8 audiokníh, ktoré vám pomôžu zmeniť život k lepšiemu

Každý raz odčasu zatúžime po zmenu k lepšiemu – zarábať viac, robiť niečo zaujímavejšie, mať viac času na rodinu a koníčky, naučiť sa nový jazyk, vyšportovať telo či lepšie sa stravovať.

Zmeniť život sa ale nedá mávnutím čarovného prútiku. Dokonca ani len čítaním či počúvaním motivačnej literatúry. Aj keď často sa nám to môže zdať.

Nie je to možné ani veľkými zmenami ktoré sa rozhodneme spraviť predsavzatiami prvý deň v roku, prvý deň v mesiaci či v iný vhodne zvolený deň.

Zmena prichádza pomalými krokmi a postupným zlepšovaním v drobnostiach každým dňom. Nie je totiž dôležité, či si vytýčime ako cieľ našej zmeny, ale systém, ako sa k tej zmene dopracujeme. Cieľ nám slúži len ako orientačné svetlo.

Zmena nastane len malými no cielenými krokmi v smere, ktorým sme sa rozhodli vydať. ~ James Clear, autor knihy Atomic Habits

Ako si ale vybrať systém, ktorý nás povedie tým zvoleným smerom? Ktoré kroky robiť a ktorým sa vyhnúť? Kde začať a ako neskôr pokračovať?

Nie som odborník na zmenu zvykov a už vôbec nie life coach. Za roky som však zmenil mnohé vo svojom živote vďaka knihám a audioknihám, ktoré napísali ľudia so skúsenosťou, ktorá ovplyvnila nielen mňa, ale tisíce či milióny ľudí po celom svete.

Ak hľadáte inšpirácie do posledných mesiacov tohto roku a nechcete čakať na (z môjho pohľadu) nezmyselné novoročné predsavzatia, odporúčam začať tu. A najlepšie hneď.

Nasledujúce audioknihy vám pomôžu navrhnúť vydláždiť cestu k postupným zmenám. A je len na vás, či sa po takejto ceste rozhodnete vydať. A ako obyčajne, všetko začína pri prokrastinácii.

Skončite s prokrastináciou

Petr Ludwig - Konec prokrastinace

Každá zmena v živote si vyžaduje svoju daň. Zvyky, aj tie nedobré sú hlboko zakorenené v našom podvedomí. K vybudovaniu dobrých potrebujeme eliminovať alebo aspoň obmedziť tie zlé.

Prvým krokom je preto prekonanie neschopnosti robenia dôležitých vecí miesto tých nedôležitých. Slovom, musíte sa naučiť prestať prokrastinovať.

Sedieť v kancelárii a myslieť si, že o pol roka budete povýšení, či príde neskutočne lukratívna ponuka za odslúžené roky je nezmyselný sen.

Nevravím, že sa nikdy nestal a nemôže sa stať aj vám, no šanca je blízka nule. Ak chcete, aby sa zmena naozaj stala, je čas začať na nej aktívne pracovať.

Čo teda znamená skončenie s prokrastináciou? Musíte skončiť s aktivitami, ktoré z dlhodobého a často ani krátkodobého pohľadu nemajú dôležitosť. Tvária sa ako aktivity či dokonca ako neodkladná práca, ale v skutočnosti sú len vatou vypĺňajúcou čas.

Petr Ludwig vo svojom bestselleri Konec prokrastinace vás naučí, ako takúto zmenu začať zavádzať, čomu sa vyhnúť a naopak, čo do vášho nového života zaradiť.

Začnite sa pýtať prečo

Simon Sinek - Zacnete s proc

Každú zmenu, ktorú chcete v živote dosiahnuť, musíte niekam smerovať. Chcem sa vyhnúť sprofanému termínu definovaním cieľa, no vaša zmena musí mať zadefinovaný smer.

Začať chudnúť preto, aby ste boli chudí, učiť sa nový jazyk aby ste ho vedeli či behať aby ste zabehli viac, nie je smerovanie. Je to len vágne definovanie niečoho čo by v budúcnosti mohlo a pravdepodobne aj nastane.

Ak začnete dnes s behaním, určite zabehnete o mesiac viac ako dnes. Je to ale to čo ste chceli dosiahnuť? Je zhodenie zopár kíl, ktoré diétou takmer vždy nastane vašou vytúženou zmenou? Alebo v skutočnosti potrebujete zhodiť 50 kíl, aby ste nedostali lekármi predpovedaný infarkt?

Preto každá zmena na ktorej chcete pracovať musí mať definované konkrétneho prečo to, čo idete robiť aj robiť budete.

Pretože chcete zabehnúť o polroka maratón, pretože potrebujete do troch mesiacov zhodiť 15 kíl, pretože sa sťahujete do Kanady a neviete po anglicky ani slovo sú tie najpriamočiarejšie definície.

Či už ide o firmu, rodinu alebo o vás ako osobnosť, Simon Sinek vo svojej audioknihe Začněte s proč vás naučí, ako sa k takému mysleniu dopracovať. Ako ho vygravírovať do všetkého konania tak, že sa stane absolútnou samozrejmosťou.

Pripravte sa na boj

Sun-c - Umeni valky
V momente keď sa vydáte na cestu za svojím prečo, nastanú dve situácie.

V prvej sa vám bude zdať, že všetko konečne dáva zmysel a zapadá do seba ako puzzle.

V druhej, ktorá môže striedať tú prvú v rôznych vlnách, bude každý nový krok bojom. Niekedy so sebou samým, niekedy s okolím. Vedieť ako sa stavať k prekážkam, bojovať s ľuďmi, ktorí nás buď ťahajú späť alebo dokonca úmyselne skúšajú zraziť dolu je základným predpokladom úspechu.

Keď ste skúšali prestať s fajčením, mali chuť rásť v kolektíve po ničom netúžiacich ľudí či vyrastali v rodine kde každé vybočenie z normálu bolo potierané ako problém, viete o čom hovorím.

Sun-c’ vo svojom viac ako dve tisícročia starom texte dáva nepriamy no veľmi široko aplikovateľný návod na vedenie rôznych foriem boja.

Nemusí ísť pritom o doslovný súboj, ale interný či externý konflikt, ktorý musíte na svojej ceste riešiť. A že nebude len jeden vám je určite jasné.

Sústreďte sa na hlbokú prácu

Cal Newport - Hluboka prace

Žijeme v dobe, kedy na všetko existujú hacky. Nemusíte sa učiť takmer nič robiť od základov a postupne, ako tomu bolo v minulosti. Stačí si len nájsť rôzne pomôcky, návody a zjednodušenia a dostanete sa k rovnakému výsledku ako mnohí pred vami za omnoho kratšiu dobu. A takmer bezbolestne.

V skutočnosti nič nie je ďalej od pravdy ako takéto zjednodušenie.

Rôzne nástroje a hacky vám dokážu uľahčiť mnohé, no bez cieleného a systematického postupu vás dostanú na rovnaké miesto, kde ste začínali.

Jazyk sa nedá naučiť používaním jednej aplikácie, programovať aplikácie kopírovaním zverejnených snippetov, ani viesť firmu prečítaním zopár lifestylových blogových príspevkov.

Vaša cesta k zmene musí byť systemticky podmienená veľmi koncentrovanými a pravideľnými činnosťami.

Ako deti ste ju vykonávali bez toho, aby ste si to uvedomili. Nekončiace sústredenie pri skladaní puzzle, opakované stavanie kociek, rozoberanie a skladanie Lega, listovanie knižiek s obrázkami…

Aj keď z pohľadu dospelého sa vám môže zdať, že ide len o hru, v skutočnosti ide o hlbokú prácu. Deti sa takto zdokonaľujú a rozvíjajú.

Sústredenie v podobe hlbokej práce na niečo v čom chcete rásť aj v dospelosti, je nevyhnutným predpokladom na jeho dosiahnutie. Cal Newport vás vo svojej audioknihe Hluboká práce naučí, ako naviazať na to, čo ste v detstva robili prirodzene a čo vás posúvalo obrovskými skokmi vpred.

Píšte ako copywriter

Otto Bohous - Piste jako copywriter

K všetkému čo robíme, je potrebné nekonečné opakovanie, učenie, opravovanie chýb a zase odznova. Možno sa opakujem z predošlého textu, no táto časť je naozaj veľmi dôležitá. Len donekonečna opakovaná činnosť sa stáva hlboko zakorenenou v našom podvedomí a vieme ju vykonávať bez toho, aby sme do nej investovali všetko naše sústredenie a energiu. Tímto dosiadneme dva výsledky:

  1. činnosť sa stane tak povediac našou súčasťou
  2. získame kapacitu na niečo iné
  3. Koľko opakovaní či hodín teda potrebujete do aktivity vložiť? Nie desiatky, nie stovky, ale doslovne tisíce hodín. Musí sa z vás stať osoba, ktorej je činnosť tak prirodzená, ako copywriterovi písanie textu na náhodne zadanú tému.

    Tento postupný a dlhodobý proces postupne preklopí činnosť z vedomej úrovne do podvedomej.

    Prečo ale predkladám copywriting ako príklad?

    Písanie je dokonalým prototypom činnosti, ktorá sa dá zlepšiť len postupným a nikdy nekončiacim opakovaním.

    Otto Bohouš vám vo svojej knihe Pište jako copywriter vysvetlí (aj keď v jeho prípade na doslovne copywriterovských príkladoch), že dosiahnutie vysokej úrovne trvá tisíce hodín či opakovaní.

    Jeho kniha môže byť primárne o písaní reklamných textov no vo svojej hĺbke je cestou k zdokonaľovaniu sa v čomkoľvek o čo stojíte. Stačí len počúvať s otvorenou mysľou a jeho texty vám padnú na úrodnú pôdu. Nech sa snažíte zmeniť čokoľvek.

    Staňte sa nepostrádateľními

    Seth Godin - Nepostradatelni

    Cesta k zmene je pre každého iná. Podobne ako smer. Avšak vnútornou hnacou silou u takmer každého je dosiahnutie stavu nepostrádateľnosti.

    Nie v zmysle doslovného strachu o to, že vás niekto môže nahradiť, ale z pohľadu vlastnej satisfakcie s tým, kým ste.

    Ak sa po rokoch života nemáte o čo oprieť, nevidíte za sebou nič čo by vás robilo vo vlastných očiach nepostrádateľnými, stávate sa zbytočnými.

    Nemusí pritom ísť o vonkajšie naplnenie, aby niekto iný vedel, čo ste dosiahli. Ide o vnútornú vyrovnanosť s tým, kam ste sa dostali.

    Ak sa často hovorí, nikto neľutuje na smrteľnej posteli čo spravil (ak to nebolo niečo hrozné), ale čo nespravil.

    Seth Godin vo svojej audioknihe Nepostrádatelní síce píše o dosahovaní schopností, ktoré sú cenné pre ostatných, no v prenesenom význame sú rovnako dôležité aj pre vás samých.

    Urobte si štvorhodinový pracovný týždeň

    Tim Ferriss - Čtyřhodinový pracovní týden

    Ak som začínal tento zoznam knihou o prokrastinácii, je na čase stanoviť si ďalšie hranice. Jedným extrémom pri životných zmenách je robenie zbytočných či minimálne nedôležitých činností deň za dňom. Druhým extrémom je vrhanie sa do všetkého bez premýšľania.

    Vedieť, ktoré činnosti sú dôležité a menia váš život k lepšiemu a ktoré napriek svojim noblesným vlastnostiam vás naopak len ničia je ťažké.

    Aj keď Paretov princíp nie je vynálezom samotného Tima Ferrissa, jeho (audio)kniha Čtyřhodinový pracovní týden túto myšlienku známeho talianskeho inžiniera, filozofa a ekonóma, dostala pred oči miliónov ľudí a spopolarizovala v poslednej dekáde viac ako akákoľvek iná literatúra.

    Pri snahe zmeniť niečo v živote ľahko preskočíte do pocitu, že zmeniť musíte všetko. A často aj naraz.

    Zo zmeny sa potom stáva špirálovitá cesta na začiatok, a niekedy aj ďaleko za miesto z ktorého ste odštartovali.

    Aj keď Štvorhodinový pracovný týždeň je primárne o nájdení si času na život, je to príručka k tomu, ako si vyberať v procese zmeny, respektíve vo všetkom čo v živote robíte, len tie podstatné veci.

    Ako znie ten Parettov princíp? Nemá striktnú definíciu v predmete ktorý definuje. V našom prípade ale bude znieť takto: 80% toho čo nám zmení život k lepšiemu, je výsledkom len 20% aktivít, ktoré budeme skúšať robiť.

    Staňte sa Elonom Muskom

    Ashlee Vence - Elon Musk

    V momete, kedy dosiahnete predsavzatú métu, máte na výber z dvoch možností. Buď sa budete snažiť udržať túto úroveň bez ďalšieho progresu, alebo sa zorientujete, nájdete nový smer a vydáte sa vpred.

    Prvá možnosť v sebe skrýva obrovské úskalie. Nič v živote nie je totiž status quo. Ak sa neposúvate ďalej, po čase sa táto úroveň stane rovnako nenaplňujúcou a ubíjajúcou ako tá, z ktorej ste sa pohli vpred pred dávnym časom.

    Elon Musk dosiahol v skorej mladosti viac, ako mnoho ľudí dosiahne za celý život. Napriek tomu sa tento moment stal pre neho len ďalším odrazovým mostíkom a vydal sa novým smerom. Vybral si druhú a z môjho pohľadu jedinú správnu možnosť.

    Aj keď v živote nechcete dosahovať také úspechy, prechádzať takými výzvami a nápormi ako Elon Musk, pohnúť sa vždy novým smerom je jedinou šancou ako nenechať život prevziať kontrolu, ale zmenami kontrolovať život.

    Audiokniha o Elonovi Muskovi ukazuje extrémne zmeny v smerovaní, procesoch a prístupoch tohto unikátneho človeka do miery, ktorá aj napriek extrémnosti je fascinujúca.

    V momente, kedy budete mať pocit, že ste sa ocitli na mieste, kde nemusíte už nič meniť, siahnite po audioknihe Ashleeho Venca Elon Musk. Budete na novej ceste skôr, ako sa dopočúvate do polovice textu.

    Zopár slov na záver

    Podstatou prístupu k zmenám vo vašom živote nie je určovanie gólov či mét na dosiahnutie, ale hľadanie smeru a budovanie procesov, ktoré vás k pozitívnej zmene budú viesť vždy znova a znova.

    Niektoré procesy budú priamočiare a pozitívne, iné sa vám možno ukážu v negatívnom svetle. S tým musíte počítať.

    Podobne ako profesionálny športovec aj po detailne naplánovanom a do bodky nasledovanom tréningu nevyhrá každý závod, ani vy v živote nemôžete robiť len dobré rozhodnutia.

    Podstatné je však vedieť ich zhodnotiť, prekonať problémy a pokračovať opäť v ceste. Ako píšem na začiatku, bez akcie nepomôže človeku žiadna vedomosť. No niekde začať treba. Verím preto, že audioknihy uvedené vyššie vám v tomto celoživotnom diele pomôžu. Nech vám poslúžia čo i len ako odrazová plocha na prvú zmenu. O tej ďalšej sa potom ja rád dozviem od vás. Príjemné počúvanie.

Zdieľaj článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Audioknihy

Audioknižný experiment: Vybrali sme najlepšie audioknihy z obľúbených žánrov

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úlohu vybrať zo svojho obľúbeného žánru jedinú jednu audioknihu, ktorú by odporučili odvážnemu jedincovi ochotnému prebádať dosiaľ nepoznaný žáner. ...
Pokračuj >
Audioknihy

Veľký audioknižný prieskum 2023

Veľký audioknižný prieskum 2023 a súťaž o 22 audiokníh. Vyplňte dotazník. Pomôžete zmapovať trendy na trhu audiokníh a ešte môžete vyhrať audioknihy.
Pokračuj >
Umelá inteligencía Technológie

Umelá inteligencia: už ste sa s ňou stretli?

Umelá inteligencia, ChatGPT, AI. Pojmy, ktoré na nás skáču zo všetkých strán, veľmi im nerozumieme, ale podľa všetkého je to niečo skvelé a zároveň desivé. ...
Pokračuj >