7 rád Austina Kleona, ktoré zmenia váš život

Ak by som mala povedať meno len jedného človeka, ktorý na mňa mal v posledných rokoch najväčší vplyv, bol by to Austin Kleon.

Jeho (audio)knihami, blogom a instagramom sa prekúsavam neustále, pretože ma drží v tom správnom kurze. Jeho myšlienky možno nie sú vždy originálne (aj jedna z jeho (audio)kníh sa volá Kraď jako umělec), ale sú to presne tie rady, ktoré vám pomôžu pohnúť sa z miesta. A vy potrebujete, aby vám ich stále niekto opakoval, lebo človek je tvor zábudlivý.

Preto vznikol aj tento článok. Síce je to tak trochu ako Sophiina voľba, ale vybrala som 7 rád Austina Kleona, ktoré mi každý deň menia život. A keď práve nemenia, minimálne na neho majú podstatný vplyv.

Sú to rady pre kreatívcov, ale ešte predtým než okno s týmto článkom vypnete, zamyslite sa, či naozaj nevidíte vo svojom živote oblasť, kde potrebujete kreativitu, nápady, motiváciu(?) Veľa našich činností zahŕňa kreatívnu stránku aj keď si to nie každý uvedomuje.

Kreativita nie je len maľovanie a dizajn. Kreativita je o premýšľaní, hľadaní nových odpovedí. A kreativitu potrebujete aj pri tvorbe nového budgetu, programovaní, v poľnohospodárstve alebo chemických laboratóriách …

Tak a teraz už k tým radám:

1. Netreba byť génius

Toto je jedna obrovská pravda. Len vám to niekto musí povedať. Stačí minimálna zručnosť, ktorú človek vie rozvíjať. Ja určite nie som geniálny ilustrátor ani doodler. Vlastne objektívne povedané som veľmi priemerná.  Ale nejde o to, či ste extrémne talentovaní, ale ako použijete to, čo máte.

Návod na to, ako robiť niečo, čo vás baví, je jednoduchý. Prestaňte o sebe pochybovať a neporovnávajte svoje schopnosti s ostatnými. Nikto iný nevidí svet rovnakými očami ako vy. Váš pohľad je jedinečný.a nezáleží na tom, či kruh kreslíte guľatý, hranatý, kockatý alebo je to hviezda…všetky odpovede sú správne.

Ak je pre vás ťažké začať, nájdite si veci, čo sa vám páčia, internet je ich plný. Napodobňujte a tým neustálym skúšaním sa nakoniec dopracujete k niečomu, čo je iba vaše a unikátne.

2. Bez bloku ani na krok

Je úplne jedno, či kreslíte, píšete, počítate, robíte marketing, notes musíte mať vždy po ruke. Pre mňa je to prvá vec, čo si vždy zbalím do tašky. Či si zabudnem hocičo iné, je mi dosť jedno (teda pokiaľ to nie je pero :D).

Môj blok je už doslova môj najlepší kamarát a nejdem bez neho ani kúpiť potraviny do obchodu. Čo keby som tam mala osvietenie? No a čo, že som šla len kúpiť jablká, inšpirácia na to nehľadí.

Pravidlo Bloku so sebou je pre mňa to úplne najdôležitejšie a úzkostlivo sa ho držím. A k tomuto ešte malá poznámka: To, že vás tie najlepšie veci napadnú, keď práve stojíte pod sprchou, vám ani nemusím hovoriť. Je to zákon schválnosti. (ALE aj ten sa už dá obísť! Trebárs takým špeciálnym kúpeľnovým notesom s úchytkami z Tigra). Takže bez notesa ani krok!

3. Vytvorte si posvätné miesto

Austin Kleon hovorí o tom, že si pre seba máte vytvoriť posvätné miesto, kde môžete v kľude rozmýšľať / tvoriť. Samozrejme, že keď máte deti alebo bývate v malom byte, o ktorý sa s niekým delíte, tak to musí byť skôr “posvätný čas”, kedy máte čas sami na seba.

Ale trebárs ja si neviem nájsť ani geografické miesto, ani čas. Čas je pre mňa veľmi nepredvídateľná veličina a síce bývam na mieste, ktoré je dostatočne veľké, miesto sama pre seba nemám.

posvatne miesto podla A.Kleona

Takže som si namiesto geografického miesta, vytvorila papierové miesto, ktoré je prenosné, časovo prispôsobivé a poskytuje mi kľud, ktorý potrebujem.

Je to špeciálny blok (musí byť ale dostatočne pekný!), v ktorom môžem cestovať vo svojich myšlienkach a vkladám doňho aj myšlienky iných ľudí, ktoré ma zaujali (veľa je práve Kleonových). Pre mňa je to dôležitá časť, pretože keď som v niečom zaseknutá a neviem sa pohnúť ďalej, ich čítanie mi pomáha rozmýšľať. Je to niečo ako môj papierový mozog. (A keď je okolo vás moc velký zhon, patria k nemu slúchadlá).

Niekedy je ťažké aplikovať do svojho života  niečo, čo sa ostatným zdá jednoduché ( ako nájsť si čas alebo miesto), ale treba byť v takom aplikovaní inovácii kreatívny a vymyslieť spôsob, ktorý to umožní.

4. Koníčky sú dôležité

Toto sa pre mňa stalo  na dlhý čas veľmi záľudným bodom. Voľakedy bolo ilustrovanie moje hobby. Ale čo robiť, keď sa vaše hobby stane prácou? Neberte ma zle, keď robíte to, čo vás baví, tak je to splnený sen. Ale zároveň som v istom okamžiku prišla o svoj koníček. Keď som potom ilustrovala vo svojom voľnom čase, tak som začala mať pocit, že som v práci.

Ku Kleonovi som sa dostala až oveľa neskôr a až pri ňom som si uvedomila, že už nemám žiadnu činnosť, ktorou sa len bavím. Ničím som svoj koníček nenahradila.

Vtedy som si kvôli vlastnej príčetnosti musela nájsť niečo, čo sa nezvrhne zase k práci. Nakoniec som sa vrátila k obyčajnému papieru, čiernemu peru a farbičkám. A začala som kresliť malé kresbičky o káve a skončilo to pomerne veľkou kávovou sériou (a moju malú 40-stranovú knižočku o gréckej káve, ktorá vznikla celá na Skiathose, mám zo všetkého najradšej) .

Každopádne, ak sa vám koníčky zdajú ako nejaká strata času, na ktorú nemáte čas, tak si to znovu prerozmyslite. Váš mozog si musí niekedy tiež odpočinúť.

5. Robte si hlúpe zoznamy

Kleon síce nerobí také zoznamy ako ja, ale myšlienka zoznamov je jeho. Mňa robenie zoznamov nikdy nelákalo. Znie to tak prakticky, nudne a dospelo. Ale prišla som tomu nakoniec na chuť a v hlúposti začínam byť preborník. Mám dokonca blok, kde sú len tieto hlúpe zoznamy. Je to doslova hlúpy blok…a možno jedno z najzábavnejších miest na svete 😀 .

Keď som rozvalcovaná, frustrovaná alebo nešťastná, otvorím ho a napíšem nový zoznam (alebo si prečítam nejaký starý). Úprimne skoro nikdy netuším, o čom ten zoznam bude. Väčšinou sa nechám inšpirovať niečím, čo som videla na instagrame. Trebárs som videla fotku krokodíla a tak si položím otázku: Čo by som urobila, keby som stretla krokodíla? A píšete čokoľvek vás napadne. Hlúposti sa medze nekladú. A keď už ma nenapadá vôbec nič, čo by som napísala, vyplňujem prázdne miesta jednoduchými kresbičkami (z ktorých ale môžu vzniknúť parádne ilustrácie)

6. Píšte si denníky

Neviem si predstaviť, že by som si začala písať denník v pravom zmysle slova (aj keď ako dieťa som si ho naozaj písala). Teraz však na to nemám ani čas a vlastne ani chuť.

Ale na druhej strane mi bývalo ľúto, že na niektoré momenty a vtipné zážitky som časom začala zabúdať, a pritom je mnoho vecí, ktoré by som si skutočne chcela zapamätať. 

A práve Kleonov model denníka mi to umožnil. V podstate ide len o jednoduchý stručný zoznam udalostí dňa doplnený o pár jednoduchých ikoniek. Kleon si ho píše denne, ale môj funguje skôr na báze, že si zapisujem len zaujímavejšie dni. Nemám potrebu si ho písať každý deň a úprimne ma spätne nezaujíma, že som v niektorý deň bola len doma a v práci…(a áno, v terajšom čase karantény moc nie je čo zapisovať 😀 ). Takže je viac sporadický. Nemusím si nutne poznačiť aj dni, kde sa nedialo nič ohurujúce.

Ak teda aj vy chcete denník, ale nemáte čas si dopodrobna zapisovať všetky udalosti dňa, tak toto je správna cesta pre vás. Zvládnete to za pár minút a podarí sa vám zachytiť všetko, čo bolo pre vás dôležité.

7. Nudíte sa? Nakreslite masku Batmana

Toto je niečo, čo v jeho (audio)knihách nenájdete, ale narazila som na to na jeho blogu. Šialene a geniálne zároveň. Vždy, keď si na to spomeniem, musím sa usmiať. Tá rada znie: “Keď sa nudíte, nakreslite na každého v novinách masku Batmana.”

Ja osobne noviny nečítam, ani nekupujem. Ale párkrát sa odvtedy pri mne nejaké vyskytli v kaviarňach a (ehm) Regiojete, tak som im pridala trochu batmanskej kultúry. Takže ak raz narazíte na noviny a nájdete v nich batmanov, išli okolo mňa. A keď si to sami vyskúšate, zistíte, že je to zvláštne ukľudňujúce a zábavné (+ ak ide o putovné noviny, na milion % pobavíte každého, kto ich po vás chytí do ruky).

Pár slov na záver

Nikto pre vás nemá odpovede na všetky vaše problémy ( ani problémy sveta). Ale ak začnete aplikovať aspoň jednu z vyššie uvedených rád, možno sa váš život odpichne novým smerom a naučíte sa hľadať cestu z rôznych situácii sami.

A pokiaľ vás Kleonove rady zaujali, mám pre vás super správu. Na svete má už tri (audio)knihy – Kraď jako umělec, Ukaž, co děláš a Jeď dál. (a pevne dúfam, že budú aj ďalšie).

A čo vy? Máte tiež nejakých autorov, čo vás inšpirujú?

Zdieľaj článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Audioknihy

Audioknižný experiment: Vybrali sme najlepšie audioknihy z obľúbených žánrov

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úlohu vybrať zo svojho obľúbeného žánru jedinú jednu audioknihu, ktorú by odporučili odvážnemu jedincovi ochotnému prebádať dosiaľ nepoznaný žáner. ...
Pokračuj >
Audioknihy

Veľký audioknižný prieskum 2023

Veľký audioknižný prieskum 2023 a súťaž o 22 audiokníh. Vyplňte dotazník. Pomôžete zmapovať trendy na trhu audiokníh a ešte môžete vyhrať audioknihy.
Pokračuj >
Umelá inteligencía Technológie

Umelá inteligencia: už ste sa s ňou stretli?

Umelá inteligencia, ChatGPT, AI. Pojmy, ktoré na nás skáču zo všetkých strán, veľmi im nerozumieme, ale podľa všetkého je to niečo skvelé a zároveň desivé. ...
Pokračuj >