Veľký audioknižný prieskum

Rok sa s rokom stretol a nastal čas vyhodnotiť výsledky už 7. ročníka nášho Veľkého audioknižného prieskumu. Najväčšieho prieskumu audioknižného trhu u nás aj v Európe. Toho posledného ročníka sa zúčastnilo takmer 4 tisíc audioknižných fanúšikov, takže opäť prekonal svoj rekord.

Každoročne nás zaujíma, ako menia audioknihy čitateľské návyky, ktoré formy audio spracovania si poslucháči obľúbili, ktoré žánre sa najviac počúvajú… a veľa ďalšieho.

Predtým ako sa pozrieme na výsledky samotného prieskumu, je čas vyhlásiť výsledky súťaže, ktorá ho každoročne sprevádza. Šťastnými výhercami poukazov na audioknihy sú:

1.miesto = 13 audiokníh – Hana
2. meisto = 6 audiokníh -Ludovít
3. miesto = 3 audioknihy – Michael

Výhercovia už svoje poukazy dostali emailom a gratulujeme im! Všetkým zároveň ďakujeme za účasť v prieskume. Ak ste nám nechali nejaký dotaz, v nasledujúcich týždňoch sa k nemu dostaneme 🙂

A teraz už k tomu, čo vás najviac zaujíma – ako to vyzerá s počúvaním audiokníh naprieč našimi krajinami?

Pre zaujímavosť:

  • Najobľúbenejším žánrom sú stále detektívky a thrillery. V roku 2020 ich však ako obľúbené označilo 18% respondentov, čo je skoro 2,5 x menej ako v predchádzajúcom roku.
  • V závese sú medzi najobľúbenejšími žánre fantasy (10 %), humor (9 %) a sci-fi (8 %).
  • 44 % respondentov dá pri výbere audioknihy na recenzie a hodnotenia iných užívateľov, pričom iba polovica z nich tituly sama hodnotí.
  • 94 % poslucháčov audiokníh prehrávanie nikdy nezrýchľuje ani nespomaľuje.
  • 12% respondentov sa s audioknihami zoznámilo až v roku 2020.

Kompletné výsledky nájdete na našom webe.

Zhrnutím infografiky sa môžete pokochať aj tu:

A ak si chcete výsledky radšej vypočuť, jasné, nech sa páči!