Zarábať na ceste okolo sveta? Pre digitálnych nomádov to nie je sen, ale skutočnosť

Horúci vzduch, snehobiely piesok a žiarivomodrá obloha. V ruke máte drink a v lone svoj ultraľahký laptop. Sedíte na pohodlnom lehátku a popri práci zasnene pozorujete prírodu okolo seba.

Je niečo také v dnešnom uponáhľanom svete plnom nekončiacich deadlinov, to-do listov zaplnených na prasknutie a zaprataných mailových schránok vôbec možné? A vôbec, sú tie často zdieľané obrázky ľudí z pláží či barov založené na skutočnosti?

Odpoveď je jednoznačná: Ľudia žijúci takýmto životom nie sú len instagramovým výmyslom. Existuje ich viac, než si myslíte.

Počuli ste už o digitálnom nomádstve? Tento trend, či lepšie povedané životný štýl získava čoraz viac priaznivcov a stáva sa stále populárnejším.

Pýtate sa prečo? Potom ste na správnom mieste. Dozviete sa, čo všetko digitálne nomádovanie obnáša, s čím treba na cestách rátať a na čo sa vopred pripraviť.

Viete, čo je digitálne nomádstvo?

Dan Tržil, ktorý verí v svet bez hraníc a život bez obmedzení, na svojom blogu vysvetľuje, ako vníma digitálne nomádstvo:

Digitální nomádství je stále rostoucí trend a buzzword. Znamená pro každého něco jiného.

Pro mnohé je digitální nomádství klíčem ke svobodě, vymaněním se ze závislosti na místě a možností žít život, o kterém vždycky snili.

Pro někoho je to kočovný život, který se vyznačuje přesouváním se z místa na místo bez stálé základny.

Pro někoho to jsou několikaměsíční pobyty v cizí zemi.

Pro někoho je to vlastně jen o té svobodě vyrazit kdykoliv a kamkoliv bez toho, aby to závažně ovlivnilo jejich pracovní život, přičemž většinu roku však žije na jednom místě.

Inými slovami: Digitálne nomádstvo v sebe zahŕňa prácu, ktorá je nezávislá na lokalite, ako aj chuť žiť presne podľa svojich predstáv. Komu by sa také niečo nepáčilo?

Zarábať na ceste okolo sveta? Pre digitálnych nomádov to nie je sen, ale skutočnosť2

Kto je to ten digitálny nomád? A môže sa ním stať skutočne každý?

Áno aj nie. Digitálny nomád je človek, ktorý si na svoje živobytie zarába práve vďaka využívaniu telekomunikačných technológií. Pracuje výlučne prostredníctvom prenosných zariadení, prostredníctvom ktorých sa pripája na internet.

Vďaka kvalitnému internetovému pokrytiu v rôznych kútoch sveta je digitálny nomád nezávislý na lokalite, čo v praxi znamená, že popri práci často cestuje za účelom spoznávania nových krajín a kultúr.

Digitálny nomád v pravom zmysle slova teda nie je stabilne na jednom mieste. Nemá korene, ktoré by ho viazali. Neustále sa presúva a žije “životom dobrodruha”.

Aké povolania takúto voľnosť umožňujú? Ich zoznam je v dnešnom digitalizovanom svete takmer nekonečný, no digitálni nomádi najčastejšie pracujú ako

  • konzultanti na voľnej nohe
  • podnikatelia na vlastných projektoch
  • zamestnanci na diaľku
  • programátori
  • marketingoví špecialisti
  • prekladatelia
  • copywriteri
  • novinári
  • korektori
  • blogeri

Nájde sa však medzi nimi aj množstvo riadiacich pracovníkov, či dokonca majiteľov dnes už svetoznámych firiem – Automattic, Zapier, Basecamp či Trello. A to je len zopár z nich.

Odkiaľ pracujú digitálni nomádi?

Bez rýchleho a spoľahlivého internetu sa nomádovať nedá. Preto digitálni nomádi vyhľadávajú pre svoju prácu miesta, ktoré im možnosť takéhoto pripojenia ponúkajú.

Vďaka rozširujúcemu sa internetovému pokrytiu dnes nájdeme takéto miesta aj v krajinách, kde by ste ich možno nečakali. Baštami nomádstva sa preto miesto vyspelých západných krajín stávajú najmä exotické krajiny Ázie, stredná a východná Európa či Stredná a Južná Amerika.

Pýtate sa, prečo? Odpoveď je jednoduchá: Tieto krajiny sú cestovateľsky príťažlivé.

Skutočným nomádom sa človek stáva práve vďaka cestovaniu a neustálemu presúvaniu sa bez “trvalého zapúšťania koreňov”. Preto trávia digitálni nomádi svoj čas spoznávaním stále ďalších a ďalších krajín.

Zaujíma vás, odkiaľ nomádi pracujú napríklad v takej Indonézii či Kolumbii?

Najvyhľadávanejšími miestami sú kaviarne, knižnice či coworkingové priestory.

Kaviarne a knižnice využívame asi všetci. Čo sú to ale coworkingové priestory?

Zarábať na ceste okolo sveta? Pre digitálnych nomádov to nie je sen, ale skutočnosť3

Coworkingové priestory sú v podstate prenajímateľné pracovné miesta. Ak potrebujete pracovať, získate v takomto priestore samostatné miesto za stolom, pripojenie na internet a individuálne aj ďalšie bonusy.

Oproti kaviarňam či knižniciam majú coworkingy množstvo výhod. Predovšetkým v nich máte vlastný stôl so stoličkou, na ktorom sa vám bude pracovať oveľa lepšie než z kaviarenského kresla (aj keď to tak na prvé počutie možno vôbec neznie).

Obrovským plusom je aj kvalitne nastavené a na záťaž pripravené internetové pripojenie, tiché prostredie, možnosť zoznámiť sa s rovnako naladenými ľuďmi či zúčastniť sa rôznych eventov.

Kompletný zoznam coworkingov v Česku nájdete na stránke navolnenoze.cz, tých na Slovensku zas na stránke coworkingy.sk.

Všetko však závisí od vašich preferencií. Niektorí nomádi nemajú problém pracovať ani z hotelovej či hostelovej izby.

Samozrejme, všetko je možné len v prípade dobrej dostupnosti internetu.

Aké výhody prináša digitálne nomádstvo?

Ak sa vám zdá, že digitálny nomád je len novodobý pojem pre moderného bezdomovca, nenechajte sa pomýliť.

Niet najmenších pochýb o tom, že digitálne nomádovanie v sebe nesie potenciál obohatiť život každého, kto sa rozhodne tento životný štýl okúsiť. Viete ako?

Zarábať na ceste okolo sveta? Pre digitálnych nomádov to nie je sen, ale skutočnosť4

Výhoda číslo 1: Sloboda a.k.a. už žiadne povinné sedenie od 9 do 5 v klimatizovanej kancelárii

Poznáte to. Všetky dnešné úlohy ste už dávno dorobili, no ručička na hodinách sa ešte stále neposunula. Mimo práce vás toho toľko čaká, no vy sa napriek tomu nemôžete postaviť a len tak si odísť.

Čo by na to predsa povedal šéf? A okrem toho by vás všetci videli! Browsujete teda všetky dostupné stránky na Googli (keby aspoň ten facebook sprístupnili!) a čakáte na ten vytúžený moment odchodu z práce…

Ako digitálny nomád už nič také nezažijete. Znie to ako sen? Nie, toto je realita. Digitálne nomádstvo je totiž moderným synonymom voľnosti.

Vašou kanceláriou sa stáva váš počítač a je len na vás, aké prostredie si k nemu vyberiete. To sa, samozrejme, odvíja len od vašich (a nie šéfových) priorít.

Zabudnite na hypnotizovanie kancelárskych nástenných hodín. Vaša práca si vás počká a vy ju odrobíte v čase, ktorý si sami určíte – a to na základe vašich vlastných potrieb.

Žiadnemu digitálnemu nomádovi totiž nejde o naplnenie nejakej povinnej časovej kvóty – práve naopak. To, koľko budete pracovať, závisí len od vašich konkrétnych projektov a úloh.

Skvelým príkladom je freelancerka a blogerka Silvia Púchovská. Vďaka tomu, že pracuje online, môže žiť v tropických krajinách, kde sa venuje surfovaniu. “Láska k oceánu dodala mojej bytosti nový element a životnému štýlu vyššiu kvalitu,” hovorí Silvia.

Výhoda číslo 2: Nomádovanie vám umožní znížiť vaše mesačné náklady na minimum

Nebudeme si klamať – životný štýl dnešnej spoločnosti nie je vôbec lacný a len málokto si ho môže dovoliť bez hypotéky či rôznych pôžičiek.

Ak vás kolotoč v podobe zvyšovania životných nákladov a stále narastajúcej potrebe pracovať a zarábať už dávno prestal baviť, skúste zvážiť nomádovanie. Môžete ušetriť nielen svoje peniaze, ale najmä čas a nervy.

Čítali ste už 4-hodinový pracovný týždeň od Tima Ferrissa? Ak nie, určite sa doň pustite a prestaňte odkladať svoj vlastný život na potom. Tipy z tejto knihy uľahčili život už nejednému nomádovi (a nielen im!).

Možnosť žiť a trvalo pracovať z krajiny, v ktorej náklady na živobytie predstavujú len zlomok pôvodnej čiastky, je veľmi príťažlivá. Na pokrytie bežných výdavkov vám totiž stačí zarobiť menej, čo súčasne znamená, že môžete aj menej pracovať. Všetko však závisí od vášho životného štýlu a bežných nákladov.

Zvyšný čas potom môžete venovať svojim koníčkom, cestovaniu či spoznávaniu nových ľudí. Skrátka tomu, čo ste vždy chceli robiť. Ako digitálny nomád tak doslova vezmete svoj život do vlastných rúk. A to je skutočne lákavé.

Zarábať na ceste okolo sveta? Pre digitálnych nomádov to nie je sen, ale skutočnosť5

Výhoda číslo 3: Vďaka nomádovaniu sa naučíte množstvo nových vecí

Myslíte si, že nomádovanie je len ďalší bláznivý trend nevybúrených dvadsiatnikov, ktorý vám, človeku s jasnými prioritami a vyrovnaným pohľadom na život, nič nemôže dať? Opak je pravdou.

Vďaka nomádovaniu sa totiž máte šancu naučiť množstvo nových vecí bez ohľadu na to, v akej životnej etape sa práve nachádzate a čím všetkým ste si už doteraz prešli.

Nomádovanie vám otvorí veľa dvier a je len na vás, ktorými sa rozhodnete prejsť. Okrem spoznania nových kultúr či krajín a precestovania inej časti sveta vás naučí aj netradičným zručnostiam, s ktorými by ste sa doma azda nikdy nestretli.

Správny digitálny nomád sa nebojí vystúpiť zo svojej zóny komfortu, pretože vie, aké bohatstvo ho čaká v nepoznaných vodách.

Čo tak varenie a následná degustácia miestnych indických špecialít, surfovanie v Austrálii či jazdenie na motorke po preplnených uliciach vo Vietname? Zážitkom sa medze nekladú.

Ako nomád máte jedinečnú šancu naučiť sa nový cudzí jazyk priamo od rodených hovoriacich. Skvelým príkladom je Lubo Jurík zo samsebepan.sk, ktorý sa na svojich cestách v Južnej Kórei učí po kórejsky.

Okrem toho vás nomádovanie dokonale vycvičí nielen v minimalistickom balení (skúsenosť je neprenosná!), ale aj v rýchlej orientácii na úplne neznámom mieste. Verte či nie, takéto zručnosti vám môžu v istých situáciách zachrániť život.

Má digitálne nomádstvo aj svoju odvrátenú stránku?

Napriek všetkým úžasným výhodám, ktoré by si asi nikto nechcel nechať ujsť, má digitálne nomádovanie aj svoju odvrátenú stranu, o ktorej sa z dokonalých instagramových fotiek nikdy nedozviete.

U nás sa však na nič nehráme, a preto vám nezatajíme ani nevýhody, ktoré sa s nomádovaním skloňujú asi najčastejšie:

Zarábať na ceste okolo sveta? Pre digitálnych nomádov to nie je sen, ale skutočnosť6

Nevýhoda číslo 1: Každý digitálny nomád potrebuje veľkú dávku sebadisciplíny

Ak je pre vás sebadisciplína neznámym pojmom, do nomádovania sa radšej ani nepúšťajte. Nové prostredie či cestovateľská horúčka vás totiž môže natoľko pohltiť, že si na prácu v konečnom dôsledku nebudete vedieť nájsť dostatok kvalitného času.

Nomádovanie nie je dovolenka, a tak sa s týmto cieľom na cesty radšej ani nevydávajte. Nie je nič únavnejšie, ako sadnúť si za počítač po dlhom dni strávenom spoznávaním miestnych pamiatok a obyvateľov, aj keď to pre niekoho môže znieť veľmi lákavo. Po určitom čase je to však veľmi frustrujúce.

Mať voľnú ruku pri organizácii vlastnej práce nie je pre každého. Ľudia, ktorí si svoju prácu chodia odsedieť, by neboli dobrými nomádmi.

Vedzte, že celodenné vylihovanie a odkladanie práce až do poslednej chvíle vašej produktivite nepomôže. Nie každý dokáže pracovať vtedy, keď ho nik ani nič nekontroluje.

Sebadisciplínu si ale samozrejme viete natrénovať. Stačí len chcieť zmeniť svoj život k lepšiemu. Pomôžu Vám autori ako Cal Newport, Petr Ludwig či Leo Babauta.

Nevýhoda číslo 2: Kočovnícky život nomáda nie je vôbec jednoduchý

Myslíte si, že spoznávanie nových krajín je najzábavnejšia a najpríjemnejšia vec na svete? Pozor – vôbec to tak nemusí byť v prípade, ak takto žijete dlhodobo.

Väčšina digitálnych nomádov cestuje osamote. Áno, je pravdou, že na cestách či v coworkingoch stretnete veľké množstvo ľudí. Nakoľko si však dokážete udržať vzťahy s ľuďmi, ktorých poznáte len pár dní či týždňov?

Nehovoriac o tom, že vaše vzťahy s priateľmi, ktorí ostali doma a naďalej si žijú svoje “obyčajné” životy, postupne zapadnú prachom.

Je to úplne normálny jav – ako nomád musíte byť pripravený znášať samotu a fakt, že dlhodobým odlúčením od rodiny a priateľov prakticky prídete o miesto, ktoré sa nazýva domov.

Strata zázemia a istoty je však len jednou nevýhodou kočovníckeho života. Druhou je fakt, že neustály život na cestách nie je vždy práve med lízať.

Neustále povinnosti spojené s vybavovaním očkovania, hľadaním lacných leteniek, vhodného ubytovania, kvalitnej wifi či pitnej vody vás nútia neustále sa presúvať, čo sa so štyrmi 20 kilovými kuframi jednoducho nedá.

Ak vám pri predstave trvalého zúženia vášho šatníka zo štyroch skríň na štyri tričká naskakuje husia koža, nomádujte radšej len príležitostne. Zbaliť sa do jedného ruksaku je totiž veľmi obmedzujúce. Inak to však nejde – každý, kto sa často presúva, o tom vie svoje.

Zarábať na ceste okolo sveta? Pre digitálnych nomádov to nie je sen, ale skutočnosť7

Nevýhoda číslo 3: Digitálne nomádovanie nezvládnete, pokiaľ nedáte svoje zdravie na prvé miesto

Predtým, než sa do nomádovania pustíte naplno, vezmite do úvahy aj svoj zdravotný stav. Pokiaľ nedáte svoje zdravie na prvé miesto, po čase nomádovanie pravdepodobne znenávidíte. Hroziť vám môže dokonca až syndróm vyhorenia.

Pýtate sa, ako je to možné? Jednoducho. Aj nomádovanie sa vám po istom čase môže zdať ako neskutočne vyčerpávajúca rutina v podobe ubíjajúcej samoty, neustáleho presúvania sa a náročného napĺňania základných životných potrieb (nájsť dobrý coworking či obyčajný obchod s pitnou vodou niekedy nie je žiadna sranda).

Rýchle striedanie rozdielnych časových pásiem a jetlag s tým spojený nie je jediný problém, s ktorým sa môžete počas nomádovania stretnúť. Okrem rôznych druhov hmyzu, potkanov a švábov sa napríklad v takej Ázii môžete stretnúť aj s nepríjemnými hnačkami či teplotami.

Freelancerka a digitálna nomádka Gabka Koščová vie o zdravotných ťažkostiach svoje. Okrem hnačiek sa na cestách nevyhla ani častým teplotám a nádcham. Navyše si jej telo nezvyklo ani na vysoké horúčavy, ktoré pre ňu boli počas jej pobytu v Ázii utrpením.

“Ak je v Ázii leto, mňa tam už nedostanete. Keď máte každý deň 40 stupňové horúčavy, prestane vás to po čase baviť. Ja teplo nezvládam dobre a aj keď som si myslela, že si na to zvyknem, nezvykla som si,” dodáva Gabka.

Vysoké horúčavy exotických destinácii môžu dať poriadne zabrať tým, ktorí na ne nie sú zvyknutí. Svoje zdravie si preto musíte dobre strážiť hneď od začiatku.

Počuli ste už o Maslowovej pyramíde potrieb?

Zarábať na ceste okolo sveta? Pre digitálnych nomádov to nie je sen, ale skutočnosť8

Fyziologické a psychologické potreby, ktoré sú nevyhnutné pre bezproblémové fungovanie každého z nás, sú akýmsi stavebným kameňom celej pyramídy. Všimnite si, že sebarealizácia a kreatívne využitie vlastného potenciálu sa nachádzajú až na vrchole Maslowovej pyramídy.

Bez spodných vrstiev však pyramída nebude fungovať – rovnako ako ani vy.

Digitálne nomádstvo je životný štýl, ktorý vám môže obrátiť život hore nohami bez toho, aby ste si to uvedomili – čo, samozrejme, nezostáva bez následkov.

Je veľmi jednoduché nechať sa vtiahnuť do víru nových zážitkov a nevšimnúť si, že pravidelne nespávate a váš prísun vitamínov a minerálov sa zredukoval na pravidelnú porciu vyprážaných ryžových rezancov.

Maslowova pyramída potrieb je založená na stálosti vonkajších podmienok (ako je stabilný príjem, blízkosť rodiny či stály domov). Digitálni nomádi sa však neustále presúvajú a ich životné podmienky sú veľmi premenlivé. Dochádza tak k narušeniu spodných troch vrstiev pyramídy.

Ako nomád tak musíte na ich naplnenie dbať o to prísnejšie. Pravidelný odpočinok v podobe úplného vypnutia, kontakt s blízkymi ľuďmi, ako aj dostatočný spánok a vyvážená strava s vhodnými doplnkami je preto nesmierne dôležitou prevenciou pred prípadnými nepríjemnosťami.

Zarábať na ceste okolo sveta? Pre digitálnych nomádov to nie je sen, ale skutočnosť9

Pripravení?

Či už ste skúsený nomád, o nomádovaní ešte len uvažujete, alebo sa práve balíte na svoju prvú veľkú cestu, váš pohľad na nomádovanie nás zaujíma.

Súhlasíte s výhodami a nevýhodami, alebo je vaša skúsenosť celkom iná? Na vaše komentáre som veľmi zvedavá.

Zdieľaj článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Audioknihy

Audioknižný experiment: Vybrali sme najlepšie audioknihy z obľúbených žánrov

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úlohu vybrať zo svojho obľúbeného žánru jedinú jednu audioknihu, ktorú by odporučili odvážnemu jedincovi ochotnému prebádať dosiaľ nepoznaný žáner. ...
Pokračuj >
Audioknihy

Veľký audioknižný prieskum 2023

Veľký audioknižný prieskum 2023 a súťaž o 22 audiokníh. Vyplňte dotazník. Pomôžete zmapovať trendy na trhu audiokníh a ešte môžete vyhrať audioknihy.
Pokračuj >
Umelá inteligencía Technológie

Umelá inteligencia: už ste sa s ňou stretli?

Umelá inteligencia, ChatGPT, AI. Pojmy, ktoré na nás skáču zo všetkých strán, veľmi im nerozumieme, ale podľa všetkého je to niečo skvelé a zároveň desivé. ...
Pokračuj >