenkou vrstvou plastu. Ak ste take-away kávičkár, znovupoužiteľný hrnček by vo vašej výbave nemal chýbať.

5. Inventúra v kúpeľni

Uprednostňujte ekologické alternatívy aj pri nákupe drogérie a kozmetiky.

  • Toaletný papier je na Slovensku dostupný už roky aj v papierovom obale, našťastie dnes to už nie je ten šmirgel ako pred rokmi 🙂 
  • Nečakajte na január budúceho roku, kedy zakážu už aj na Slovensku predaj plastových tyčiniek do uší. V obchodoch dostať už teraz ich papierové alternatívy, prípadne ich nekupujte vôbec. Vedeli ste, že odborníci ich na čistenie uší vôbec neodporúčajú? 
  • Rovnako nie sú naklonení ani používaniu vlhčených utierok, ktoré sú obľúbeným výrobkom najmä mamičiek. Poradia si so všetkým, od detských ritiek, rúčok, pusiniek až po topánky. Okrem toho, že obsahujú plasty, sú napustené nezdravým chemickým koktejlom. Odpoveďou na ne je mydlo a voda.
  • Keď už je reč o deťoch, obrovským zdrojom plastového odpadu sú paradoxne oni. Kým dosiahnu vek približne dvoch rokov vyprodukujú až tonu plastového odpadu. Môžu za to jednorázové plienky. Vedeli ste, že prvá jednorázová plienka, ktorá bola vyrobená sa stále nerozpadla? Voliť môžete ekologickejšiu alternatívu vo forme látkových plienok alebo plienky eliminovať úplne a vyskúšať bezplienkovú metódu
  • Podobným znečisťovateľom ako plienky sú aj jednorázové dámske vložky. Na trhu sú už našťastie iné alternatívy, ako menštruačný kalíšok, či menštruačné nohavičky
  • Tekuté mydlo nemusíte kupovať stále v novom plastovom obale, na viacerých miestach na Slovensku si ho môžete načapovať do vlastnej nádoby. Ak ste fanúšikom tuhého mydla, voľte také, ktoré je balené v papierovom obale. Počuli ste už o šampúchu? Jedná sa o tuhý šampón podobný mydlu. Vďaka tomu, že je balený v papieri eliminujete ďalší plastový odpad.
  • Veľký pozor na zubné pasty a peelingové sprchové gely s malými “čistiacimi” gulôčkami. Nejde o nič iné ako mikroplasty. Klasickú zubnú pastu v tube môžete nahradiť tabletami na zuby. Rozžujete a umývate.
  • V ekologickejších, papierových obaloch už nájdete aj dezodoranty, rúže, či špirály.

6. Nákupy do vlastných obalov

Nákupy v potravinách sú tiež samý plast. Cestoviny, strukoviny, ryža, sladkosti.. Všetko dobre zabalené v plastových obaloch. Obsah čoskoro skončí v žalúdku a obal v koši. Mnohé z nich nie je možné zrecyklovať, keďže sa skladajú z viacerých druhov plastov. Prichádzame k ďalšiemu kroku, a to nakupovaniu v bezobalových obchodoch, ktorých počet už aj na Slovensku narastá. Okrem vlastnej tašky, si na nákup zabalíte aj obaly a potraviny nakúpite priamo do nich.

7. Zbavte sa syntetickej hubky na riad

Viete čo je lufa? Roky už doma nepoužívame na umývanie riadu nič iné. Ide o rastlinu, ktorá po dozretí zvnútra zoschne a vytvorí sa v nej pórovitá hmota, ktorá nahradí syntetickú špongiu. Keď v kuchyni doslúži, môžete ju hodiť priamo do kompostu.

8. Dávajte pozor na teplé nápoje

Vedeli ste, že plast obsahujú aj mnohé čajové sáčky? V kombinácii s horúcou vodou sú zdraviu škodlivé, nehovoriac o tom, že sú nerecyklovateľné. Uprednostnite radšej sypaný čaj pred tým sáčkovým. Ak ste skôr fanúšikom kávy, vyhýbajte sa hitu posledných rokov – kávovým kapsuliam. Tie sú vyrobené z plastu a hliníka.

9. Oblečte sa do prírodných materiálov

Veľké množstvo plastového odpadu produkuje práve textilný priemysel. Funkčné, polyesterové oblečenie je síce užitočné no pre prírodu škodlivé. Pri každom praní sa z neho uvoľňujú mikrovlákna, ktoré končia v oceánoch. Lepšou voľbou sú preto textílie z prírodných materiálov ako bavlna, či ľan.

10.  Nakupujte z druhej ruky

Plasty sú neodeliteľnou súčasťou našich domácností. Stoličky, lampy, misky, kvetináče, hračky… Viaceré z nich viete nahradiť výrobkami z iných materiálov, napríklad dreva, skla či bavlny. Ťažšie nahraditeľná je napríklad elektronika, aj keď existujú alternatívy, napr. drevené rádiá, či kovové mobily a notebooky. Ak už musíte siahnuť po plastovom výrobku poobzerajte sa po tých z druhej ruky.

Záver

Nepôjde to zo dňa na deň. Na začiatok celkom stačí zastaviť a zamyslieť sa nad svojou plastovou spotrebou. Ak existuje niečo, čo by ste mohli vylepšiť, urobte tak. Aj keby išlo na začiatku len o recyklovanie. Uvedomte si, akú stopu chcete po sebe na svete zanechať. Vaše dnešné rozhodnutia totiž ovplyvnia život na planéte v budúcnosti.

Zdieľaj článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Audioknihy

Audioknižný experiment: Vybrali sme najlepšie audioknihy z obľúbených žánrov

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úlohu vybrať zo svojho obľúbeného žánru jedinú jednu audioknihu, ktorú by odporučili odvážnemu jedincovi ochotnému prebádať dosiaľ nepoznaný žáner. ...
Pokračuj >
Audioknihy

Veľký audioknižný prieskum 2023

Veľký audioknižný prieskum 2023 a súťaž o 22 audiokníh. Vyplňte dotazník. Pomôžete zmapovať trendy na trhu audiokníh a ešte môžete vyhrať audioknihy.
Pokračuj >
Umelá inteligencía Technológie

Umelá inteligencia: už ste sa s ňou stretli?

Umelá inteligencia, ChatGPT, AI. Pojmy, ktoré na nás skáču zo všetkých strán, veľmi im nerozumieme, ale podľa všetkého je to niečo skvelé a zároveň desivé. ...
Pokračuj >