Island – cestovateľské tipy, rady a odporúčania

Opäť ďalší rok, ďalšie ciele, ďalšie sny. Máte aj vy vysnívanú krajinu alebo miesto, ktoré by ste chceli navštíviť? Alebo sa vám to už podarilo? Plníte si svoje cestovateľské sny, keď je to možné? Aká je alebo bola vaša posledná cestovateľská výzva?

Pre mňa tou výzvou bol Island. Krajina, ktorú navštíviť bol môj dlhoročný sen. Najviac ma lákala príroda a polárna žiara (o elfoch a troloch pomlčím :D). Verte mi, že ak si budete čokoľvek priať, intenzívne na to myslieť a robiť všetko pre to, celý vesmír sa spojí, aby vám tento sen splnil – presne tak sa to stalo v mojom prípade v januári 2020.

Hoci je to s cestovaním ešte komplikované, verím, že zlepšujúca sa situácia nám dovolí opäť vycestovať za novými dobrodružstvami. Ak plánujete v budúcnosti navštíviť túto krajinu, môžete sa zatiaľ inšpirovať a pripraviť si cestovateľský itinerár na základe mojich tipov, aby ste neboli pred cestou vo veľkom strese a užili si to minimálne tak, ako som si to užila ja. Ak neplánujete Island navštíviť, ale ako krajina vás zaujíma, verím, že sa aj vy dozviete niečo zaujímavé.

Moja cesta

V jeden novembrový deň ma čakali ,,vybavovačky” na úradoch. A viete si predstaviť ako to tam chodí – dlhé čakanie a veľa ľudí. Najlepší spôsob ako prečkať dlhé čakanie pozerajúc sa na mrzuté tváre ľudí okolo, je pustiť si audioknihu a pozerať novinky na sociálnych sieťach. 

Ako tak scrollujem hore dolu, zrazu na mňa vybehne reklama na letenky na Island. (Reklamy neznášam a neotváram, ale tejto som nemohla odolať… teda mohla… ale viete ako, pokušenie bolo silnejšie). Rozklikla som reklamu, v hlave mi zasvietila kontrolka a na tvári som mala úsmev od ucha k uchu. Bolo to tam – čierne na bielom – obojsmerná letenka za pár eur na Island. 

Prečo neísť na Island mimo turistickej sezóny, v čase, keď slnko ani poriadne nevyjde nad obzor (maximálne na 5 hodín denne)? Bola tu jedinečná možnosť, po ktorej som túžila 24 rokov! Zdvihla som mobil, obvolala partiu kamošov a ešte v ten istý deň som kúpila 10 leteniek. ÁNO 10! Island priťahuje viacerých…

A tak som 22.1.2020 odletela do krajiny ohňa a ľadu na 5 dní, netušiac, čo ma čaká. Tak ako to spontánne začalo, tak som chcela, aby to aj spontánne pokračovalo. A ja som sa toho dobrodružstva nemohla dočkať.

Fascinujúca, zaujímavá a tajuplná krajina akou je Island toho ponúka naozaj veľa. Na jednej strane je to krajina sopiek, horúcich prameňov, čiernych pláží, nádherných vodopádov. Na druhej strane krajina silného vetra, dažďov, ľadovcov a búrlivého mora. No predovšetkým je jednou z krajín, kde sa dá pozorovať polárna žiara. Čo myslíte, doprial mi Island tento zážitok? Predsa len pravdepodobnosť výskytu polárnej žiary bola počas môjho výletu nulová. Ale ja som sa nenechala odradiť nejakou predpoveďou…. a dobre som urobila.

pláž Reynisfjara

Miesta, ktoré si nemôžete nechať ujsť

Ak plánujete na Islande stráviť cca týždeň, nie je možné precestovať celý ostrov a naplno si ho vychutnať. Mali by ste si určiť, ktorú časť precestujete. Na prvú výpravu a zoznámenie sa so samotnou krajinou určite odporúčam najznámejšiu cestu – Zlatý okruh, na ktorej si príde každý na to svoje.

Národné parky 

Národný park Þingvellir je jedným z kľúčových miest islandskej histórie, vznikol tu najstarší parlament v Európe (Alþingi, r. 930). Okrem toho sa tu pomyselne stretáva Európa s Amerikou. Boli ste už na dvoch miestach naraz? Naozaj sa to dá a nemusíte mať ani Hermionin časovrat, Island vám to umožní. Prechádzať sa medzi  dvomi litosferickymi doskami – kde sa nakrúcali časti seriálu Hry o tróny, kde sa tieto litosferické dosky od seba vzďaľujú približne o 2 cm ročne, a kde každý deň dochádza k niekoľkým stovkám malých zemetrasení, ktoré človek necíti (možno aj áno) – rozhodne stojí za ten fascinujúci pocit.

Rozlohou najväčší národný park Islandu je Vatnajökull. Tu sa nachádza najväčší pevninský ľadovec v Európe, široký 150 km. Môžete sa bez problémov dostať a prechádzať sa na jeho začiatku. Hoci sa odporúča prechod so sprievodcom, zvládnete to aj bez neho – postačia vám mačky. Sprievodcovia budú síce na vás zazerať ako ste si dovolili ísť na vlastné riziko na ľadovec, ale pokiaľ neplánujete horolezecký výstup, robiť akrobatické kúsky a chodiť po zakázaných častiach, tak 100€ za to, že vám počas prechádzky bude robiť spoločnosť sprievodca je príliš drahá služba. 

lagúna rieky Jökulsárlón

Termálne pramene

Jednou z najznámejších atrakcií na Islande sú horúce termálne pramene, ktoré musíte vyskúšať. Keď nie dobrovoľne, tak zima vás určite prinúti a neoľutujete. Krásnou a obľúbenou je Blue lagoon – predstavte si horúcu tyrkysovú vodu, biele bahno a lávové balvany. Znie to lákavo, však? Ale pozor! Odporúčam tieto pramene navštíviť len ako pozorujúci turista. Prečo? Po prvé musíte mať rezerváciu niekoľko mesiacov dopredu, po druhé je to dosť drahé (aspoň pre nás bolo). Nemusíte byť smutní, mám pre vás pripravené niečo oveľa lepšie 😉

A tým je  Secret Lagoon (prírodné termálne pramene). Stačia vám plavky, čiapka na hlave a zažijete skvelý oddych a relax. Naozaj odporúčam všetkými desiatimi. Či už sa rozhodnete pre Blue lagoon, Secret lagoon alebo pre akýkoľvek prírodný prameň bude to zážitok na celý život a vaše telo vám poďakuje.

Blue lagoon

Gejzíry

Viete z akého slova pochádza slovo gejzír a kde vznikol? Presne tak, na Islande – Geysir, ktorý dal meno všetkým gejzírom sveta. Hlavný Geysir dnes chrlí vodu len výnimočne, a preto odporúčam navštíviť Strokkur.  Zvyšné gejzíry sú len malými bublajúcimi jazierkami.  Okolo Strokkuru nájdete vždy niekoľko desiatok ľudí. Niečo podobné ako pod Pražským orlojom pred odbitím celej hodiny. Odmenou je pre vás vytrysknutie 100 stupňovej vody do výšky 30 metrov v cca 7-8 minútových intervaloch. Takže rozhodne sa oplatí počkať a pozrieť si toto divadlo aj trikrát. Jeden z najaktívnejších gejzírov na svete sa stal inšpiráciou a námetom pre Julesa Verneho k napísaniu Cesty do stredu zeme.

Strokkur

Vodopády

Všade kam sa pozriete uvidíte vodopád. Áno, Island je krajinou vodopádov a verte, že každý je iný a nebudete si vedieť vybrať, ktorý sa vám páčil najviac.

Mohutný vodopád Gullfoss (Zlatý vodopád) padá v dvoch kaskádach do dvoch kilometrov dlhého kaňonu vrezaného medzi čadičovými stenami. 

Vodopád Seljalandsfoss padá do plytkého jazierka. Tento vodopád je zaujímavý tým, že sa za ním nachádza jaskyňa, a tak môžete vidieť vodopád z úplne inej perspektívy.

Skógafoss, ktorý dosahuje výšku 62m. Voda sa rúti z náhornej plošiny, kam vystúpite po dlhom a klzkom schodisku. Na jeho konci je vyhliadková plošina s výhľadom na celý vodopád a ak vám počasie bude priať, dovidíte až na Atlantik. 

Gullfoss

Pláže

Počuli ste o pláži, ktorá je posiatá diamantmi? A je jedným z najviac fotogenických miest? Názov Diamond beach získala vďaka obrúseným ľadovým balvanom lesknúcim sa na slnku ako kúsky trblietavých diamantov. Na čiernu piesočnú pláž ich priplavila najkratšia islandská rieka Jökulsá (dĺžka 1 km). Zaujímavosťou je aj lagúna ľadovcovej rieky Jökulsárlón s množstvom ulamujúcich sa ľadových krýh z ľadovcového splazu. Z brehu sa dajú pozorovať plávajúce alebo na kryhe opaľujúce sa tulene. 😀 Ja som mala šťastie na tie plávajúce. Som zvedavá, ako dlho Diamond beach vydrží v takej podobe, v ktorej som ju mala možnosť vidieť ja. Pýtate sa prečo? Odpoveď je veľmi jednoduchá, ale zároveň strach naháňajúca – globálne otepľovanie.

Odporúčam prechádzku aj po ďalšej čiernej pláži Reynisfjara, odkiaľ budete vidieť ,,dračie zuby“ (sú to ostré skaliská vyčnievajúce z mora) a súčasne útes tvorený vysokými mohutnými bazaltovými stĺpmi. Krásny je aj výbežok pevniny Dyrhólaey – úzka skalná stena s obrovským vnútorným oblúkom.  Pohľad na ňu pri východe, či západe slnka je božský. 

Diamond beach

Reykjavík

Jedno z najmenších hlavných miest na svete, a zároveň najsevernejšie a najzápadnejšie  hlavné mesto Európy. Avšak na Islande je to veľkomesto.

Stavba Perlan je architektonicky zaujímavá budova, nachádzajúca sa na kopci. Má presklenú kupolu, okolo ktorej sa nachádza vyhliadkový balkón. Z neho budete mať  360° výhľad na celý Reykjavík a okolie. Balkón stojí na 6 obrovských nádržiach na geotermálnu energiu, ktoré zásobujú celé mesto. Vo vnútri Perlanu sa nachádza človekom vytvorená ľadová jaskyňa, v ktorej je umelo udržiavaný skutočný islandský ľadovec. 

Dominantou mesta je katedrála Hallgrímskirkja, viditeľná takmer z každej časti mesta. Jej tvar niektorým ľuďom pripomína raketu, ale navrhnutá bola tak, aby pripomínala vybuchujúcu sopku. Výťahom sa dá vyviesť do zvonice, z ktorej máte taktiež nádherný výhľad na mesto.

Nevynechajte ani prechádzku okolo jazera Tjörni, na brehu ktorého sa nachádza radnica. Budova bola navrhnutá tak, aby priťahovala vtáctvo. Nech tu prídete v akomkoľvek ročnom období, vždy tu nájdete kopec kačiek, labutí, husí. Na ľudí sú zvyknuté a radi sa nechajú nakŕmiť – takže treba mať niečo chutné vo vrecku.

Hallgrímskirkja

7 užitočných tipov pred cestou na Island

A teraz je čas na pár tipov, ktoré vám možno ušetria nervy, šokové situácie aj peňaženku.

Tip 1: Čo si (ne)zbaliť

Veľmi dobrá otázka pre tých, ktorí si radi zbalia aj zbytočné módne výstrelky. Keďže som Island navštívila v januári mala som so sebou zimné oblečenie. Najdôležitejšia je obuv. Odporúčam turistické topánky, ktoré vám budú pevne držať členok (nikdy neviete na akú skalu stúpite), ktorá bude nepremokavá a primerane zateplená (samozrejme ak pôjdete na Island počas letného obdobia a neplánujete turistické výšlapy, tak na prechádzky mestom vám stačia aj pohodlné tenisky). Odporúčam si pribaliť šľapky (ktoré môžete využiť na ubytovaní, ale aj ako obuv pri vstupe do termálnych prameňov). Nohavice si zoberte hlavne pohodlné. Myslite na to, že budete veľa sedieť v aute/ turistikovať a rifle nie sú vhodnou voľbou (jedine, ak sa plánujete zdržať v mestách alebo si vyraziť na drink, či zabaviť sa). Jednak sa cítite stiesnene a ani vás nezahrejú. Preto odporúčam termo, merino legíny a outdoorové nohavice. Čo sa týka tričiek, opäť je ideálne mať termo, merino tričká, či už s dlhým alebo krátkym rukávom a mikinu. Poslednou vrstvou by mala byť bunda, ktorá bude nepremokavá, neprefúka vám cez ňu a dokážete dať pod ňu viac vrstiev. Čiapku, rukavice a šál si určite doma nezabudnite. Sú to malé veci, ktoré vás dokážu dobre zahriať. A ideálne sú opäť termo ponožky. Pribaľte si aj pršiplášť (ja som ho síce nevyužila, ale keď vás zastihne lejak, určite si na mňa spomeniete ;)). Nezabudnite na slnečné okuliare a opaľovací krém, nikdy neviete, kedy slnko vykukne a akú bude mať silu. No a bez plaviek sem ani nechoďte. O ďalších skvelých tipoch, čo si zbaliť, aby ste si dovolenku užili naplno, komfortne a minimalisticky sa dočítate tu.

Tip 2: Cesta

Letenky hľadajte cez nízkonákladové spoločnosti – napríklad Wizz Air (väčšinou sa odlieta z Budapešti alebo Krakova). Let trvá cca 4 hodinky.

Na cestovanie po Islande odporúčam prenájom auta. Čím viac ľudí, tým nižšia cena. Lepšie je, ak si auto rezervujete ešte z domu, ale nie je problém ani priamo na mieste. Rozdiel je ,,iba” v cene.

Tip 3: Ako ušetriť?

Island je drahou destináciou, ale dá sa zvládnuť aj za rozumné peniaze. Odporúčam prespávať v penziónoch, ubytovniach, ktoré sú na vysokej úrovni (my sme boli ubytovaní v 2* penzióne vo Víku a Reykjavíku, ktoré by sa vyrovnali niektorým 4* hotelom na Slovensku). Ak ste dobrodruhovia srdcom aj dušou môžete vyskúšať stany, či kempy. Čo sa týka jedla, kupovali sme si len základné potraviny v supermarketoch, ktorých ceny sú samozrejme o niečo vyššie, ale je to únosné a určite nezbankrotujete, a to si môžete kúpiť aj pivko ☺ Raz sme vyskúšali aj večeru v reštaurácii. Za hlavné jedlo na osobu zaplatíte cca 20€ +. 

A čo nočný život, keď je tak skoro tma?  Aj na vás pôsobia Islanďania, že žijú veľmi usporiadaný život? Áno, niečo na tom bude, ale tiež si vedia vyhodiť z kopýtka, keď príde víkend. Chcete si aj vy vychutnať nočný život na Islande? Tu je návod. Alkohol si odporúčam kúpiť na letisku, aby ste nemuseli platiť vysokú daň. Kľudne začnite s priateľmi popíjať večer ešte kým ste na „ubytku“. Ak si chcete vyraziť do baru alebo na diskotéku určite nechoďte skôr ako o polnoci, pretože oboje budú zívať prázdnotou. V bare už veľa nepite, pretože prepijete aj vlastné gate 😀 Jednoducho sa iba zabávajte a každý Islanďan bude chcieť byť s vami kamarát.

Tip 4: Zabudnite na zmenáreň

Na Islande sa dá všade platiť kreditkou. A keď hovorím všade, tak skutočne všade – aj na WC, ktoré je zašité ďalej od hlavnej spevnenej cesty. Ja som nemala zmenenú ani jednu islandskú korunu a od hladu som nezomrela 😀

Tip 5: Nezľaknite sa vody

Keď pustíte teplú vodu z vodovodného kohútika zacítite pach síry, ktorý pripomína pach skazeného vajca. Nezľaknite sa. Na Islande je to úplne normálne. Taktiež sa nemusíte báť piť vodu z vodovodného kohútika. Je nezávadná, dokonca má veľmi prospešné účinky pre zdravie človeka. Len teda musíte potlačiť ten zápach. Mne sa to moc nedarilo. Tento zápach spôsobuje geotermálna energia, ktorá je najvyužívanejšou energiou na ostrove. Viete, že táto energia vyhrieva domovy Islanďanov, zásobuje ich elektrinou, v zime slúži horúca voda pretekajúca potrubiami v podzemí aj na roztápanie snehu na parkoviskách, či chodníkoch v centre Reykjavíku alebo skleníkoch, v ktorých sa dajú vypestovať banány? 

Tip 6: Nie je vietor ako vietor

Ak ste si pozreli predpoveď, ktorá hlási mínus 2 stupne a silný vietor – v preklade to znamená pocitová teplota mínus 15 stupňov a hurikán.  Najsilnejšie vetry u nás sú vánky v porovnaní s tými, ktoré som zažila na Islande.

Tip 7: Ako zachytiť polárnu žiaru?

V mojom prípade bol predpoklad na pozorovanie polárnej žiary takmer nulový. A za týmto pozorovaním sa skrýva celá veda. Nie je to také jednoduché ako som si pôvodne myslela, že stačí aby sa zotmelo a bola jasná obloha. To som bola pekne naivná. Teda možno za ideálnych podmienok to možné je, ale tie som nemala. Nakoniec sa mi ju podarilo vidieť a s pomocou kamarátov aj odfotiť. Bol to zatiaľ ten najväčší a najúžasnejší zážitok v mojom živote.

Ako na to?

Dôležitou nevyhnutnosťou je mať kvalitný fotoaparát a statív, aby ste žiaru zachytili (to chce predsa každý) aj keď ju voľným okom až tak dobre nevidíte. Hovorila som vám, že to nie je také jednoduché a skrýva sa za tým celá veda. Musí byť splnených niekoľko podmienok: Musíte byť na mieste, kde sa dá pozorovať polárna žiara, v predošlé dni musí byť na slnku zaznamenaná dostatočná solárna aktivita (KP index by mal byť na čísle 4 a viac – veľmi sa tomu nerozumiem, ale existujú na to viaceré stránky ako na predpoveď počasia) – počas nášho výletu bol index na hodnote 2. Musí byť čistá nočná hviezdna obloha bez oblakov. Musíte byť na mieste, kde je minimálny alebo žiaden svetelný smog, takže mimo miest, dedín, ideálne v úplnej tme. A potom už len ,,cvak, cvak”.

Čo ma Island naučil?

Island mi dal veľkú lekciu ohľadom toho, že nič netrvá večne, všetko si treba vážiť a pristupovať k prírode zodpovedne a s rozumom, mysliac aj na ďalšie generácie.

Je dôležité sa tešiť aj z maličkostí a užívať si prítomný okamih. Na Islande sa mení počasie doslova z minúty na minútu, preto ak vám nevyjde niektorý z plánov, netreba mať hlavu v smútku. Som si istá, že práve tieto nečakané situácie a náhle zmeny plánu si užijete oveľa viac a budete na nich častejšie a dlhšie spomínať.

Zabudnite na rutinu. Ak ste boli zvyknutí cestovať v období jar až jeseň ako ja, rozhodne je čas na zmenu. Vidieť zimnú krajinu má svoje čaro a aj výhody. A o Islande to platí trojnásobne. Stretnete na cestách maximálne 10 áut za deň (aj to som prehnala), máte ideálne podmienky pre pozorovanie polárnej žiary a cestujete mimo turistickej sezóny, takže nestretnete príliš veľké davy turistov. Čo viac si priať?

Uvoľnite sa, cíťte sa bezpečne, pretože tu si to môžete dovoliť. Mnoho Islanďanov si nezamyká svoje domovy. Čo bolo pre mňa prekvapením, že ak aj náhodou na ulici stretnete policajta, nebude mať pri sebe žiadnu zbraň. Island je najbezpečnejšia krajina sveta a najväčším nebezpečenstvom je tu pre vás príroda a počasie.

Island odporúčam všetkým milovníkom prírody, ktorí sa nenechajú odradiť nepriaznívým počasím, či nesplneným plánom. Stojí to za to! Šťasnú cestu, nech už sa vydáte kamkoľvek 🙂

Latest posts by Mária Trnková (see all)

Zdieľaj článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Audioknihy

Audioknižný experiment: Vybrali sme najlepšie audioknihy z obľúbených žánrov

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úlohu vybrať zo svojho obľúbeného žánru jedinú jednu audioknihu, ktorú by odporučili odvážnemu jedincovi ochotnému prebádať dosiaľ nepoznaný žáner. ...
Pokračuj >
Audioknihy

Veľký audioknižný prieskum 2023

Veľký audioknižný prieskum 2023 a súťaž o 22 audiokníh. Vyplňte dotazník. Pomôžete zmapovať trendy na trhu audiokníh a ešte môžete vyhrať audioknihy.
Pokračuj >
Umelá inteligencía Technológie

Umelá inteligencia: už ste sa s ňou stretli?

Umelá inteligencia, ChatGPT, AI. Pojmy, ktoré na nás skáču zo všetkých strán, veľmi im nerozumieme, ale podľa všetkého je to niečo skvelé a zároveň desivé. ...
Pokračuj >