5 prekvapivých spôsobov, ako neprestávať rásť

Toto nie je motivačný článok o piatich krokoch, vďaka ktorým sa stanete úspešnými. Ak som vás práve nestratila a čítate ďalej, verím, že sa spolu vydáme na cestu premýšľania nad tým, ako žijeme a ako využívame príležitosti, ktoré prirodzene máme.

Ak patríte do generácie mileniálov, je veľmi veľká pravdepodobnosť, že osobnému rozvoju venujete značné percento svojho času, energie a peňazí. Už podľa výskumu z roku 2015 bolo až neuveriteľných 94 % mileniálov v Amerike odhodlaných investovať až 300 $ mesačne na nejakú formu sebarozvoja.

Dnes tento trend vnímame ešte silnejšie, a to už aj v našich európskych končinách. Dá sa povedať, že mileniáli sú generácia posadnutá sebarozvojom. Má to svoje skvelé aj nie až tak skvelé stránky, ale o tom trošku neskôr.

Ja dnes nebudem písať o vytváraní nových produktívnych návykov, zdravom stravovaní ani time managemente. O tom už povedalo múdre veci veľa iných ľudí. Skúsme dnes namiesto toho odkryť poklady našich obyčajných dní, ktoré trávime medzi ľuďmi, na cestách, online či v sebareflexii.

Toto je päť vecí, ktoré môžete robiť inak napríklad aj dnes a vytvárať tak v sebe priestor pre rast.

1. Počúvajte s otvorenou mysľou

Je dôležité mať jasno vo svojich životných hodnotách, usporiadať si priority, vedieť, čomu veríme a za čím kráčame. Bez týchto oporných bodov sa len nechávame unášať prúdom, chýbajú nám korene a bez nich rastieme len ťažko.

Brániť rastu však môže aj strnulá neochota počúvať druhých ľudí, púšťať si k telu ich názory a pohľady na svet. Práve v prípadoch, keď sú odlišné alebo rovno opačné ako naše, nám pomáhajú pochopiť svet v jeho rozmanitosti, šírke a hĺbke.

Ak nepoznáme iné názory a postoje, ako máme my a naše najbližšie okolie, ocitáme sa v nepriepustnej bubline, v ktorej nám je pohodlne, ale nikdy ju neprerastieme.

Vstupujme do rozhovorov s otvorenou mysľou a ochotou meniť sa. Je prirodzené, že inklinujeme k pocitu istoty, no spomeňte si, že keby nebolo spochybňovania, ľudstvo by sa nikdy nedočkalo niektorých objavov, vynálezov či nových poznatkov.

Pýtajme sa, prečo si ľudia myslia to, čo si myslia, spoznávajme ich životné kontexty a snažme sa ich pochopiť. Takéto počúvanie nemusí vždy viesť k radikálnej zmene myslenia, ale často sa môžeme naučiť viac o opačnej strane názorového spektra a vidieť svet vo viacerých odtieňoch, nielen čierno-bielo.

Popritom si však nesmieme zabudnúť dávať pozor, koho počúvame a či sa to, čo hovorí, naozaj zakladá na pravde. To, že sme otvorení iným názorom a premýšľaniu neznamená, že všetko nekriticky prijímame. Ale o tom už viac ďalej.

2. Dôsledne si vyberajte, čo vás formuje

Môže sa zdať, že druhý bod protirečí prvému, ale v skutočnosti idú ruka v ruke. Denne toho totiž počujeme, čítame a vidíme naozaj veľa. Vraj toľko, akoby sme každý deň prečítali až 175 výtlačkov novín. Od začiatku do konca, a áno, vrátane tej športovej rubriky. Čo si s tým množstvom podnetov počať?

S veľkou informovanosťou prichádza veľká zodpovednosť. A tou je vyhodnocovanie dôveryhodnosti informácií. Niekto môže tvrdiť, že holokaust je výmysel, vakcínami si nás chce Bill Gates očipovať a vzápätí nás presviedčať, že vojna v Ukrajine je špeciálna vojenská operácia s cieľom oslobodiť nevinných občanov. Vtedy asi stojí za zamyslenie, či sa takýmto človekom necháme formovať. Toto je extrémny príklad (alebo, žiaľ, možno ani nie), ale niekedy klamstvo nie je také očividné a odhaľuje sa len ťažko.

Keďže veľmi dobre vieme, aké je niekedy zložité rozpoznať, čo je skutočne pravda, v spolupráci s Akadémiou kritického myslenia sme vytvorili praktický a zaujímavý audioblog Kritické myslenie, ktorý úprimne odporúčam.

Naučí vás, ako rozpoznávať fake news a konšpirácie aj odhaliť klamstvá o sebe, ktorým veríte. A ak chcete tejto dôležitej téme venovať viac času a pozornosti, v závere audioblogu nájdete aj skvelé tipy na čítanie.

3. Cestujte do inakosti

Účinným katalyzátorom osobného rastu je aj cestovanie, spoznávanie odlišných komunít a prenikanie do cudzích kultúr. Nezáleží na tom, či cestujete na exotické ostrovy tichomoria alebo na druhý koniec vlastnej krajiny. Ľudia sú naozaj jedineční a rôzni a to, kde žijú, ovplyvňuje ich zvyky, hodnoty a životné zameranie.

Skúste najbližšie, keď sa vydáte na cesty, skutočne otvoriť oči a vidieť, ako ľudia žijú a premýšľajú. Porozprávajte sa s domácimi, zistite viac o ich tradíciách a spôsobe života. Toto je vlastne podstatou pomalého cestovania, ktoré som spomínala aj v článku o pomalom životnom štýle.

Ak chcete túto skúsenosť posunúť ešte o level vyššie, strávte na cudzom mieste viac než len dovolenku. Chce to totiž dlhší čas, kým človek skutočne prenikne do miestnej komunity a spozná viac než na prvý pohľad viditeľné turistické pozlátko.

Veľkým trendom je dnes digitálne nomádstvo, ktoré umožňuje pracovať odkiaľkoľvek a plne sa tak vnoriť do života pokojne aj na druhom konci planéty.

Mnohí cestovatelia vám dosvedčia, že sa za dlhšie obdobie strávené v inej krajine dozvedeli veľa nielen o miestnej kultúre a obyvateľoch, ale takisto sami o sebe. A ak si to, čo vidíte a počujete, pustíte k srdcu, určite sa domov nevrátite rovnakí.

Aj preto u cestovateľov často nájdeme články o tom, ako ich zmenili roky strávené v srdci inej kultúry. Populárny tvorca (a autor vášho najobľúbenejšieho audioblogu!) Pavel Dvořák napríklad hovorí o tom, ako ho zmenilo 10 rokov v Číne, Lenka Šedivá zas reflektuje, ako ju formovali 2 roky strávené v Londýne v úlohe copywriterky na voľnej nohe.

4. Využívajte moderné nástroje

To, že sa do učenia a neustáleho rozvíjania sa s takým nadšením vrhá práve generácia mileniálov, má svoje opodstatnenie. Súvisí to s obrovským rozmachom internetu a technológií, vďaka ktorým sa rozšírili možnosti vzdelávania a zdokonaľovania zručností. Takisto sa zvýšilo povedomie o iných šikovných ľuďoch, ktorí sa prezentujú online.

Dalo by sa veľa hovoriť o vplyve vysokých očakávaní na duševné zdravie a aj sa toho trochu dotkneme, no rada by som najskôr spomenula, ako nám môžu technológie, ak k nim pristupujeme zdravým spôsobom, pomáhať rásť.

Kým predchádzajúce generácie boli odkázané na učebnice či fyzickú prítomnosť na rôznych kurzoch a školeniach, dnes je možné naučiť sa či dokonca vyštudovať online prakticky čokoľvek.

Fyzické štúdium a účasť na konferenciách majú, samozrejme, stále svoje dôležité miesto, no online forma naozaj masívne sprístupnila vzdelávanie a rozvoj zručností ľuďom po celom svete. Stačí sa pozrieť na Skillshare, kde nájdete online kurzy, o akých by sa vám ešte pred povedzme pätnástimi rokmi mohlo iba snívať.

Pandémia tiež vytvorila priestor rôznym online konferenciám a publikum si našli aj instagramové live streamy, kde mohol ktokoľvek nahliadnuť doslova do obývačky inšpiratívnym osobnostiam a priamo sa ich pýtať otázky na zaujímavé témy.

Svet sa stal menším, dostupnejším a naozaj plným možností, ako sa rozvíjať. Ako som už spomenula, toto nekončiace more príležitostí v nás môže vzbudzovať pocity úzkosti a nedostatočnosti – vždy je totiž niekto múdrejší, šikovnejší, lepší ako my.

Preto je dôležitou súčasťou osobného rastu aj staranie sa o svoje duševné zdravie. Ak nás totiž k rozvíjaniu seba a svojich zručností vedú len vonkajšie faktory ako je porovnávanie sa alebo snaha zapáčiť sa iným, veľmi rýchlo tieto snahy bez vnútornej vyrovnanosti môžu viesť k vyhoreniu či iným psychickým problémom.

Dobrou správou je, že tak ako môže byť online svet zdrojom frustrácie a pocitov nedostatočnosti, môže byť aj priestorom, v ktorom nájdete pochopenie a pomoc odborníka, ktorý vám pomôže opäť napredovať.

Ak nepoznáte nikoho konkrétneho, koho by ste radi kontaktovali, bývate v malom meste, kde takáto pomoc nie je dostupná alebo už máte za sebou skúsenosť, keď vám terapeut nesadol, veľkou pomocou sú online portály, kde si viete vyhľadať terapeuta podľa kritérií, ktoré sú pre vás dôležité. Pre anglicky hovoriacich je to napríklad Betterhelp, v Česku Terap.io a na Slovensku portál ksebe.

5. Učte sa od svojho minulého ja

Prirodzene sa nám môže zdať, že naša životná múdrosť rastie priamo úmerne nášmu veku, no nie vždy sa posúvame len smerom vpred. Každý človek si prechádza cestou, ktorá je kľukatá a sem-tam nás zavedie späť na miesta, kde sme už boli. Alebo si to chceme strihnúť skratkou a zakliesnime sa kdesi v úžine.

Práve v takýchto momentoch sú veľmi cenné zápisky či iné pripomienky, ktoré nám ukazujú, ako žilo a premýšľalo naše minulé ja. Nie každý človek je schopný či ochotný písať si denník, no dnes nám s osobným rastom môžu pomáhať aj obyčajné diáre a plánovače.

Napríklad Doller či Žurnál sú také populárne práve preto, že pomáhajú nielen organizovať si čas, ale aj reflektovať nad minulosťou, praktizovať vďačnosť a podrobne si plánovať aj dlhodobé ciele. Veľmi populárna (aj u nás v Audiolibrixe:)) je metóda bullet journal, ktorá vám dáva veľa slobody a priestoru pre kreativitu.

V momentoch, keď strácame smer, motiváciu či chuť do toho, čo sme začali, je veľmi užitočné mať možnosť obzrieť sa za chrbát a vidieť, ako premýšľalo naše minulé ja – aké malo sny, za čo ďakovalo, čo robilo inak.

Veľa vám napovedia aj obyčajné to-do listy či plány, ktoré ste si zapísali. Skúste sa pozrieť späť na obdobia, keď ste sa cítili spokojne, motivovane, napredovali ste a všímajte si, čo ste vtedy robili inak.

Možno ste viac navštevovali blízkych, pravidelne cvičili či mali v kalendári čas vyhradený na oddych. Aj toto sú cenné lekcie od vášho minulého ja, vďaka ktorým sa môžete meniť, posúvať a rásť.

Toto bolo päť spôsobov, ako neustále získavať podnety k rastu a premýšľaniu nad tým, čo robíme a ako to robíme. Dozvedeli ste sa niečo nové? Vidíte niečo inak? Veľmi rada sa s vami porozprávam pod týmto článkom. Sľubujem, že vaše komentáre budem čítať s otvorenou mysľou. 🙂

Zdieľaj článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Audioknihy

Audioknižný experiment: Vybrali sme najlepšie audioknihy z obľúbených žánrov

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úlohu vybrať zo svojho obľúbeného žánru jedinú jednu audioknihu, ktorú by odporučili odvážnemu jedincovi ochotnému prebádať dosiaľ nepoznaný žáner. ...
Pokračuj >
Audioknihy

Veľký audioknižný prieskum 2023

Veľký audioknižný prieskum 2023 a súťaž o 22 audiokníh. Vyplňte dotazník. Pomôžete zmapovať trendy na trhu audiokníh a ešte môžete vyhrať audioknihy.
Pokračuj >
Umelá inteligencía Technológie

Umelá inteligencia: už ste sa s ňou stretli?

Umelá inteligencia, ChatGPT, AI. Pojmy, ktoré na nás skáču zo všetkých strán, veľmi im nerozumieme, ale podľa všetkého je to niečo skvelé a zároveň desivé. ...
Pokračuj >