Ktoré slúchadlá sú tie najlepšie pre počúvanie audiokníh?

Napriek tomu, že by som chcel ukázať na jedny konkrétne slúchadlá a vyhlásiť, že tieto sú najlepšie na počúvanie audiokníh (a ešte z takejto reklamy získať nejaké drobné na kávu), nie je to tak jednoduché. Neexistuje jediný a pre všetkých zároveň ten najvhodnejší model. Nech si ktorýkoľvek výrobca, predajca či rekama tvrdí opak. Keď sme ale už tu, poďme sa spolu pozrieť na to, aké možnosti na výber máme a aké sú výhody a nevýhody jednotlivých typov slúchadiel.

(Poznámka: Pre tých, čo sem prišli len a len po ten jeden model, kľudne zoskrolujte úplne dole. Jedno odporúčanie tam predsa len pre vás mám.)

Štuple, na ucho či cez ucho

Podľa štýlu nosenia delíme slúchadlá do troch základných kategórií :

  • slúchadlá do uší (in-ear monitors, earbuds či “štuple”)
  • slúchadlá na uši (on-ear)
  • slúchadlá cez uši (around-ear či full-size)

Slúchadlá do uší – štuple

Slúchadlá do uší, často nazývané aj štuple, sú pravdepodobne najrozšírenejší typ s ktorým sa stretneme. Dostávame ich s novými telefónmi, mp3 prehrávačmi, bývajú súčasťou reklamných balíčkov, alebo si ich vyberáme pri kúpe kvôli štýlu, cene či veľkosti.

Štuple

Ich hlavnou výhodou je skladnosť a nízka obstarávacia cena v porovnaní s ďalšími dvoma skupinami slúchadiel. Neznamená to však, že sú všetky nevyhnutne lacné a už vôbec nie, že sú nekvalitné. Nájdeme medzi nimi modely, ktoré dostanú do našich uší profi zvuk za ceny, ktoré smelo zatienia aj mnohé “poriadne” slúchadlá.

Štuple sa vyrábajú v rôznych prevedeniach a výber je podmienený našou potrebou.

Pre bežné nosenie sú najrozšírenejšie umelohmotné profily, ktoré držia v ušiach na základe ich tvaru. V mnohých prípadoch výrobcovia pokrývajú profil jemnou penovou násadkou, aby slúchadlá zostali čisté, neboli nalepené priamo na koži a zároveň lepšie držali na mieste. Ich výhodou je univerzálnosť a nízka neznášanlivosť – slúchadlá zostávajú pri vchode do ušného kanáliku a teda nespôsobujú nepríjemné pocity ako modely s gumenými špičkami zavádzanými hlbšie dnu. Ich nevýhodou je slabá priľnavosť a teda stabilita v uchu.

Druhou a v súčasnosti najrozšírenejšou variantou štupľov sú slúchadlá s vymeniteľnými gumenými špičkami. Tieto špičky v rôznych veľkostiach bývajú súčasťou balenia a každý užívateľ si môže vybrať a nasadiť veľkosť podľa vlastnej preferencie.

Štuple 2

Výhodou gumených špičiek je vyššia priľnavosť ku koži a súčasne prirodzená izolácia voči vonkajšiemu hluku. Kvalita izolácie samozrejme záleží od tvaru špičiek a použitého materiálu. Napriek častému tvrdeniu výrobcov, že ide o “noise-isolation” a teda slúchadlá s izoláciou vonkajšieho hluku, kvalita tejto izolácie sa môže pohybovať od takmer nulovej po niekoľko dB pri tých kvalitnejších modeloch.

Štuple sú v ich základnom prevedení nevhodné pre športovanie. Zopár krokov či kvapiek potu a už sa valia von. Našťastie je na trhu viacero modelov vybavených ušnými hákmi, plastovými sponami či tvarovateľnými drôtmi zabezpečujúcimi, že slúchadlá zostanú na mieste aj pri zvýšenej aktivite. Navyše sú mnohé modely potu a vodeodolné a pre svoju veľkosť sú ľahko prenositeľné a dobre skladné.

Športové štuple

Výhody:
– pre bežná počúvanie hovoreného slova sú štuple dobrou voľbou
– nezaberajú veľa miesta, vieme ich mať vždy po ruke
– vedia doručiť slušnú kvalitu zvuku v závislosti od modelu a typu
– sú dobre použiteľné pri šoférovaní – neizolujú nás od okolitých zvukov a ruchov tak, že strácame prehľad; neprekážajú v pohybe a v prípade modelov s integrovaným mikrofónom nám dávajú možnosť hands-free telefonovania

Nevýhody:
– nižšia kvalita reprodukovaného zvuku
– slabá izolácia vonkajšieho prostredia – často núti k neúmernému zvyšovaniu hlasitosť v rušnom prostredí
– takmer nepoužiteľné v hlučných dopravných prostriedkoch – špeciálne v lietadlách

Slúchadlá na uši

Asi najbežnejší typ slúchadiel, ktorý sa preslávil už pri prvých modeloch walkmanu. Slúchadlá sa nasádzajú priečne cez hlavu či tvarovanými hákmi priamo na uši. Priemer slúchadiel je malý a tak po nasadení prekrývajú len časť ucha.

Sluchátka na uši

Z pohľadu rozšírenosti boli do príchodu prvých štupľov jednoznačne najpopulárnejším typom. Proti štupľom sa vyznačujú kvalitnejším zvukom kvôli veľkosti driveru (priemeru reproduktoru skrytom v tele slúchadiel) a len zriedka pôsobia iritujúco pre používateľa. Ak teda spona držiaca slúchadlá na hlave nie je príliš silná a nevyvíja tlak na ušnice počas celej doby nosenia.

Slúchadlá na uši sa vyrábajú v rôznych tvaroch, z rôznych materiálov a v rôznych kvalitách. Definovať nejaký štandard je nemožné. Pri kúpe teda najviac rozhoduje vec vkusu a ako slúchadlá užívateľovi “sedia”. Pravdaže, okrem kvality zvuku, ktorý dokážu priniesť.

Najbežnejším problémom tohto typu slúchadiel je väčšia náchylnosť na mechanické poškodenie. V teplom prostredí slúchadlá uši nadmerne zohrievajú, naopak v studenom počasí môžu pôsobiť ako príjemná ochrana uší.

Kvalita zvuku nie je samozrejme definovaná len veľkosťou reproduktora ale aj jeho technologickým prevedením, frekvenčným pásmom ktoré pokrývajú či použitým materiálom.

Niektoré slúchadlá (platí pre všetky typy) znejú príliš basovo, iné plocho či dokonca plechovo. V prípade počúvania hovoreného slova nie je ani jeden z problémov úplne hrozivý, avšak vyvážené výšky a basy nám doprajú najlepší pôžitok. Príliš basové sluchátka, ako napríklad modely Monsters by Dr. Dre, pôsobia pri dlhodobejšom počúvaní audiokníh neprirodzene. Naopak, mnoho lacných značiek, ako napríkla Mpow či Xiaomi, počuť príliš plocho, čo po dlhšej dobe taktiež pôsobí rušivo.

Výhody:
– najuniverzálnejší typ
– konštrukciou pri kvalitnom spracovaní dokážu dosiahnuť profesionálny zvuk bez nutnosti platiť za štúdiové slúchadlá
– pri dobrom dizajne slúchadlá veľmi slušne izolujú vonkajší ruch
– nespôsobujú iritáciu pri dlhodobom používaní ako štuple

Neýhody:
– silnejšia spona môže po dlhšom nosení spôsobovať bolesť a iritáciu (závesné modely okolo uší sú v takých prípadoch možnou alternatívou)
– cena kvalitnejších slúchadiel značne prevyšuje cenu štupľov
– drivery slúchadiel pri svojej veľkosti majú často vyššiu impedanciu – nie je zriedkavosťou, že takéto slúchadlá na malých mp3 prehrávačoch či mobilných telefónoch znejú príliš ticho.

Slúchadlá cez uši

Posledný typ slúchadiel je spájaný predovšetkým so štúdiovým posluchom, alebo audiofilmi, ktorí sa v počúvaní zvuku doslove vyžívajú.

Sluchátka cez uši

Slúchadlá cez uši svoju konštrukciou zaručujú kompletné prekrytie vonkajšieho ucha a minimálne rušenie vonkajším prostredím. Samozrejme, bez aktívneho rušenia hluku neizolujú úplne, no v porovnaní s predchádzajúcimi typmi sú neporovnateľne efektívnejšie.

Veľkosť týchto slúchadiel dáva výrobcom možnosť použiť väčšie a kvalitnejšie reproduktory a dosiahnuť profesionálny zvuk kdekoľvek sa s nimi pohneme. Pri použití v hlučnejšom prostredí nás čiastočne odizolujú od okolitého sveta a dovolia nám tak príjemnejšie prežívanie počúvaných príbehov.

Samozrejme, ani tento typ slúchadiel nie je bez nedostatkov.

Podobne ako pri slúchadlách na uši aj tieto dokážu spôsobovať prílišný tlak na ušnice, prehrievať uši či doručiť až príliš tichý zvuk z dôvodu ich vyššej impedancie (udávanej v ohmoch).

Výhody:
– vysoká kvalita zvuku
– izolácia voči vonkajšiemu hluku

Nevýhody :
– kvalite zodpovedajúca cena
– svojou konštrukciou nabaľujú na seba viac materiálu a teda aj váhu
– neskladné a citlivé na zaobchádzanie

Byť alebo nebyť… bezdrôtový

V minulosti boli všetky slúchadlá drôtové. Zobrali sme jack, strčili do zariadenia a počúvali. Rozmachom technológií sa však výrobcovia slúchadiel rýchlo zorientovali a začali prispôsobovať výrobu bezdrôtovému trendu. Najprv to boli slúchadlá využívajúce vysokofrekvenčné vysielače a príjmače, neskôr takmer univerzálne novovzniknutý bluetooth protokol.

Bezdrôtové slúchadlá sa za posledné roky stali veľmi populárnymi pre ich lepšiu manipuláciu. Minimálne po stránke manipulácie s káblom. Samotné párovanie so zariadeniami či výmena bateriek sú už menej priamočiare.

Bezdrôtové slúchadlá slúžia vynikajúco v prostredí, kde nechceme manipulovať s káblom, alebo nebyť viazaný vzdialenosťou k zariadeniu. Bluetooth protokol dokáže udržať spojenie až do desiatok metrov (v nepreplnenom prostredí) a dopriať nám slobodu pohybu. Napríklad pri varení a počúvaní audiokníh môže telefón či prehrávač bezpečne ležať mimo dosahu nášho snaženia.

Bezdrôtové sluchátka

Štandardne sa bezdrôtové slúchadlá spájali s typom cez uši, no za posledné roky sa rozšírili aj do štupľov a mnohých modelov na uši. Ponuka dokáže teda uspokojiť kohokoľvek.

Ja osobne uprednostňujem a používam model s kombinovaným pripojením – ak sú slúchadlá nabité a počúvam na mobile, využívam bluetooth pripojenie. Ak chcem počúvať na počítači, alebo na mp3 prehrávači bez bluetooth, používam kábel. Takéto kombinované pripojenie navyše garantuje, že aj keď sa vnútorná batéria vybije v strede počúvania, môžem ďalej pokračovať cez kábel. Tam už batéria nie je potrebná.

Pasívne a aktívne rušičky

Ako som už spomenul vyššie, výrobcovia sa často pýšia kvalitným pasívnym rušením hluku. Čo to ale znamená?

Slúchadlá s pasívnou izoláciou voči vonkajšiemu hluku svojou konštrukciou pôsobia tak, že zabraňujú prechodu hluku do zvukovodov. Pri štupľoch izolovaním pomocou gumených špičiek, pri sluchátkach na uši či cez uši ich veľkosťou a kvalitou materiálu, ktorý uši prekrýva a tak izoluje. Kvalita sa udáva v dB, t.j. v útlme hluku, ktorému zabránia. Tie lepšie modely dokážu stlmiť až 20–25 dB.

Problémom izolácie je individuálnosť našich uší. Každému sedia slúchadlá inak a tak ich funkčnosť zodpovedá našej predispozícii.

Na rozdiel od pasívnych rušičiek sú tie aktívne (ANC – active noise cancellation) o krok vpred. Nielenže využívajú k odhlučneniu podobné konštrukčné vlastnosti ako tie pasívne, ale navyše tvoria tzv. Antihluk. Zvukovú vlnu, ktorá ten vonkajší hluk neguje. Ako to celé funguje?

Slúchadlá majú na vonkajšej časti či špeciálnej spone umiestnené citlivé mikrofóny, ktoré konštantne snímajú zvuk a hluk v našom okolí. Procesor tento hluk na úrovni zvukovej vlny neguje a púšťa nám takto “prevrátenú” zvukovú stopu do našich uší. Mozog zachytáva obe vlny a keďže pôsobia inverzne, vytvárajú pocit ticha.

Ako funguje aktívne rušenie hluku

Tento proces viac či menej ovplyvňuje aj samotnú nahrávku, nakoľko elimináciou rôznych frekvencií príde nevyhnutne aj k zásahu do tých, čo chceme. Je to však malý ústupok v situáciách, kedy obyčajné slúchadlá nedávajú takmer žiadnu šancu na normálny zážitok z hovoreného slova.

Slúchadlá s aktívnym rušením hluku pôsobia na rôznych úrovniach kvality. Niektoré sú zreteľne (či lepšie povedané počuteľne) lepšie ako tie druhé. Záleží od proprietárnej technológie, ktorú každá firma používa ako aj kvality snímačov – mikrofónov inštalovaných na tele slúchadiel.

Niektoré modely fungujú lepšie na rozprávanie ľudí, iné na ambientné zvuky v okolí, ako napríklad monotónny hluk dopravného prostriedku či vrčanie elektrického spotrebiča.

Slúchadlá s pasívnym či aktívnym rušením hluku nie sú vhodné na počúvanie pri šoférovaní – zabraňujú nám v priestorovom vnímaní zvukov a teda vystavujú nás aj ďalších vodičov nebezpečenstvu. Z našej strany.

V prípade počúvania audiokníh pri cestovaní či práci v hlučnom prostredí však dovoľujú použitie nízkych úrovní hlasitosti pri minimálnej strate kvality toho čo počúvame.

Nevýhodou, podobne ako pri bezdrôtových slúchadlách je ich odkázanosť na batérie a teda limitovanosť použitia od zopár hodín po niekoľko desiatok hodín.

Pre tých z nás, čo veľa cestujeme nechceme počúvať zvuk na vysokých úrovniach hlasitosti len aby sme prebili hluk okolia sú sluchátka s aktívnym rušením hluku vynikajúcou voľbou. Pre tých, čo potrebujú odizolovať hluk kancelárie či hlučnej domácnosti sú lepšie pasívne slúchadlá. Tie aktívne pracujú najlepšie s monotónnym hlukom a menej s tým náhodným.

Pravdaže, cena slúchadiel s rušením hluku sa výrazne odzrkadľuje na ich cene. Je možné kúpiť lacnejšie a menej kvalitné modely rádovo v pár desiatkach EUR, ale tiež modely s profi zvukom v úrovni rádovo mnohých stoviek EUR. Všetko je vecou preferencí. A rozpočtu.

Zhrnutie

Výber slúchadiel je zložitý proces. Hlavne v prípade, ak máme viacero ťažko zlúčiteľných požiadaviek. Odporúčam vtedy zamyslieť sa nad tým, či je lepšie hľadať model, ktorý splní všetky naše očakávania, alebo radšej zvážiť kúpu viacerých modelov. Možno takto zistíme, že riešenie je nakoniec aj oveľa lacnejšie. Nájsť slúchadlá súčasne vhodné na behanie, cestovanie, šoférovanie a pohodlné počúvanie pri krbe doma bude oveľa komplikovanejšie, ako nájdenie dvoch či troch modelov na rôzne účely. Dokonca som presvedčený, že niektoré kombinácie sú nezlučiteľné a akékoľvek hľadanie bude márne.

Aký máte názor na vec vy? Ktoré slúchadlá používate najviac? Je niečo, čo som zabudol v článku spomenúť? Napíšte nám či už do komentáru alebo na náš email. Potešíme sa!

Sľúbené odporúčanie

Ak by som mal odporučiť iba jeden model, ktorý je najuniverzálnejší, asi by som siahol po slúchadlách Sennheiser HD 4.50 BTNC. Sú to kombinované slúchadlá s možnosťou pripojenia na kábel aj bezdrôtovo, majú v sebe zabudovanú aktívnu rušičku hluku, sú ľahké pre dennodenné nosenie či príložitostné športovanie. Svojou príslušnosťou k veľmi známej a silnej nemeckej značky na trhu slúchadiel zaručujú kvalitu zodpovedajúcu ich cene. A dokonca vyzerajú aj veľmi dobre.

Sennheiser HD 4.50 BTNC

Zdieľaj článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Audioknihy

Audioknižný experiment: Vybrali sme najlepšie audioknihy z obľúbených žánrov

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úlohu vybrať zo svojho obľúbeného žánru jedinú jednu audioknihu, ktorú by odporučili odvážnemu jedincovi ochotnému prebádať dosiaľ nepoznaný žáner. ...
Pokračuj >
Audioknihy

Veľký audioknižný prieskum 2023

Veľký audioknižný prieskum 2023 a súťaž o 22 audiokníh. Vyplňte dotazník. Pomôžete zmapovať trendy na trhu audiokníh a ešte môžete vyhrať audioknihy.
Pokračuj >
Umelá inteligencía Technológie

Umelá inteligencia: už ste sa s ňou stretli?

Umelá inteligencia, ChatGPT, AI. Pojmy, ktoré na nás skáču zo všetkých strán, veľmi im nerozumieme, ale podľa všetkého je to niečo skvelé a zároveň desivé. ...
Pokračuj >