Minimalizmus – životný štýl bez pravidiel

Ako tsunami sa v posledných rokoch začala šíriť svetom internetu vlna minimalizmu. Životného štýlu, v ktorom sa ľudia odkláňajú od klasického západného štýlu zhromažďovania vecí okolo seba len na využiteľné minimum.

Presná definícia minimalizmu napriek tomu nie je daná a pre každého môže znamenať niečo iné.

Jedna z najpopulárnejších webstránok venujúca sa minimalistickému životnému štýlu, theminimalists.com ho definuje vo svojom “elevator pitch” takto:

Minimalizmus je životný štýl, ktorý pomáha ľuďom zvážiť, ktoré veci prinášajú pozitívnu hodnotu a teda prínos do ich života. Odstránením vecí, ktoré len zapratávajú ich okolie si môžu vytvoriť priestor na najdôležitejšie aspekty svojho života: zdravie, vzťahy, záľuby, rast a spolupatričnosť.

V zrozumiteľnejšej forme ide teda o nástroj, ktorý pomáha zjednodušiť náš život odstránením všetkého nepotrebného z cesty, aby sme sa dokázali sústrediť na to podstatné. Podstatné pre nás.

Minimalizmus nemá presné pravidlá

Keďže minimalizmus nie je presne definovaný, nemá ani presne stanovené pravidlá.

Ak by sme chceli nájsť praktickú príručku, ktorá nás prevedie krok po kroku cestičkami zmeny a pomôže nám s naplnením vlastných cieľov, hľadali by sme asi márne.

Pre začiatočníka komplikácia, pre zabehaného minimalistu kráčajúceho vlastnou cestou skutočná voľnosť.

Na začiatku sa môžeme však odraziť od skúseností iných.

Nechať sa inšpirovať prežitými skúsenosťami tých, ktorí sú na ceste k zmene už dlhšie. Časom si prirodzene začneme hľadať vlastnú cestu a nájdeme si to, čo nám vyhovuje najlepšie.

Prečo začať s minimalizmom

Poznáte ten pocit, keď hrozne túžite po novom mobile, počítači či aute? A keď si niečo z toho nakoniec kúpite, po veľmi krátkom čase prestávate pociťovať predošlé nadšenie?

Zaobstarávanie nových vecí nám prináša radosť len krátko. Po chvíli začneme túžiť po niečom ďalšom a novom…a stále dokola.

Je to nekonečný sled akcií a reakcií, ktorý nám ale neprináša naplnenie. Náš život sa takýmto hromadením nových vecí nezlepšuje, len sa dostávame do bludného kruhu uspokojovania neuspokojiteľného.

Ak upriamime náš čas do minimalizovania takýchto rozptýlení a sústredíme sa na podstatnejšie veci, zlepšujeme kvalitu nášho života, dosahujeme dlhodobé uspokojenie pre seba a tiež ľudí okolo nás.

Život prestáva byť nekonečnou naháňačkou obklopovania sa vecami na krátky pôžitok, ale pôžitkom zo získaného priestoru. Či už doslovného, alebo mentálneho.

Skúste si spomenúť, koľko času ste naposledy venovali hľadaniu nového mobilu, porovnávaniu parametrov a hľadaním najlepšej ceny. Hodiny. Po kúpe ďalšie hodiny zoznamovaní sa so zariadením, kopírovaním dát, inštaláciami, zháňaním príslušenstva.

Pokiaľ nebola táto kúpa podmienená stratou či nefunkčnosťou predošlého modelu, veľmi pravdepodobne ste po pár dňoch stratili úvodné nadšenie a začali hľadať niečo nové čo by vás potešilo.

Minimalizmus nemá za cieľ tlačiť nás k zbavovaniu sa vecí, či odolávať akejkoľvek radosti a pôžitku z nových vecí, ale vytvárať nám priestor k tomu, aby sme si tých zopár vecí vedeli ozaj užiť na maximum a viac venovali energie a času tomu čo je v živote ozaj podstatné. Aj keď to na začiatku nevieme.

Ako začať s minimalizmom

Celý prechod od klasického obklopovania sa vecami k selekcii toho podstatného začína malými krokmi. K zmene nedôjde zo dňa na deň.

V prvom rade si skúsme uvedomiť, že ide o životný štýl. Zmeniť niečo, čo sa rokmi do nás zakoreňuje a čo považujeme za prirodzené si vyžaduje čas.

Dobrou analógiou v tomto smere je metóda japonského upratovania zdokonaleného systémom Marie Kondo. Aj keď upratovanie je len jednou zo zložiek zmeny k minimalizmu, jej princípy príznačne vysvetľujú, ako k zmene pristupovať.

Podľa Marie Kondo, pri upratovaní začíname od vecí s najmenšou emocionálnou hodnotou a posúvame sa k tým s vyššou.

Na začiatku dávame bokom a zbavujeme sa vecí, ktoré buď nepoužívame, alebo len veľmi zriedka. Postupne sa posúvame k veciam, ktoré považujeme za potrebnejšie a hodnotnejšie a až nakoniec triedime veci s vysokou emocionálnou hodnotou. Ako napríklad fotografie, pohľadnice, darčeky či suveníry z dovoleniek.

Cesta k minimalizmu je podobnou.

Začíname elimináciou vecí, ktorými sme obklopení nadmieru alebo duplicitne – starých modelov telefónov, nepoužívaných bicyklov a elektroniky, nepoužívaného vybavenia kuchyne alebo kníh, ku ktorým nás neviaže žiadne emocionálne puto.

U mnohých je tento proces najjednoduchší a najrýchlejšie začneme badať zmeny. To nás prirodzene motivuje k radikálnejším krokom. Na tie však potrebujeme najprv pocítiť, že to funguje a my to zvládame.

Podobne ako pri tréningu na maratón. Odbehnúť prvých 5 km je výzva, no s pribúdajúcimi tréningovými hodinami sa naša miera posúva a my začíname cítiť, že to dakedy nepredstaviteľné je zrazu dosiahnuteľné.

Najťažší je vždy prvý krok.

Minimalizmus nie je upratovanie

Keď začneme hľadať informácie o minimalizme, najčastejšie narazíme na internete na články o upratovaní – ako si roztriediť veci, ako zvážiť ich potrebu a použiteľnosť a ako sa ich efektívne zbaviť.

Je to prirodzené. Upratovanie je základným kameňom minimalistického životného štýlu a predkým dosiahneme vytúžený stav, je tým základným nástrojom ktorý používame.

Prechod od obklopovania sa vecami k potrebe len toho najdôležitejšieho je ale primárne zmena v zmýšľaní.

Pokiaľ upraceme a vytriedime veci, no následne v priebehu pár týždňov či mesiacov vyprázdnené priestory znova zaplníme, nikam sme sa nepohli. Nespravili sme krok k minimalizmu. Len sme upratali a spravili miesto pre ďalšie zhromažďovanie.

Napriek tomu, že minimalizmus nemá definované pravidlá, jedno je isté. Ak nezačneme aplikovať naše odhodlanie k jednoduchosti do všetkých aspektov nášho konania, dostaví sa po čase rovnaký jojo efekt, ako pri radikálnej diéte.

Naša úvodná snaha nás privedie za krátko k ešte väčšiemu hromadeniu nepotrebného ako tomu bolo predkým sme začali. A upratovanie tomu nijako nepomôže.

Míľniky na ceste k minimalizmu

Poďme sa teraz pozrieť na veci z praktickejšieho pohľadu.

Vyčistenie nášho najbližšieho životného priestoru v dome, v kancelárii aute či na chate je dobrým prvým krokom. Pri ňom dokážeme precítiť ten pocit zabehnutia prvých 5 km a nabrať odvahu na viac.

Maratónová cieľová páska je však stále ďaleko a k jej dosiahnutiu potrebujeme plán.

Čo nás spraví ozaj slobodnými a zároveň spokojnými?

Papier toho veľa znesie a tak si to môžeme začať písať. Nie však zoznam vecí na vyhodenie, ale míľnikov na dosiahnutie.

Tie môžu vyzerať napríklad takto:

  • pri cestovaní nechcem nosiť nikdy viac ako jeden batoh
  • v pracovni nechcem skladovať nič čo pravidelne nevyužívam
  • v šatníku chcem držať len to, čo nosím pravidelne a rád
  • elektroniku chcem limitovať na množstvo, ktoré nebude v konflikte s prvým ani druhým bodom
  • čokoľvek čo viem rýchlo a lacno nakúpiť nechcem skladovať doma
  • každý nový nákup odložím od prvého impulzu o niekoľko dní na nové zváženie
  • chcem venovať menej času veciam a úmerne viac ľuďom na ktorých mi záleží
  • čo na dovolenke uvidím a zažijem, je dôležitejšie ako to akým luxusom budem obklopený

A podobne.

Po spísaní týchto cieľov začína mať naša minimalizácia konkrétnejšie tvary. Už to nie je o tom, či desať tričiek, tri laptopy alebo krabica plná hygienických potrieb sú veľa či málo.

Minimalistické myslenie

Definovanie milníkov a eliminovanie prebytku je prvým krokom. Ako ale zabezpečíme, aby sme sa nevrátili späť na štart po pár mesiacoch? Ako zabezpečíme, aby sa to stalo prirodzeným v každom aspekte života?

Odpoveď na túto otázku nie je jednoduchá.

Podobne ako pri spomínanom behaní, cieľ ozajstných výziev dosiahneme len opakovaným tréningom a budovaním návykov.

Tréningom v tomto ponímaní je opakované prehodnocovanie našich milníkov v pravidelných intervaloch. Na začiatku kratších a čím sa stávajú viac vžitými, intervaly môžme začať naťahovať.

Súčasne sa môžeme sami seba začať pýtať, čo robíme, čo z toho je pre nás to podstatné a ako môžme definovať lepšie a podstatnejšie milníky nášho života.

Ak si na každú položenú otázku dokážeme pravdivo odpovedať, ich definovanie a cesta k minimalizmu sa začne dostávať do nášho myslenia a všetkých zložiek žitia. A to bez toho, aby sme sa stávali životnými askétmi.

Minimalizmus v praktickom živote

Obsiahnuť všetky zložky života a cestu k minimalizmu je nemožné v jednom článku. V nasledujúcich častiach sa preto dotkneme len tých najčastejšie dotazovaných.

Minimalistická dovolenka

Mnohí si pri slove minimalizmus a dovolenka predstavia niečo sparťanské. Dovolenka je predsa od slova dovoliť si, no nie?

Ak sa na dovolenku vyberáme so snahou vidieť krajinu, alebo väčšinu času sedieť na plážiach pri mori, naše nároky na ubytovanie tým prirodzene môžu klesať.

Platiť si all-inclusive s obrovskou televíziou na izbe, ktorú nikdy nepozeráme, bazénom do ktorého nikdy nevlezieme, obedmi ktoré nikdy nejedávame je jednoduchým začiatkom na zmenu.

Radšej než platiť za “bežný štandard” odporúčaný agentúrami si môžme vybrať “náš štandard”. To, čo je nám dôležité. Aj keď v očiach ostatných to môže byť nepochopiteľné.

Minimalistická dovolenka teda nie je definovaná nedostatkom všetkého, ale limitáciou nepotrebného v prospech žiadaného. Napríklad šancou ochutnávať rôznorodé jedlá v uliciach či zažívať krajinu a ľudí, akými ozaj vo svojej prirodzenosti sú.

Minimalistické balenie

Na túto tému sme sa bavili v predchádzajúcom článku. Zhrniem tu len to podstatné.

Čím menej vecí máme so sebou, tým slobodnejší dokážeme byť.

Tri batožiny plné vecí, ktoré by sme “mohli potrebovať” nám nedodajú pocit pokoja, ale naopak starostí.

Treba sa o ne starať, treba ich nosiť a baliť. A ako to už býva, nikdy nie je dosť.

Koľkým z nás sa stalo, že pri piatich tričkách na dva dni sme ľutovali, že sme si nezobrali to šieste, ktoré by sa hodilo trochu viac?

Minimalistické balenie je o slobode, nie o nedostatku.

Minimalistické bývanie

Pinterest je zaplavený fotografiami minimalistického bývania. Jedna sofa v obývačke, malý stolík a televízia. V spálni len postel a malá komoda, vo vstavanej skrini zopár košieľ.

Na prvý pohľad to všetko vyzerá príjemne a vábivo. Cieľom však nie je kopírovanie niekoho iného štýlu, ale inšpirovanie sa k dosiahnutiu toho nášho.

Pre niekoho to môže byť spomínaná obývačka, pre iného dva pracovné stoly v jednej pracovni.

Minimalizmus nie je založený na definícii množstva nábytky, vybavení kuchyne, ale na princípe potrebného minima. Nie nevyhnutne nevyhnutného, ale potrebného pre nás.

Minimalizmus pri deťoch

Pri pohľade na fotografie pinterestových minimalistických bytov väčšinu rodičov napadne, že to je nereálne pri deťoch.

Do veľkej miery celkom iste. Dva poháre či jedno kreslo pri rodine je nezmysel. Preto sa znovu vraciame k individuálnej potrebe.

Naozaj potrebuje dieťa plnú izbu hračiek? Naozaj musí byť obklopené prebytkom? Je podstatnejšie venovať rodine čas a pozornosť, alebo stále nové doplnky?

Podobne, ako sa my obklopujeme prebytkom, to isté často robíme aj pre naše deti. Podľa hesla, čím viac tým lepšie. Je to ale ozaj to lepšie?

Pri minimalizme s deťmi teda nejde o zanedbávanie, ale ich cielené obklopovanie vecami, ktoré majú pre ich vývoj hodnotu a význam.

Minimalizmus v stravovaní

Naša generácia vyrastala v časoch, kedy výber jedál, ingrediencií či všakovakých kuriozít nebol dostupný. Žili sme v podmienenom minimalizme definovanom dobou.

Pre západnú kultúru a teda neskôr aj nás, sa jedlo stalo symbolom blahobytu. Nie základným zdrojom žitia, ale nadmernej spotreby.

Minimalistické stravovanie nás učí, ako jedlu prinavrátiť jeho základnú funkciu.

To neznamená, že jedlo má byť plané či dokonca nechutné. Práveže naopak.

Pri minimalistickom stravovaní si vyberáme z toho, čo nám chutí a v množstve, ktoré je pre nás potrebné. Pre niekoho to bude jedno jedlo, pre iného prikladanie zo švédskych stolov. Každému podľa vlastnej potreby.

Avšak nakupovanie všetkého, len aby sme o niečo náhodou neboli v živote ukrátení, nie je cestou k šťastiu. A väčšinou ani nie k zdraviu.

Kde čerpať inšpiráciu k minimalistickému životu

Ako som na začiatku napísal, internet je posiaty informáciami o minimalizme. Nájsť stránky a začítať sa nie je ťažké. Nie všetko je však to pravé orechové.

Nižšie uvádzam zoznam stránok a ľudí, ktorých skúsenosti sú overené časom a ktoré odporúčam každému, kto s minimalizmom štartuje. Som si istý, že ďalšie zdroje s pribúdajúcimi vlastnými skúsenosťami a kritickejším myslením už objavíte sami.

Držím palce, nech je vaša cesta k minimalizmu maximálne úspešná.

Domáci minimalisti

  1. Za málem – https://www.zamalem.cz/
  2. Zjednodušeno – https://blog.zjednoduseno.cz/
  3. Minimalisticky – https://minimalisticky.cz/
  4. Žijeme minimalismem – https://zijememinimalismem.cz/
  5. Czech Zero Waste – http://www.czechzerowaste.cz/
  6. Minimalisti – https://www.minimalisti.sk/

Zahraniční minimalisti

  1. The Minimalists – https://www.theminimalists.com/
  2. Exile Lifestyle – https://exilelifestyle.com/
  3. Becoming Minimalist – https://www.becomingminimalist.com/
  4. Be More With Less – https://bemorewithless.com/
  5. The Minimalist Mom – https://www.theminimalistmom.com/

Zdieľaj článok

3 komentáre

  1. Marko
    22. júla 2020 @ 06:39

    Ale veď to je predsa Minimalismus nie Minimalizmus. Ja som Minimalista, nie Minimalizta 😀

    Reply

    • Ivan Sabo
      22. júla 2020 @ 13:46

      Minimálne v Čechách je to tak. No na Slovensku my minimalisti minimalizujeme maximálne čo sa minimalizovať dá a tak to voláme minimalizmus. Pokiaľ sa vám ale zdá, že aj to už je zbytočné a treba minimalizovať aj preklad z češtiny, kľudne sa venujte minimalismu. Ja vám v tom rozhodne brániť nebudem 🙂

      Reply

  2. Marco Oros
    17. augusta 2020 @ 17:27

    Dobrý deň.
    Aj ja som narazil na stránku, ktorú spomínate v úvode. Veľmi ma váš článok zaujal a preto sa pozriem aj na ostatné stránky, na ktoré v tomto článku odkazujete.
    Ďakujem vám za tento blog.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Audioknihy

Audioknižný experiment: Vybrali sme najlepšie audioknihy z obľúbených žánrov

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úlohu vybrať zo svojho obľúbeného žánru jedinú jednu audioknihu, ktorú by odporučili odvážnemu jedincovi ochotnému prebádať dosiaľ nepoznaný žáner. ...
Pokračuj >
Audioknihy

Veľký audioknižný prieskum 2023

Veľký audioknižný prieskum 2023 a súťaž o 22 audiokníh. Vyplňte dotazník. Pomôžete zmapovať trendy na trhu audiokníh a ešte môžete vyhrať audioknihy.
Pokračuj >
Umelá inteligencía Technológie

Umelá inteligencia: už ste sa s ňou stretli?

Umelá inteligencia, ChatGPT, AI. Pojmy, ktoré na nás skáču zo všetkých strán, veľmi im nerozumieme, ale podľa všetkého je to niečo skvelé a zároveň desivé. ...
Pokračuj >