Audioknižné 201 – začíname s počúvaním audiokníh

Poznáme to všetci. Keď sa vrhneme na nový šport, nájdeme si novú záľubu alebo sa rozhodneme kúpiť si niečo o čom takmer nič nevieme, je to začiatok utrpenia mladého Werthera.

Keď som začínal behať, všetko sa mi zdalo jednoduché – kúpim si tenisky, trenky a tričko a ide sa na vec. Prišiel som do obchodu s teniskami a bolo mi zle. Ktoré si vybrať? Kde začať? Aký je medzi nimi rozdiel? Prečo je to tak komplikované?

Všetko, čo na začiatku vyzerá jednoducho a priamočiaro sa začne komplikovať. Zrazu miesto robenia toho, čo chceme, alebo jednoduchého kúpenia niečoho, čo túžime mať, sedíme hodiny pri článkoch, porovnávaniach, recenziách a fórach, aby sme o hodiny neskôr zistili, že vlastne nevieme o nič viac.

V tomto článku skúsim pomôcť všetkým začínajúcim audiomoľom skočiť priamo na vec a nemárniť čas zbytočnosťami. Veď každá minúta hľadania je minúta strateného počúvania…

Kde začať, alebo Start here!

Pokiaľ občas čítate zahraničné stránky, je veľmi populárne dávať do hlavného menu aj položku Start here!. Pomáha návštevníkom ísť priamo k podstate veci bez zbytočného hľadania. My máme takú tiež. Kde? No predsa tu.

Zmyslom 101 je vysvetliť základné pojmy tak, aby návštevník po krátkom čítaní vedel, o čo kráča. A tak je to aj s našim 101. Po prečítaní má každý dostatok znalostí o tom, aby sa vedel rozhodnúť, čo ďalej. Hmmm, čo teda ďalej?

Žánre, kolekcie, bestsellery

Návštevníci webov sa delia do dvoch základných kategórií: klikači a hľadači. Klikači sú ľudia, ktorí nachádzajú odkazy v lištách a menu paneloch, klikajú na ne a skúšajú sa dostať až k tomu, čo ich nakoniec zaujíma. V tom lepšom prípade k tomu, čo aj kúpia. Naopak hľadači miesto klikania idú priamo na vyhľadávací box a zadajú do neho to, čo ich zaujíma. Napríklad Milan Lasica. A čakajú, čo im všetko vypadne. Z nájdených výsledkov si vyberú čo ich zaujíma, alebo začnú hľadať cez rozšírené vyhľadávanie niečo konkrétnejšie. Hľadačov odkazy v lištách zaujímajú minimálne.

Ako začať počúvať audioknihy

Pre klikačov odporúčam začínať podľa ich vyhranenosti. Ak poznáte svoj obľúbený žáner, treba ísť cez neho, zvoliť si filtrovanie podľa Obľúbenosti či Predajnosti a nechať sa unášať ponukou. Ak žáner nie je to hlavné, no radi sa necháte inšpirovať, treba začať na kolekciách. Počuli ste o Audioknihe roku? Chcete sa spoľahnúť na úsudok porotcov v tom, čo je dobré a hodné počutia? Alebo si necháte radi poradiť samotným obchodom? Alebo dokonca inými zákazníkmi a ich najlepšie hodnotenými či najviac želanými titulmi? Možností kde začať, ak človek nemá predstavu, je viacej.

Pre hľadačov mám dôležitú radu hneď na začiatok. Preskočte klasický vyhľadávací panel a choďte priamo do rozšíreného vyhľadávania. Tam si podľa desiatky definovaných parametrov nájdete presne to čo hľadáte. Zaujímajú vás audioknihy lacnejšie ako 11 EUR, neskrátené, v Klube Audiolibrix a dlhé minimálne 6 hodín? Žiaden problém! Ak ale vopred poznáte názov, autora či interpreta ktorý vás zaujíma, nestrácajte čas a píšte do vyhľadávacieho pola. Dobrá správa! Diakritika (mäkčene a dĺžne) nie sú dôležité. Ani doslovný názov (aj keď polovica slova na vyhl… nestačí). Napríklad, napíšte „analfabetka ktera“ …a zvyšok je už na nás.

Pre tých, čo aj radi občas hľadajú a inokedy klikajú, odporúčam klasické kategórie všetkých e-shopov: bestsellery, novinky, najpopulárnejší autori a najpopulárnejší interpreti.

Ako začať počúvať audioknihy 2

 

Ak chcete ísť na isto, nechajte sa na začiatku ovplyvniť tým, čo už vyskúšali a ohodnotili iný. Je omnoho lepšie, keď na začiatok siahnete po niečom dobrom čo vám dodá príjemný zážitok, ako siahnuť po niečom, čo vás odradí od počúvania naveky. Nie je predsa dôvod pri prvých pokusoch s audioknihami vymýšľať nanovo koleso. Spravili to pred nami už iný.

Platby prevodom, kartou či v hotovosti

Častou bariérou nákupu na internete je forma platenia. Vyberieme si čo chceme zaplatiť, konečne vypíšeme všetky detaily a zrazu zistíme, že ponúkané platobné metódy nie sú kompatibilné s našimi predstavami. Celá naša snaha ide do… vetra.

Riešenie je jednoduché. Ešte pred nakupovaním je dôležité preklikať si platobné metódy ktoré e-shop ponúka. Podobne ako v reštaurácii. Ak nemáme hotovosť, vopred si zistíme, či akceptujú našu kartu, alebo či my akceptujeme ich požiadavky. Nič komplikované.

Bojíte sa za audioknihy platiť na internete? Uprednostňujete hotovosť? Pre takýchto opatrných návštevníkov máme v ponuku úplne nový formát audiokníh, Audiokartu. Audiokarta spája výhody fyzického a virtuálneho sveta. Zákazník si kúpi audiokartu vo svojej obľúbenej predajni, zotrie kód, zadá ho na stránke audiokarta.cz a audiokniha je okamžite k dispozícii na stiahnutie.

Ako začať počúvať audioknihy 3

Pre viac skúsených internetových zákazníkov existuje pravdaže mnoho bezpečných a pohodlných online metód. Od internet bankingu, cez platby kartami Visa a Mastercard až po virtuálne peňaženky v podobe služieb PayPal či GoPay. Najvhodnejšiu možnosť si nájde určite každý.

Ako možno platiť za audioknihy

Počúvanie na mobile, doma, v aute alebo vlastne kdekoľvek

Audioknihy sú zaplatené a pripravené na stiahnutie. Čo teraz? Ako a kde si audioknihy môže človek vlastne prehrávať?

Od doby kedy Audible a iTunes zaviedli ich vlastné formáty a nútili všetkých inštalovať ich aplikácie či kupovať ich zariadenia sú našťastie dávno preč. V dnešnej dobe je väčšina obsahu dostupná v najuniverzálnejšom audioformáte v mp3. Audiolibrix poskytuje obsah zákazníkom v tomto formáte samozrejme tiež.

Nakoľko sa jedná o formát podporovaný takmer všetkými elektronickými zariadeniami (možno len s výnimkou inteligentnej chladničky a pračky) je to úplne na každom z nás, kde si takéto súbory prehráme.

Najjednoduchšie je pravdaže použitie bezplatných mobilných aplikácií, kde sa starosti typu ako to, čo kupujeme potom stiahneme, aký prehrávač budeme používať, ako si uložíme miesto, kde sme skončili a podobné odpadajú a zostáva nám len čistý audioknižný zážitok.

Bezplatné mobilné aplikácie

Ak mobilné aplikácie nemáte radi a sedávate veľa za počítačom, možností je viacero. Audioknihy môžete počúvať bez sťahovania priamo z nášho webu, alebo si ich stiahnuť do počítača a prehrávať cez svoj obľúbený hudobný/audioknižný prehrávač.

Audiolibrix Manager

Keďže sa jedná o štandardné mp3 súbory, tieto môžu byť nahrané do akejkoľvek “mp3ky” (prenosný prehrávač), tabletu, inteligentného televízoru či hifi zariadenia.

Pre počúvanie v aute je možností taktiež viacero. Niekto uprednostňuje štuple v ušiach, niekto si pripája telefón k autorádiu cez AUX kábel, alebo vo väčšine novších áut dostupné bluetooth spojenie. Staršie autorádiá dovoľujú pripojenie thumb drivu a prehrávanie z neho, alebo je možné tiež mp3 súbory napáliť na CD a prehrávať audioknihy priamo z nich. Možností má každý naozaj mnoho.

Každá cesta začína prvým krokom

Začiatky s novými zariadeniami, technológiami či nástrojmi sú vždy prinajmenšom neohrabané. To ale neznamená, že to tak bude navždy. Ako povedal Mahátma Gándhí – „Vykonať vec, ktorej sa bojíme, je prvý krok k úspechu.“

Audiokníh sa báť nemusíte. Po pár pokusoch sa stanú vašimi dobrými spoločníkmi podobne ako papierové knihy či hudba. Stačí len spraviť prvý krok a vydať sa na cestu. Počúvanie je totiž novým čítaním.

Zdieľaj článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Audioknihy

Audioknižný experiment: Vybrali sme najlepšie audioknihy z obľúbených žánrov

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úlohu vybrať zo svojho obľúbeného žánru jedinú jednu audioknihu, ktorú by odporučili odvážnemu jedincovi ochotnému prebádať dosiaľ nepoznaný žáner. ...
Pokračuj >
Audioknihy

Veľký audioknižný prieskum 2023

Veľký audioknižný prieskum 2023 a súťaž o 22 audiokníh. Vyplňte dotazník. Pomôžete zmapovať trendy na trhu audiokníh a ešte môžete vyhrať audioknihy.
Pokračuj >
Umelá inteligencía Technológie

Umelá inteligencia: už ste sa s ňou stretli?

Umelá inteligencia, ChatGPT, AI. Pojmy, ktoré na nás skáču zo všetkých strán, veľmi im nerozumieme, ale podľa všetkého je to niečo skvelé a zároveň desivé. ...
Pokračuj >