Ako počúvať audioknihy s deťmi a nezblázniť sa

Nedávno som sa bavila s kamarátkou, ktorá sa mi posťažovala, že nerada číta svojim deťom pred spaním. Nielen, že je z toho unavená, ale deti pri čítaní aj tak väčšinou nezaspia, chcú sa o čítaní rozprávať, ju z čítania koľkokrát škriabe v krku, no skrátka sa do toho musí dosť nútiť. A je jej to vlastne aj ľúto, pretože čas s deťmi strávený je fajn, deti čítanie milujú, ale ju tie Červené Čiapočky a Janíčkovia a Marienky už jednoducho ani nebavia.

„A ako to robíš ty?“, spýtala sa ma. „Ja? Ja moc synovi nečítam. Ale denne počúvame audioknihy, obzvlášť pred spaním. „“ A to ťa to baví? „, čudovala sa. „Áno, baví, vyberám rozprávky, ktoré bavia aj mňa“.

Mám to tak, že nerobím veci, pretože sa to tak robí, ale pretože mi to dáva zmysel a to aj keď to väčšina robí inak. Takže aj keď väčšina deťom číta z mnohých rôznych prospešných dôvodov (ktoré ani zďaleka nepopieram), ja mám bližší vzťah k počúvaniu.

Nie je to pre mnohých z nás nič nové.

K počúvaniu ma mamička priviedla už ako dieťa – počúvala som rozprávky na platniach na svojom kufríkovom gramofóne, ktorý som dostala od mamičky v piatich rokoch. Gramofónových platní s rozprávkami zo Supraphonu som vtedy mala pol knihovničky a z mnohých z nich si dodnes pamätám celé úryvky a pasáže naspamäť.

Počúvanie rozprávok a príbehov bola pre mňa súčasť dňa. A večer počúvala mamička so mnou a pasážami z rozprávok sme potom spoločne glosovali kadejakú dennú udalosť. Ostatne, robíme to tak do dnes.

Preto pre mňa bol návrat k rozprávkam po narodení syna jasná samozrejmosť. A syn to prijíma s veľkým nadšením a to aj napriek tomu, že nie sme domácnosť bez televízie. Naopak, doprajeme synovi aj voľbu sledovania televízie v celkom širokom rozsahu. Keď sa ide ale večer spoločne počúvať, aj Lego Batman a Rodinka Úžasných majú smolu.

Aké sú bonusy počúvania a že to nie je nič menšieho než deťom čítať, o tom si môžete prečítať v článku od Petry.

Ja vám chcem poradiť, čo svojim deťom môžete vybrať, aby to bavilo aj vás.

1. Ak máte radi „cimermanovský humor“, siahnite po rozprávkach Zdenka Svěráka.

Zdeněk Svěrák napísal mnoho rozprávok pre deti, ale za zlatý klinec jeho rozprávkovej tvorby považujem Kolo se zlatými ráfky.

Táto moderná rozprávka má aj vcelku slušné politické pozadie, jej pôvodná rozhlasová verzia z roku 1968 bola dokonca cenzúrou zmazaná ako nežiaduca. Rozpráva totiž o podivnom Tichom šliapacom kráľovstve, kde kráľ Tichošlap neznesie hluk a tak nielen že sa tu nesmie kričať, ale nejazdia tu ani autá a jediným povoleným dopravným prostriedkom je šliapací bicykel.

Nenechajte sa však mýliť, žiadna nuda to nie je. Všetko nám farbisto rozpráva Ludvík Šňůra, reportér kráľovského rozhlasu a o zábavné situácie nie je núdza.

Súčasná audionahrávka je rozhlasová hra, ktorej sa majstrovsky chopili také herecké esá ako Boris Rösner, Jaroslava Adamová, Josef Kemr, Karel Heřmánek, Zdeněk Svěrák, Jiří Langmajer, Marcel Vašinka a mnoho ďalších. V rozprávke budete počuť aj mnoho pesničiek.

Ďalšou skvelou rozprávkou z pera Zdenka Svěráka je retro kúsok Tři Auta

Rozprávka je úžasná svojim aranžmánom. Skutočne budete mať pocit, že ste sa ocitli v dobe čiernobieleho filmu. Hlavné postavy sú tri staré autíčka – Spartak, Aerovka a Ford, ktoré sa rozhodnú vyjsť si sami v noci na vychádzku bez vodičov. Atmosféru rozprávky dopĺňajú ako hlasy hercov, ktoré už dnes skutočne uvidíte iba vo filmoch pre pre pamätníkov – Eduard Kohút, Ljuba Hermanová, Petr Haničinec a ďalší, tak aj pesničky v swingovom a jazzovom štýle.

Ak vás obe rozprávky zaujmú, odporúčam vyskúšať aj ďalšie rozprávky Zdenka Svěráka – Radovanovy radovánky, Pan Buřtík a pan Špejlička, Tatínku, ta se ti povedla.  V týchto prípadoch už len nenájdete dramatizáciu či rozhlasovú hru, ale čítanie priamo Zdenkom Svěrákom. Vo všetkých však je šikovný „svěrákovský“ humor a majstrovské hranie s češtinou.

2. Láskavý humor pokračuje – František Nepil – Pět báječných strýčků

Ak vás s deťmi dramatizácie rozprávok Zdenka Svěráka nadchli, mám pre vás ešte jednu, ktorú musím spomenúť. Veľmi ma totiž baví. Je to Pět báječných strýčků, tentoraz autora Františka Nepila.

Rozprávka je o tom, ako otecko vezme malú dcérku na hory a dievčatko tam ochorie angínou. Aby si mohol jej otecko trochu zalyžovať, dohodnú sa jeho kamaráti, že ju každý deň jeden z nich postráži a pri tom jej vždy rozprávajú nový príbeh, aby nemalo dievčatko pri liečení dlhú chvíľu. Tie príbehy, ktoré si každý zo strýkov potom vymýšľa, sú proste mega.

Hlasy piatim strýčkom prepožičali Rudolf Hrušínský, Petr Nárožný, Václav Postránecký, Jiří Lábus a Ladislav Frej.

František Nepil ma v tejto rozprávke moc pobavil farebným vykreslením dospeláckeho sveta amatérskych lyžiarov – ich slangu a životného štýlu, a to všetko z pohľadu malého dievčatka. Kto bol niekedy s tatkom na horách, ten bude presne vedieť, že František Nepil v tomto príbehu neklamal ani písmenkom 🙂

…„Ďáblové přijeli komplet, prkýnkářky třeste se!”…

3. Veľká miera nadsázky a trocha čierneho humoru, mnohokrát politické recesie a sem tam aj náznak erotiky? Áno, to sú rozprávky Jana Wericha – Fimfárum.

O Janovi Werich sa trochu rozpíšem. Považujem ho totiž za rozprávkové audioknižné must have.

Pri rozprávok Jana Wericha sa snáď nikto nudiť nemôže, dokonca si myslím, že sa budete smiať a mnohokrát veľmi nahlas aj v pasážach, kedy na vás budú deti rozpačito pozerať, čomu sa to smejete !? To preto, že Werichove rozprávky sú práve pre všetky generácie.

Ak si vyberiete na počúvanie Fimfárum, čo vás teda čaká?

Fimfárum je súbor moderných autorských rozprávok. Majú určitý základ v ľudových rozprávkach alebo biblických príbehoch, sú však vďaka dramatickej vyzretosti Jana Wericha a použitým vyjadrovacím prostriedkom úplne geniálne a originálne. Nájdete v nich pestré slovné hračky. Deti bude baviť frňákovník, držgroš, kolenovrt a chamtil, lúpežník Franta Britva … Nás dospelých pobavia iné slovné majstrovstvá, napríklad v rozprávke O rybáři a jeho ženě:

…Ale rybář to neslyšel, protože vstoupil do obrovského sálu, kde byly mraky knížat a erteplat a králů a místodržitelů a více králů a vícemístodržitelů a diplomatů a vícediplomatů a hlupáků a vícehlupáků, ale to nebylo k poznání, protože měli více řádů a více řetězů… A před trůnem tlačenice sultánů, šáchů, mahárádžů, rádžů, džů, ů.

Rečnícky humor sa spája s úsmevnými situáciami a stretnete sa s ním v každom druhom odseku, napr .:

– rozprávka Lakomá Barka:

…“ Nejspíš ještě se dalo věřit vesničce nedaleko Dejvic, která se jmenovala Černý Vůl. S ohledem na starostu to bylo jméno pravdivé, i když barvoslepé, neboť starosta byl zrzavý.“

– rozprávka Fimfárum:

…“Když byl po pás v řece, pronesl Čochtan: Resl sem a Resl tam, „ a jen to řek, vyrostl mu pod šosama s odpuštěním šroub.“

A tá trocha erotiky? Vypočujte si napríklad rozprávku Tři sestry a jeden prsten a posúďte sami.

Zaujímavo sú používané moderné výrazy. Pre mňa bolo prekvapivé zistenie, ako moderne vo Werichových rozprávkach hovoria najmä čerti. A peklo je ním prezentované ako veľmi pokroková a fungujúca inštitúcia, ktorá má pre svojich „klientov“ pripravené mnohé zvýhodnené programy.

Prednes Jana Wericha je kapitola sama o sebe. Správna dikcia, výrazný prejav, zmeny hlasu rôznych postáv, vady (čertovskej) reči a v rozprávke František Nebojsa aj spev. To všetko pozdvihuje rozprávky na ešte vyššiu úroveň.

4. Pre najmenších – Jiří Trnka: Zahrada

Verím, že najviac si budete lámať hlavu s tým, čo počúvať s najmenšími deťmi. Zhruba od 2 rokov a možno aj skôr môžem s kľudným srdcom odporučiť fantastickú klasiku – Zahradu od Jiřího Trnku nahovorenú Karlom Högerom. 

Rozprávka o piatich chlapcoch, ktorí našli tajomnú záhradu s kocúrom, veľrybou, muchou a slonmi, je i známa svojou filmovou bábkovou verziou v súčasnosti dokonca aj interaktívnou výstavou.

Rozprávka je veľmi milá, pokojná, láskavá aj pre tie najmenšie ušká. Napriek tomu sa pri nej dospelí nenudia. Najlepšou časťou pre mňa je, keď slony hrajú prechladnutým chlapcom divadlo Šípková Karkulka:

…Zrýmovalo pět slonů, Karkulku hraje slon, tetičku hraje slon, babičku hraje slon, vlka hraje slon, myslivce hraje slon. Hraje tedy pět slonů, hudbu hraje pět slonů a taky tančí pět slonů. Tak a teď to začne….

Veľkou mierou k skvelému počúvaniu prispieva práve Karel Höger, ktorý majstrovsky mení hlasy, spieva, smeje sa i plače a dodáva tak rozprávke kúzelnú atmosféru.

5. Hurvínek – alebo robíme si žarty z nudných dospelých

Hurvínkův bigbýt, Jak Hurvínek do lesa volá, tak se Spejbl ozývá.

A zase humor, tentokrát vás čaká slovný ping pong medzi konzervatívnym Spejblom a uličníckym Hurvínkom.

Najkrajšie sú pre mňa verzie hovorené Milošom Kirschnerom. Hurvínka asi netreba viac predstavovať.

Výhodou formátu týchto audioverzii je ich dĺžka – jednotlivé rozprávky sú dlhé maximálne desať minút.

Schválně, jestli budete vědět, co měl Spejbl na mysli, když chtěl koupit Hurvínkovi v hudebninách zadrátovaná vrata? Dělá to blim blim, blim blim. Už víte? 🙂

6. Ak máte dobrodružné srdce – dramatizácie Defoe, Kipling, Verne, Dumas

Robinson Crusoe, Kniha džunglí – Mauglí, Dvacet tisíc mil pod mořem, Dva roky prázdnin, Cesta kolem světa za osmdesát dní, Hrabě Monte Christo

Pre náročnejších poslucháčov mám odporúčania na sériu dobrodružných dramatizácií (rozhlasových hier) v podaní širokej plejády slávnych českých hercov. Sú skôr pre staršie deti (cca 7-11 rokov) a užijete si to s nimi tiež. Ide o klasické príbehy o maximálnej dĺžke 2-3 hodín.

Skvelé nielen pred spaním, ale aj na cesty, letné búrkové dni či dlhé zimné večery. Tentokrát sa možno toľko nezasmejete, ale verím, že aj dospelácke dobrodružné srdcia dokážu tieto rozhlasové hry vtiahnuť do napínavého deja.

Nie je to zďaleka všetko, ale myslím, že dobrú zásobu na zachovanie zdravého rozumu teraz máte. Ide síce skôr o českých autorov (okrem naposledy spomínaných dramatizácií) a staršie nahrávky, ale trebárs sa v budúcnosti pozriem aj do sveta a na súčasnú tvorbu pre deti.

A ako ste na tom vy? Počúvate s deťmi? A máte svoje zaručené tipy na to spoločné čítanie, ktoré baví vás aj ich? Ak vyskúšate tieto, dajte vedieť v komentároch, či vás nadchli rovnako ako mňa.

Zdieľaj článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Audioknihy

Audioknižný experiment: Vybrali sme najlepšie audioknihy z obľúbených žánrov

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úlohu vybrať zo svojho obľúbeného žánru jedinú jednu audioknihu, ktorú by odporučili odvážnemu jedincovi ochotnému prebádať dosiaľ nepoznaný žáner. ...
Pokračuj >
Audioknihy

Veľký audioknižný prieskum 2023

Veľký audioknižný prieskum 2023 a súťaž o 22 audiokníh. Vyplňte dotazník. Pomôžete zmapovať trendy na trhu audiokníh a ešte môžete vyhrať audioknihy.
Pokračuj >
Umelá inteligencía Technológie

Umelá inteligencia: už ste sa s ňou stretli?

Umelá inteligencia, ChatGPT, AI. Pojmy, ktoré na nás skáču zo všetkých strán, veľmi im nerozumieme, ale podľa všetkého je to niečo skvelé a zároveň desivé. ...
Pokračuj >