Ako neplatiť PayPalu za služby, ktoré sú zadarmo

PayPal patrí medzi najznámejších a stále najpopulárnejších poskytovateľov platieb na internete. Napriek tomu, že jeho história je dlhá a v mysliach internetových nakupujúcich značka etablovanejšia ako iné, PayPal každým rokom pritvrdzuje podmienky fungovania. Vo svojich reklamných textoch ponúka založenie účtu, jeho spravovanie a internetové platby zadarmo. Ako ale často platí, nie všetko čo je zadarmo, je naozaj aj to najlacnejšie.

Ak ste to už zistili na vlastnej koži a chcete sa tomu vyhnúť v budúcnosti, tento článok je pre vás. Ak ste s PayPalom ešte ani nezačali a zvažujete, či je to dobrá voľba, možno vám pomôžem s rozhodovaním. Nič totiž nie je čierno-biele. A to platí aj pre – všade na internete také prominentné – logo PayPalu.

O čom je vlastne PayPal

Nebolo by férové pristúpiť na zvýrazňovanie všetkých negatív PayPalu bez uvedenia pozitív a kontextu jeho fungovania.

PayPal vznikol v roku 1998 ako odpoveď na strach z bezpečnosti a privátnosti užívateľov pri platení na internete. Keď Peter Thiel, Luke Nosek a Max Levchin zakladali tento platobný kanál, ich snahou bolo dať ľuďom možnosť platiť na internete za tovary a služby, ak už nie s nulovým, tak aspoň s minimalizovaným rizikom. Spojením s x.com, vtedy už rozbiehajúceho sa Elona Muska, sa im to od roku 2000 začalo vo veľkom dariť. PayPal sa stal de facto zlatým štandardom internetových platieb.

Registráciou a založením účtu na PayPale získate možnosť platiť anonymne bez potreby zadávať platobné údaje o karte, či dokonca o sebe samom, na neznámom alebo vlastne akomkoľvek e-shope na internete. Jediné čo od vás predajca získa, je platba samotná a vaša emailová adresa. Zvyšok je bezpečne uložený v systéme PayPal. To však nie je všetko.

PayPal okrem sprostredkovania platby dáva kupujúcemu tzv. garanciu vrátenia peňazí. Ak napríklad nakúpite tovar či služby a nikdy ich nedostanete, PayPal sa vloží do riešenia problému. Okrem toho, že peniaze predajcovi hneď zablokuje, v prípade potvrdenia oprávnenosti vašej sťažnosti peniaze bezproblémovo vráti na váš účet. Taký mikropolicajt internetového obchodu.

A to všetko ponúka PayPal zákazníkom úplne zadarmo. Alebo je v tom háčik?

Kto platí prevádzku PayPalu

Ako som písal na začiatku, to čo je zadarmo, nie je vždy to najlacnejšie.

V základe zákazník naozaj za služby PayPal nemusí nič platiť. O to sa starajú obchodníci (ako napríklad aj my v Audiolibrix). Každá transakcia je spoplatnená fixnou čiastkou a percentom z hodnoty predaja. A keby len jedným. Ak by vás to zaujímalo viac, môžem len povedať, že v porovnaní s akýmkoľvek iným platobným kanálom sadzby PayPalu zostali zakorenené hlboko v 90-tych rokoch a sú v priemere dvoj- až trojnásobné v porovnaní s ostatnými platobnými kanálmi. A to naozaj nie je vôbec málo.

Takže na prvý pohľad je služba pre zákazníkov naozaj zadarmo. Pozrime sa ale na veci zblízka.

Poplatok za neaktívny účet

PayPal od 15.12.2021 zavádza poplatok za neaktívny účet. Čo to v praxi znamená? Ak ste si založili účet na PayPale a rok ste nič nenakúpili, neposlali peniaze, nevybrali peniaze alebo sa minimálne neprihlásili do účtu, PayPal vás nechá zaplatiť 10 EUR za každý takýto rok.

Dá sa tomuto poplatku vyhnúť?

Najjednoduchšie riešenie je prihlásiť sa do účtu a ukázať „aktivitu“. Ak na také niečo však nechcete každoročne myslieť, stačí vybrať z PayPal peňaženky všetky peniaze a je to. Platobný prevádzkovateľ totiž siahne len na zostatky evidované u neho. Nestrhne vám nič z kreditnej či debetnej karty, ktorú máte k účtu pripojenú. Minimálne zatiaľ nie.

Aj keď sa to zdá ako smiešna snaha, na svete budú desiatky, ak nie stovky tisícov užívateľov, ktorí sa o tomto poplatku dozvedia až po zaplatení. Alebo dokonca až po niekoľkých rokoch platenia. Verím, že po dočítaní článku nebudete patriť medzi nich.

Poplatok za platbu v cudzej mene

Pri platení na internete (a vlastne aj v kamenných obchodoch) vo všeobecnosti platí pravidlo – plaťte v mene daného obchodu. Ak obchod začne prepočítavať výmenný kurz, môžete si byť istí, že to nebude vo váš prospech. A pri PayPale to platí dvojnásobne.

Screenshot 2021-11-18 at 13.35.58

Image 2021-11-23 at 9.54.09 pm

Ak vám obchod ponúka platbu v USD, nedovoľte PayPalu prepočítať platbu z vášho zostatku. Jeho konverzné kurzy sú astronomicky vyššie než tie bežné. A to nehovorím o veľkoobchodných, ktoré vám ponúkne napríklad internetová banka Revolut.

Pri platení v cudzej mene si vždy vyberte platbu cez nalinkovanú kartu či bankový účet, nikdy nie platbu cez zostatok. Aj keď nemáte Revolut, či inú medzinárodnú kartu, aj tak zaplatíte svojej banke len zlomok toho, koľko by si zobral z transakcie PayPal.

Screenshot 2021-11-18 at 13.36.11

Poplatok za zle nastavenú východziu menu

Niekedy okolo leta 2021 sa začali na internete množiť sťažnosti užívateľov PayPalu, že napriek plateniu z karty v mene obchodu im PayPal strhol finálne viac peňazí, ako mal. Nebolo to náhodou.

Platobný operátor priniesol do nastavení na prvý pohľad novú a skvelú funkcionalitu – nastavenie východzej meny každej registrovanej karty.

V praxi to znamená, že na jednom PayPal účte môžete mať viacero priradených kariet s rôznymi menami a teda vyberať vždy tú, ktorá je najvýhodnejšia a vyhnúť sa akýmkoľvek poplatkom, spomínaným v predchádzajúcej časti.

Dobrý úmysel (alebo len úmysel?), žiaľ, spôsobil, že mnoho kariet bolo PayPalom identifikovaných nesprávne (možno z dôvodu medzinárodnosti niektorých bánk, ktoré tieto karty vydávajú, možno chybou algoritmu). A tak namiesto zúčtovania platby, napr. v Kč, prišlo k zúčtovaniu v Eur a samozrejme navýšení platby, ktorá z takejto korunovej karty konverziou odišla.

Image 2021-11-23 at 9.06.08 pm

Ak ste sa s tým zatiaľ nestretli, vynikajúco. Otvorte si však hneď nastavenia v PayPale a pri každej karte si zvoľte správnu menu. A pred najbližšou platbou pre istotu opäť. Neboli by ste totiž prví ani poslední, ktorým sa mena, kvôli novému updatu na strane PayPalu, zmení naspäť na pôvodnú. Tým nielen predídete nečakaným poplatkom, ale zároveň prejavíte aktivitu spomínanú v prvej časti. Dve muchy jednou ranou.

Poplatky za prevody

Mnoho ľudí využíva PayPal na posielanie platieb rodine či kamarátom. Nemilé prekvapenie nastane, keď posielate niekomu peniaze v rovnakej mene ako je tá vaša a napriek tomu si PayPal účtuje poplatok. Za niečo, čo tvrdí, že je zadarmo.

Žiaľ, PayPal pozerá na internete na tzv. medzihraničnosť platieb. Ak si založíte účet v korunách, alebo v dolároch, a skúsite poslať tieto peniaze rodine v USA, PayPal si zaúčtuje 0.5-3% poplatok za „medzihraničnú“ transakciu.

poplatky paypal

Čo to vlastne na internete znamená pri virtuálnych prenosoch?

To vie len PayPal. Ten to skrýva pod podkrievkou regulácií a ochrany proti praniu špinavých peňazí a tak denne zarobí tonu peňazí na ľuďoch, ktorí nemajú inú možnosť, než ako tento poplatok akceptovať.

Riešenie je v založení medzinárodného účtu a zaslaní peňazí rodine či kamarátom prevodom priamo na ich účet. Keď je to rodina či priatelia, žiadnu anonymitu či ochranu tak či tak nepotrebujete a z ušetrených peňazí zostane aj na jeden-dva darčeky pre niekoho doma.

Poplatky za výbery peňazí

Z pohľadu všetkých možných chytákov PayPalu na spotrebiteľa je tento ten najväčší. V akej mene si založíte účet pri zakladaní, len v takej mene môžete z účtu peniaze vyberať. Že to je jasné a pochopiteľné? Nie tak úplne.

Ak si založíte účet v Kč, lebo žijete v Čechách, ale neskôr začnete na Etsy či Ebay predávať veci za eurá, máte problém. Všetky takéto zarobené eurá, ktoré vám na PayPal prídu, nemáte ako rozumne z účtu vybrať.

Ak sa pokúsite poslať peniaze na svoj účet, PayPal ich najprv zamení za koruny (samozrejme za kurz hraničiaci s úžerníctvom a k tomu ešte percentuálny podiel) a následne vám ich pošle. Ak aj máte eurový účet, stále vám tie eurá PayPal najprv zamení za koruny, pošle na eurový účet a ten ich zamení následne z korún za eurá. Takže stratíte na transakcii ešte viac.

Čo robiť v takejto situácii?

V lepšom prípade viete za takto zarobené peniaze nakúpiť na internete (len ak ide o nákup v eurách pravdaže), poslať ich na eurový PayPal niekomu v rodine či kamarátom, ktorí vám následne peniaze vyberú a pošlú na bežný účet. Alebo prehltnete horkú slinu konverzie.

Alternatíva je založiť si nový PayPal účet v takejto druhej mene, čo však ale platobný operátor vo svojich podmienkach zakazuje a ak na to čo i len náhodou príde, ľahko a rýchlo vám účet zablokuje. A to až na 180 dní.

Dostať sa potom k vlastným peniazom je naozaj cesta zarúbaná. Stačí si prečítať zopár hororových príbehov na internete a pochopíte.

Poplatky za konverzie

V zásade je to len zhrnutie všetkého napísaného vyššie. Konverzné pomery PayPal sú rádovo vo vysokých percentách nevýhodnejšie než akékoľvek bankové. Pri medzinárodných účtoch, ponúkaných Revolutom či N26, je to ešte ťažšie stráviteľné sústo.

Základným pravidlom je PayPal nikdy nepoužiť či už na chcenú alebo nechcenú konverziu peňazí. V akejkoľvek situácii platí, že konverzia je lacnejšia mimo PayPalu, aj keď máte tú najneflexibilnejšiu a najprotimedzinárodnú banku na svete. PayPal dotiahol extrém naozaj na hranu.

Bodka na záver

PayPal je z pohľadu spotrebiteľa vynikajúca služba. Z pohľadu bezpečnosti či ochrany osobných údajov nenájdete dnes asi lepšiu a hlavne rozšírenejšiu alternatívu.

Nakupovanie s platbou cez PayPal je pohodlné, rýchle, bezpečné a jednoduché. Stačí si raz nastaviť prepojenie s kartou či bankovým účtom a všetko sa potom deje automaticky na pozadí.

Keďže ale PayPal potrebuje z niečoho produkovať zisky, hľadá akúkoľvek cestu. Ak aj vo svojej komunikácii proklamuje, že ide o bezplatné a teda najlacnejšie riešenie platieb na internete, nie je to pravda v každom detaile. A v detailoch sa skrýva diabol.

Nechcem tým povedať, že PayPal je diablom, no rozhodne je to niečo, čo vystrkuje rožky každým rokom viac a viac. Treba byť na pozore. To čo je zadarmo, býva v mnohých prípadoch naozaj to najdrahšie.

Zdieľaj článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Audioknihy

Audioknižný experiment: Vybrali sme najlepšie audioknihy z obľúbených žánrov

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úlohu vybrať zo svojho obľúbeného žánru jedinú jednu audioknihu, ktorú by odporučili odvážnemu jedincovi ochotnému prebádať dosiaľ nepoznaný žáner. ...
Pokračuj >
Audioknihy

Veľký audioknižný prieskum 2023

Veľký audioknižný prieskum 2023 a súťaž o 22 audiokníh. Vyplňte dotazník. Pomôžete zmapovať trendy na trhu audiokníh a ešte môžete vyhrať audioknihy.
Pokračuj >
Umelá inteligencía Technológie

Umelá inteligencia: už ste sa s ňou stretli?

Umelá inteligencia, ChatGPT, AI. Pojmy, ktoré na nás skáču zo všetkých strán, veľmi im nerozumieme, ale podľa všetkého je to niečo skvelé a zároveň desivé. ...
Pokračuj >