Frankfurter Buchmesse 2018

Frankfurter Buchmesse je jedným z najväčších knižných veľtrhov na svete, ktorého tradícia siaha až do roku 1949. A my sme tento rok boli tam! Tak vám trochu umožníme nazrieť do zákulisia takého veľtrhu.


Tohtoročnú návštevnosť som v číslach zatiaľ nenašla, ale v minulom roku tam bolo 7309 vystavovateľov zo 102 krajín a 286425 návštevníkov zo 137 krajín.


Počas piatich dní sa na ňom združujú spisovatelia, vydavatelia, agenti, knihovníci… a hlavne knižní nadšenci z celého sveta. Uzatvárajú sa tam licenčné dohody, prezentujú inovatívne technológie a môžete tam trebárs objaviť novú J. K. Rowlingovú. Uvidíte nové trendy, ktoré vás môžu inšpirovať a taktiež môžete stretnúť aj veľkých spisovateľov ako Jonas Jonasson, na ktorého prezentáciu sme sa aj my samozrejme boli pozrieť.

Prvé 3 dni sú vyhradené pre profesionálnych návštevníkov a pre širokú verejnosť sa veľtrh otvorí vždy až cez víkend. Vlastne by sa dalo povedať, že je to veľtrh s dvoma tvárami. Tá prvá je profesionálna, kde sa stretávate s ľuďmi v saku a kufríkmi a tá druhá je, keď neprejdete ani 2 kroky, aby ste nenarazili na nejakého Harryho Pottera, avengera alebo cosplayera.

*** a Harry Potterov ste skutočne mohli stretnúť v sobotu mnoho, lebo sa snažili zlomiť austrálsky rekord. Ale počet cca 900 Harry Potterov na jednom mieste bohužiaľ nestačil a rekord zlomený nebol.

Objavíte tu obrovskú škálu knižnej ponuky rozdelenej do niekoľkých budov (!!!) Nech pomyslíte na čokoľvek, nájdete to tam. My sme vlastne ani nezvládli prejsť všetky budovy a všetky podlažia. Je to skutočne hrozne veľa chodenia a teda je najlepšie si vybrať, čo vás zaujíma a ísť hlavne tam.

*** okrem toho najviac sa nám páčilo v oblasti medzinárodných vydavateľstiev, pretože sa tam nachádzali knihy v angličtine 😀 

A keďže ja a Petra milujeme Austina Kleona, tak tento stánok bol pre nás viac ako zaujímavý a strávili sme tam dosť času 🙂

Ako prebiehajú také rokovania agentov, môžete sledovať prakticky v „priamom prenose“. Hlavne v takom veľkom vydavateľstve ako HarperCollins prebiehajú desiatky rokovaní naraz.

No ale nie každý má vlastný stánok a preto existuje jedno špeciálne poschodie s takýmto supertajným vstupom, kde len tak hocikto nemôže, takže sme ostali za bránami 🙂

Z pohľadu bežného návštevníka

Väčšina z vás pravdepodobne navštívila či už na Slovensku alebo v Čechách niektorí z knižných veľtrhov. A možno teda čakáte, že Frankfurter Buchmesse prebieha rovnako, ale nie je to pravda. Zatiaľ čo u nás chodíte vo veľkom nakupovať so zľavami, tak sem sa chodia hlavne vyjednávať licenčné práva a ak máte šťastie, tak sa vám podarí niečo ukoristiť v nedeľu. Z vlastnej skúsenosti poviem, že je skutočne ťažké byť obyčajný návštevník s peňaženkou plnou peňazí a fantastickými knihami na dosah, keď si ich nemôžete kúpiť.


Rada za milión: Nakupovať môžete až v nedeľu


Na záver si môžete ešte pozrieť niekoľko záberov z Frankfurter Buchmesse, ktoré sa nám podarilo zachytiť a možno sa tam o rok vidíme 🙂

Zdieľaj článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Audioknihy

Audioknižný experiment: Vybrali sme najlepšie audioknihy z obľúbených žánrov

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úlohu vybrať zo svojho obľúbeného žánru jedinú jednu audioknihu, ktorú by odporučili odvážnemu jedincovi ochotnému prebádať dosiaľ nepoznaný žáner. ...
Pokračuj >
Audioknihy

Veľký audioknižný prieskum 2023

Veľký audioknižný prieskum 2023 a súťaž o 22 audiokníh. Vyplňte dotazník. Pomôžete zmapovať trendy na trhu audiokníh a ešte môžete vyhrať audioknihy.
Pokračuj >
Umelá inteligencía Technológie

Umelá inteligencia: už ste sa s ňou stretli?

Umelá inteligencia, ChatGPT, AI. Pojmy, ktoré na nás skáču zo všetkých strán, veľmi im nerozumieme, ale podľa všetkého je to niečo skvelé a zároveň desivé. ...
Pokračuj >