Co posloucháme? #4

Zajímá nás, co posloucháte vy a jak se vám to líbí. A žijeme mimo jiné i v iluzi, že vás třeba zajímá, co posloucháme my 🙂 Takže jsme si zase jednou sedli a informujeme vás o tom, co posloucháme.

Petra – Bezvýznamná žena

300Tu pravdu nadpisu mé sekce prosím ignorujte (*usmrkává a bere si sklenici vína*). Tentokrát jsem při výběru další audioknihy sáhla po Bezvýznamné ženě. Hry Oscara Wilda jsem měla ráda odjakživa a štiplavý humor postav v jeho hrách je pro mě přesně ten důvod, proč je ráda čtu.

A toho jsem se dočkala i při poslechu této kratičké audioknihy. Navíc jednotlivé postavy poskytují skvělý vhled do společnosti konce 19. století. Jenže existuje důvod, proč byl Oscar Wilde geniálním autorem – tyhle postavy k vám totiž promlouvají ještě dnes (nebo alespoň já to tak vidím).

Lady Caroline je moje favoritka, zosobněné pokrytectví, které je při poslechu neskutečně úsměvné. Jsem zatím v polovině audioknihy, ale musím říct, že se často začnu smát nahlas. Jak jsem říkala, Wildův humor v dialozích je mému srdci blízký.

Výkony herců v dramatizaci jsou perfektní – však jsou to také velká herecká jména. Poslech díky nim krásně plyne. Můj jediný problém je s výslovností anglických jmen…při každém dalším vyslovení jména Illingsworth s sebou lehce škubnu a když jsem zjistila, jak se ve skutečnosti píše jméno Geralda „árbasnota“, musela jsem se pousmát. Ale tak nemohu chtít vše, že 🙂

 

Mirka – Hlbokomorské rozprávky

300 (1)Keďže je tu zase dovolenkové obdobie a ja trávim kopu času googlovaním, kam asi tak môžeme ísť tento rok, tak som dostala chuť na dáku náladovku a tak som si skúsila pustiť Hlbokomorské rozprávky.

Celkom ma prekvapilo ako dokážu človeka jednoducho preniesť k moru alebo skôr pod morskú hladinu. Na tejto audioknihe ma strašne fascinujú tie nepravidelné zvuky, čo zaznievajú v pozadí a simulujú morský prúd. Navodzuje to tú atmosféru, ktorú vždy zažívam pri šnorchlovaní.

Zatiaľ som sa nedostala v počúvaní až na koniec, ale môžem povedať, že sa to odohráva hlboko a ešte hlbšie pod morskou hladinou a hlavnú úlohu tu hrajú nepekné polochromé zvieratká (napríklad najškaredšia rybička so svetielkom a s vybitými zubami alebo morský had Rado, ktorému stále kazí lampáš a nevidí v tme).

Tento netradičný príbeh odporúčam hlavne zvedavým deťom, ktoré radi zisťujú ako niečo funguje a pozrú sa pod každý kameň, aby zistili, či tam dačo nenájdu (a ani ich rodičia pri počúvaní určite neutrpia mentálnu ujmu ).

 

Michal – Nežná fatamorgána

300 (2)Z detektívky do detektívky. Wallander nakoniec vraha našiel aj bez mojej pomoci, i keď pod mojím dohľadom a tak ma napadlo pomôcť pre zmenu Krausovi a Burgerovi. Presne tak, vrhol som sa na počúvanie najnovšej Dánovky – Nežná fatamorgána. A ako vždy pri Dánových knihách a audioknihách, je to rýchlovka. Dej vás tak vtiahne a odsýpa takým tempom, že za pár dní ste s audioknihou hotový. A to aj v prípade, že vám audioknihy bežne trvajú dlhšie. Od Dánoviek sa človek prosto nevie len tak odtrhnúť…

Nežná fatamorgána vychádza spolu s knihou 16.6, je to Dánova najnovšia kniha a v kvalite ničím nezaostáva za ostatnými. Práve naopak. Osobne zbožňujem knihy, ktoré sa odohrávajú za socíku či na jeho prelome. Pretože, aj keď ide o fikciu, pozorný čitateľ či poslucháč jasne vie, čo je už fikcia a čo je ešte (často žiaľ) založené na reánych udalostiach. A poučiť sa o minulosti nikdy nie je na škodu. Aj keď z nej niekedy mrazí…

Marián Geišberg ako vždy svojim štýlom a mierne chrapľavým hlasom dodáva audioknihe nezameniteľné čaro. Ak ste nejakú Dánovku už počuli, tak už máte aj túto isto kúpenú, lebo viete, aká paráda vás čaká. Ak nepočuli, kľudne siahnite po tejto a vedzte, že len pri nej rozhodne neskončíte, našťastie ich je natočených už viacero a na ďalších sa usilovne pracuje 🙂

 

Ivan – Tak to bylo, tak to je

300 (3)Nikdy som nebol fanúšikom Tří sester. Počúval som takmer všetko – punk, oi!, rock, folk, metal… ale na môj vkus mali prinajmenšom úchylne stupídne texty. Keď som však videl u nás novozaradenú nahrávku od Fanánka Tak to bylo, tak to je a navyše nahovorenú Matáskom, musel som to počuť. Naozaj boli taký divní? Bol som divný ja? Alebo to len hrali, podobne ako mnohé iné zahraničné kapely?
Audiokniha je zábavná. Nie vždy, ale veľmi často. Počúvať príbehy z rokov, kedy som bol ja ešte dieťa, ale predsa ich žil, je pre mňa vždy zaujímavé. No a Fanánkov jazyk mi dosť sadol. Navyše čítaný mojim dávnym obľúbencom Matáskom… ako sa vraví, ako riťka na šerbel.

Som asi v polovici a už definitívne viem, kde sa skrývala pravda pred toľkými rokmi. Počúvnite si aj vy, pochopíte. Garantujem jedno. Rozhodne sa pri nej nudiť nebudete.

 

Teď máte slovo vy! Co posloucháte? A jak se vám to líbí?

Zdieľaj článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Audioknihy

Audioknižný experiment: Vybrali sme najlepšie audioknihy z obľúbených žánrov

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úlohu vybrať zo svojho obľúbeného žánru jedinú jednu audioknihu, ktorú by odporučili odvážnemu jedincovi ochotnému prebádať dosiaľ nepoznaný žáner. ...
Pokračuj >
Audioknihy

Veľký audioknižný prieskum 2023

Veľký audioknižný prieskum 2023 a súťaž o 22 audiokníh. Vyplňte dotazník. Pomôžete zmapovať trendy na trhu audiokníh a ešte môžete vyhrať audioknihy.
Pokračuj >
Umelá inteligencía Technológie

Umelá inteligencia: už ste sa s ňou stretli?

Umelá inteligencia, ChatGPT, AI. Pojmy, ktoré na nás skáču zo všetkých strán, veľmi im nerozumieme, ale podľa všetkého je to niečo skvelé a zároveň desivé. ...
Pokračuj >